UČENJE RESPEKTIRANJA DRŽAVE? / Plenković komentirao francuski zakon: 'Svaki tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Držimo da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav, poručuje Plenković

6.9.2019.
10:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Francuska je od ovog tjedna počela provoditi zakon prema kojem se u svim vrtićima i školama uvodi obveza isticanja zastava Francuske i EU, riječi himne i moto 'Liberté, égalité, fraternité' u svim učionicama, a  ideju da se od "rane dobi uvode vrijednosti i simboli Francuske" podržao je i predsjednik Emmanuel Macron.

Večernji list je čelnike hrvatskih parlamentarnih stranaka pitao bi li podržali sličan prijedlog i kod nas, a većina je bila protiv. No, iz Vlade su dobili odgovor premijera Andreja Plenkovića koji sugerira da bi podržao takav prijedlog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Držimo da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav. Što se premijera Plenkovića tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne", priopćili su iz Vlade Večernjem listu. 

Bernardić: Potrebno je uvesti građanski odgoj

"S obzirom na to da se hrvatska zastava nalazi na svakoj instituciji, a hrvatski grb u svakoj učionici, smatramo da djeca imaju sasvim dovoljno prilike naučiti sve o zastavi, grbu i himni", smatra predsjednik najveće oporbene stranke SDP-a Davor Bernardić koji dodaje da je u škole potrebno uvesti građanski odgoj "kako bismo djecu učili njihovim pravima i odgovornostima u društvu te kritičkom razmišljanju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je kako francuski prijedlog nije ništa novo i da slična praksa postoji i u SAD-u, no protive se takvom prijedlogu kod nas. "U Hrvatskoj smo svjedoci zlouporabe domoljublja i pretvaranja zdravog patriotizma u agresivni nacionalizam, da ne kažem u ustaštvo. Zato bismo sigurno bili protiv takvog prijedloga", obrazložio je Miletić stav IDS-a. 

S druge strane, prijedlog je podržao predsjednik Mosta Božo Petrov. "Grb, zastava i himna Republike Hrvatske trebali bi biti istaknuti u učionicama i u javnim prostorima. Time se iskazuje poštovanje prema ljudima koji su našu domovinu stvarali i gradi pozitivan odnos prema njoj", poručio je Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo