OPORBA NA NOGAMA ZBOG SKANDALOZNOG UGOVORA O AGROKORU: / 'U tijeku je izdaja nacionalnih interesa, neka premijer hitno dođe u Sabor!'

Image
Foto: Pixsell

Započela je sjednica Vlade RH, a na samom početku premijer Andrej Plenković pohvalio se kako Hrvatska dvostruko brže smanjuje dug nego prosjek članica EU-a.

26.10.2017.
10:36
Pixsell
VOYO logo

'Republika Hrvatska dvostruko brže smanjuje dug nego prosjek članica EU-a, što nas ohrabruje i za rezultate u 2017.', rekao je Plenković.

Dodao je kako je taj trend izrazito važan za ispunjavanje kriterija iz Maastrichta za pristupanje eurozoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je komentirao i ugovor koji je Vladin povjerenik Ante Ramljak potpisao s američkim Knighthead fondom, a prema kojem bi cijeli kreditni aranžman s Agrokorom mogao biti doveden u pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
RAMLJAK SA STRVINARSKIM FONDOM POTPISAO SKANDALOZAN UGOVOR: /

Vlada ga ne može smijeniti, o svemu odlučuje Knighthead

Image
RAMLJAK SA STRVINARSKIM FONDOM POTPISAO SKANDALOZAN UGOVOR: /

Vlada ga ne može smijeniti, o svemu odlučuje Knighthead

'Zakon o postupku izvanredne uprave pravni je propis koji regulira prava i nadležnosti. Nikakav ugovor ne može derogirati prava koje ima Vlada temeljem Zakona', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: To su banalna tumačenja

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas je nakon sastanka u Vladi demantirao da se Hrvatska ugovorom između Agrokora i Knightheada odrekla svog suvereniteta i prepustila ga tom američkom investicijskom fondu.

Image

27.09.2017., Zagreb - U Saboru je odrzana sjednica Kluba zastupnika HDZ-a. Gordan Jandrokovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prema pisanju medija, ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi naziv je tzv. roll-up kredita potpisanog 8. lipnja ove godine između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita, koji sadrži niz odredbi koje tim kreditorima daju pune ovlasti u upravljanju procesom lex Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su to vrlo banalna tumačenja", odgovorio je Jandroković na novinarski upit nakon izlaska iz Vlade gdje je sudjelovao na sastanku na kojem su bili i saborski zastupnici Milijan Brkić (HDZ) i Stjepan Čuraj (HNS).

Jandroković je demantirao i da Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu lex Agrokor jer će se to smatrati povredom Ugovora o kreditiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni kreditori su investicijski fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, Zagrebačka banka, Erste banka, ruska VTB banka i investicijske banke J.P. Morgan i Goldman Sachs te 20-ak zasad nepoznatih investicijskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba traži dolazak premijera u Sabor

Saborska oporba prozvala je danas Vladu zbog, kako su rekli, "izdaje nacionalnih interesa" u slučaju Agrokor te su zatražili dolazak premijera Andreja Plenkovića ili potpredsjednice Martine Dalić u Sabor.

"Budući da je u tijeku izdaja nacionalnih interesa i izvrtanje lex Agrokora tražimo od predsjednika Sabora da obavijesti premijera ili potpredsjednicu Vlade da se moraju pojaviti u Saboru i dati odgovore na pitanja koja su se otvorila u javnosti", pozvao je SDP-ov Gordan Maras tijekom saborskog zasjedanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

19.06.2017., Zagreb - Utvrdjivanjem dopune dnevnog reda i glasovanjem o raspravljenim tockama Hrvatski sabor nastavio je 4. sjednicu. Gordan Maras. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ako premijer želi ignorirati Sabor, spremni smo napraviti sve da ga natjeramo da dođe, poručio je. Ne dođe li, SDP će, kako je najavio, svakih 10 minuta tražiti stanke tijekom sjednice. Pozvao je i sve ostale klubove da im se pridruže.

"Informaciju ću prenijeti premijeru", kratko je uzvatio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju najavu o stankama SDP je i ostvario, zatraživši ubrzo potom novu stanku kojoj se pridružio i Most.

I čelnik SDP-a Davor Bernardić ranije je pozvao premijera da u Saboru kaže je li znao za ugovor o 'roll-up' kreditu u Agrokoru koji je potpisao povjerenik Ante Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je znao znači da su ortaci u poslu, a to znači da Plenković i cijela Vlada moraju otići. Ako nije znao, onda mora smijeniti Ramljaka", poručio je Bernardić nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Jučer u medijima objavljen ugovor sa strvinarskim Knighthead fondom, kazao je, potvrđuje da je Plenkovićev povjerenik bio i prije lex Agrokora u kontaktu sa strvinarskim fondom. "Agrokor je za Hrvatsku uzrok i posljedica, alfa i omega svih privatizacija, koje građane dovode u neravnopravan položaj. Zakoni ne vrijede jednako za sve. Zato je odgovornost Sabora u ovom trenutku i više nego velika, a ovo je još jedan dokaz da saborsko istražno povjerenstvo mora nastaviti s radom", poručio je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovdje je riječ o novim okolnostima'

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je kako se, temeljem najnovijih informacija, pokazalo da je lex Agrokor kontaminiran više nego se mislilo. "Ovdje je riječ o novim okolnostima, a primjer ugovora o 'roll-up' kreditu primjer je kolonijalnog odnosa prema RH i njenim građanima. Strvinarski Knighthead fond praktično, po ugovoru, vuče konce i upravlja procesom. Čemu onda služi izvanredni upravitelj i izvanredna uprava", upitao se Lovrinović.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

07.04.2017., Zagreb -Sabor je 3. sjednicu nastavio raspravom o Godisnjem izvjescu o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrezne djelatnosti za 2015. godinu. Ivan Lovrinovic photo: Patrik Macek/PIXSELL

Podržava, kaže, ideju predsjednika povjerenstva da na sjednicu dođe glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i da na zatvorenoj sjednici kaže što će DORH istraživati kako bi povjerenstvo znalo što može ono istraživati. "Ja ću tražiti da odmah poslije dođu svjedočiti i Martina Dalić i Ante Ramljak", poručio je. Ako vladajući budu inzistirali na ukidanju povjerenstva, predložit će, kaže, da sva oporba stane na jednu stranu i pristupi bojkotu rada Sabora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostovac Nikola Grmoja poručio je kako je podrška radu povjerenstva stigla i od Vladimira Šeksa i od predsjednice Republike. "Nova saznanja pokazuju da sve predstavljeno proteklih mjeseci ne stoji", rekao je dodavši kako se slaže da na prvu sjednicu povjerenstva treba pozvati Vladina povjerenika Ramljaka, Martinu Dalić te premijera Plenkovića.

"Moraju dati odgovore na ova pitanja. Zanima nas kako je Ramljak pio kavu s jednim fondom prije donošenja lex Agrokora da bi taj fond onda postao njegov šef, a ne Vlada", rekao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Mediji su objavili ugovor o roll-up kreditu u Agrokoru, koji su potpisali ključni vjerovnici na čelu s fondom Knighthead. Ugovor u jednom dijelu lex Agrokor stavlja "izvan snage" i kreditorima daje sve ovlasti u donošenju i provedbi nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora. Prema tim odredbama, plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu se donijeti bez odobrenja zajmodavaca, a Vlada ne smije smijeniti povjerenika Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo