PLENKOVIĆ IRONIČNO O ŠANSAMA ZA 'VELIKU KOALICIJU': / 'Unutar HDZ-a sve pršti od želje za koalicijom sa SDP-om'

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je kako je HDZ spreman za parlamentarne izbore te da ima sasvim dovoljno vremena za slaganje izbornih lista te odbacio svaku mogućnost koaliranja sa SDP-om,

21.5.2020.
16:51
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da će Vlada i nakon svibnja nastojati "kalibrirati" mjere i pružati potporu onim sektorima koji će očigledno biti u težim okolnostima, prije svega turizmu i prometu, a djelomično i ugostiteljstvu. Kako je izjavio odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, nakon travnja i svibnja voditi će se računa i gledati, s obzirom na otpuštanje restriktivnih mjera gotovo u cijelosti, koji su to sektori čije je poslovanje bitno drugačije nego primjerice u istom mjesecu lani pa će se onda "kalibrirano" njima nastojati davati potpora.

"Nastojat ćemo kalibrirati mjere samo za one sektore koji će očigledno biti u težim okolnostima, a njih ima nekoliko, prije svega se odnose na turizam, djelomično na ugostiteljstvo i naravno na promet", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit može li Vlada davati takva obećanja jer je tehnička Vlada, premijer odgovara kako nema pojma "tehnička Vlada". "To je jedan žargon, to ne postoji. Neka netko nađe propis gdje postoji tehnička Vlada, volio bih to vidjeti (...) Vlada ima jasno propisane ovlasti što može raditi kada se raspišu izbori, mi funkcioniramo sasvim normalno kao što su funkcionirale i prethodne vlade", rekao je.

Istaknuo je kako je ova Vlada učinila izrazito puno za hrvatsko poduzetništvo. "Govorimo o masivnoj podršci privatnom sektoru i očuvanju radnih mjesta", istaknuo je Plenković i između ostalog izdvojio naknade za očuvanje radnih mjesta od 3.250 kuna za ožujak te 4.000 kuna za travanj i svibanj, pri čemu se primjerice samo za travanj ta mjera odnosila na nešto manje od 600 tisuća radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajmovi Svjetske banke

Kao jedan od primjera za financiranje mjera pomoći gospodarstvu naveo je i današnju odluku Vlade oko zajma sa Svjetskom bankom. Naime, Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila pokrenuti postupke za sklapanje ugovora o dva zajma sa Svjetskom bankom - jednog vrijednog 200 milijuna eura za projekt obnove nakon potresa i jačanja odgovora na Covid-19, dok je drugi, u iznosu od 275,9 milijuna eura, namijenjen širem odgovoru na krizu i podršku oporavku.

Na pitanje novinara hoće li primiti predstavnike povremenih prijevoznika i poduzetnika koji su danas u organizaciji Glasa poduzetnika prosvjedovali na Markovom trgu, premijer je odgovorio da nadležni ministri komuniciraju sa svim predstavnicima poduzetnika. Tako je naveo i da je ministar turizma Gari Cappelli danas održao sastanak s predstavnicima povremenih prijevoznika, dodavši da Vlada ima posredničku ulogu, putem nadležnih ministarstava a tu je i Hanfa, za one poduzetnike koji imaju ugovore o leasingu za prijevozna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko bude prilike i ja mogu razgovarati s njima, ali to u ovom trenutku nije na dnevnom redu", rekao je Plenković.

Image
PROSVJED PODUZETNIKA NA MARKOVU TRGU: /

'Dobili smo jasna obećanja, držat ćemo ih za riječ. A ako nam ne daju raditi, neka onda pomognu''

Image
PROSVJED PODUZETNIKA NA MARKOVU TRGU: /

'Dobili smo jasna obećanja, držat ćemo ih za riječ. A ako nam ne daju raditi, neka onda pomognu''

HDZ će birati s kim će u koaliciju

Osvrnuo se i na preslagivanja uoči parlamentarnih izbora. Dao je svoj komentar na izborne liste i obznanio kolike su šanse da HDZ koalira s odbjeglim Ivanom Penavom, Miroslavom Škorom ili, pak, SDP-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još je rano govoriti kako će izgledati većina, no građani, posebno poduzetnici će prepoznati naš rad. Danas možete birati između onih koji znaju gdje su i što su i između onih drugih. Pa ovo je vlada gdje se digao minimalac za 100 eura. Možete birati. Nisam spreman koalirati sa svima njima. HDZ će biti u poziciji da bira s kim će ići. Ići ćemo s onima koji će nam biti programski slični ili slični svjetonazorski. Program i ideologija, najbolje je kad se slože oboje", izjavio je Plenković.

Plenković je uvjeren da koalicija s SDP-om nije moguća: "Nakon onih divnih, kulturnih izjava, unutar HDZ-a sve pršti od želje za koalicijom sa SDP-om."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imat će utjecaja na izborne liste

Iz njegove perspektive, HDZ ima sasvim dovoljno vremena da složi izborne liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izborne liste HDZ-a što se tiče prijedloga doći će do sutra ili tijekom vikenda, rok za prijave kandidatura je 15. lipnja, imamo više nego dovoljno vremena, sve ćemo zajedno sagledati, bit će sigurno više kandidata nego što ih na liste može stati i donosit ćemo odluke, a vidjet ćemo tko će biti predložen. Imat ću neki utjecaj kao predsjednik stranke na to kako će izgledati lista", rekao je premijer.

Na pitanje mogu li se na listama naći njegovi stranački oponenti Milijan Brkić ili Miro Kovač odgovorio je: "O tom potom, nisam još dobio nijedan prijedlog."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj županija ostaje isti

Poručio je i da HDZ ima vrlo jasnu poziciju da broj županija ostaje isti, ali da su u stranci vodili rasprave o modelima reformi na razini općina.

"Županije su ustroj moderne i suvremene Hrvatske. One su s nama od 1993. i imaju 27 godina tradicije. HDZ, koji je na prošlim izborima imao 13 od 20 župana, ima vrlo jasnu poziciju da županije ostaju. Tu nema dileme niti je ta tema ikada dolazila u pitanje", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje zašto HDZ misli da je maloj državi poput Hrvatske i dalje potrebno 20 županija plus Grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o općinama, istaknuo je da su na Nacionalnom vijeću stranke vodili rasprave gdje je ministar uprave Ivan Malenica predlagao različite modele reformi na razini općina. Neke od ideja su i manji broj lokalnih dužnosnika na izborima 2021. godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo