čestitka premijera / Plenković: 'Izbor Marije Pejčinović Burić je veliki hrvatski diplomatski uspjeh'

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova

26.6.2019.
21:27
VOYO logo

Pobjeda Marije Pejčinović Burić u izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe najveći je hrvatski diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, ali i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas, poručio je premijer Andrej Plenković u srijedu, čestitajući šefici hrvatske diplomacije na "sjajnom rezultatu".

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je u svom prvom obraćanju zastupnicima Parlamentarne skupštine VE kazala kako ta organizacija nikada nije bilo važnija i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike