Aktualno prijepodne / Grbin zagrmio Plenkoviću: 'Nas je 10 posto manje, čovječe Božji!'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Grmoja je predao premijeru papire odluke Visokog upravnog suda da se na posao vraća diplomat Sabljak koji je ukazivao na navodne višemilijunske prevare u veleposlanstvima

15.11.2022.
9:31
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski sabor održava 13. sjednicu, zastupnici postavljaju pitanja.


Grozdana Perić upitala je ministra gospodarstva kakvo je stanje za zalihama plina i nafte u svjetlu energetske krize?
Davor Filipović odgovorio je da "zaliha naftnim derivatima imamo za 90 dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka dva tjedna interveniramo i u cijene goriva, pa je cijena dizela skoro dvije kune niža. Zapunili smo i podzemno skladište u Okoliju, ostvarili smo cilj od 90 posto prije zadanog roka. Učinilo smo sve kako bi imali sigurnu zimu", rekao je ministar.

'Baterijski vlakovi i 4 milijarde eura'

Zašto javnost niste informirali o najavi uvoza baterijskih vlakova teških 4 milijardi eura, nego smo to saznali za vrijeme vašeg boravka u Egiptu na konferenciji UN-a, upitala je zastupnica Romana Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer ju je ispravio i rekao da je rekao da će se 4 milijardi eura uložiti ukupno u željezničku infrastrukturu i to kroz narednih 10-ak godina.
"Na konferenciji sam rekao da ćemo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, i natječaj od 100 milijuna kuna već je raspisan, za pilot-projekt ići u nabavku baterijskih vlakova, a vlakovi će prometovati na neelektrificiranim prugama."

'Nitko nije umro od predoziranja maruhuaonom'

Zstupnica Vesna Nađ postavila je pitanje vezano za proizvodnju komnoplje u medicinske svrhe. "Legalizacijom i liberalizacijom konoplje s udjelom veći od 0,2 posto THC-a u poljoprivredi, industriji građevinarstvu i zdravstvu stvorili bi se legalna radna mjesta i ogromni porezni prihodi za državu. Smanjili bi se troškovi policije i DORH-a jer je trenutna zabrana skupa, ali nimalo učinkovita", rekla je zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva trebao je donijeti Pravilnik o načinu i mjerilima za davanje odobrenja za uzgoj proizvodnje u medicinske svrhe, nakon tri godine toga nema. "Jeste li svjesni da ministar nije poštovao rok i pokazao nezainteresiranost za tegobe teško oboljelih građana", pitala je.

Image

Premijer je rekao da je točno da je protekao rok, da je pravilnik na usuglašavanju, a koordinacija resora, rekao je, uzela je nešto više vremena.Nezadovoljna odgovorom, ustvrdila je da je u mišljenju Vlade na prijedlog vlade SDP-a pokazao nezainteresiranost i neshvaćanju ove materije.
"Još kad je vaš državni tajnik bubnuo da se od jedne biljke može dobiti 27 kilograma marihuane, to je bio vrhunac gluposti. Vaša nezainteresiranost za teško bolesne građane pogoduje jedino farmaceutskom lobiju kroz skupu prodaju lijekova protiv boli. Licemjernost Vlade očituje se i kroz davanje poticaja za alkohol i duhanske proizvode. Od predoziranja marihuanom nitko nije umro, od predoziranja alkoholom boga mi jest. ", ustvrdila je Vesna Nađ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer o ruskom utjecaju: 'Tu je, kapilaran'

Zastupnik Bojan Glavašević rekao je da "je u posljednjih nekoliko godina ruski kapital ušao u hrvatski gospodarski, poljoprivredni, energetski i financijski krvotok
i znajući da uloga ruskog kapitala nikad nije ekonomska, nego geopolitička, osobito u kontekstu sankcija koje je Europska unija uvela Ruskoj Federaciji". Pitao je premijera podržava li inicijativu kluba zeleno-lijevog bloka da se uvede još jedna razina uvida u mjere ograničavanja kako ih Hrvatska provodi i to kroz parlamentarnu kontrolu.

Premijer je bio kratak: "Ne vidim za tim potrebu. Imate tijela koliko hoćete u Saboru." Ali je nastavio da je dobro što je otvorio temu ruskog utjecaja u različite sfere. "Ona je tu, postoji i kapilaran je, postoji dugo. Do mog prvog posjeta Ukrajini 2016. nisam bio svjestan razmjera te premreženosti, a onda sam shvatio, s obzirom koliko je aktera i kako reagirala na taj posjet. Slično je bilo i lani, kad kažete nešto što je činjenica onda akteri i komentatori pitaju: 'Što to govorite, bježite od tamo, nemojte to govorit'. Kad smo prošle godine išli u Ukrajinu, vaš bivši šef stranke Grbin govorio što idemo tamo provocirati, da bi se trebali konzultirati s Milanovićem zašto idemo. Ako želite kao zastupnici dati doprinos, onda sazovite tematsku sjednicu", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'INA je bila vaše bećanje kao božićni poklon'

Urša Raukar Gamulin (Možemo!) pitala je Plenkovića što je s odnosom INA-e i Mola.
"Prošlo je više od godinu dana kako je bivši premijer Sanader pravomoćno osuđen za Ina-Mol čime je dokazano da počinjenjem koruptivnog dijela INA predana Mađarima- Predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik Ustavnog suda složili su se da se sudskim putem može utvrditi ništavnost ugovora kojim je Ina predana Mađarima.
Time bi bila poništena i arbitražna klauzula. Razjasnite nam i predočite razloge zašto niste do sad preko DORH-a pokrenuli postupak da se utvrdi ništetnost ugovora i hoćete li to te kad učiniti?", pitala je Raukar Gamulin.

Image

Premijer je rekao da je lani donesena odluka Arbitraže, a da je jedini mogući pravni lijek bio tražiti da Savezni sud Švicarske eventualno donese drukčiji stav. "Vlada i Ministarstvo gospodarstva o tome smo pitali predstojnika katedre za Međunarodno privatno pravo u Zagrebu, prof. Sikirića, te DORH. Svi su rekli da je najbolji put ići pred Savezni švicarski sud, odluka je donesena u prosincu lani. Sada smo u poziciji da ni taj put međunarodni nije uspio i to se dogodilo prije oko mjesec dana. U međuvremenu Kao Vlada potpisali smo okvirni sporazum s pravnim fakultetima u Hrvatskoj te kroz taj formalni okvir suradnje tražite ćemo mišljenje više katedri o ovoj temi." Nastavio je da su ugovori potpisani tako da se zaštiti strani investitor i da se ide na Arbitražni sud. Nastavio je da se konzultiraju što mogu, ako išta mogu, napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica Raukar Gamul podsjetila je na Plenkovićevo "božićno" obećanje iz 2016. kada je rekao da će INA-u vratiti u hrvatske ruke.

'Gdje je 24 milijardi kojima se hvalite?'

Sanja Radolović (SDP) dotaknula se jučer donesenog državnog proračuna, da je dobar dio prihoda planiran na EU fondovimapa podsjetima na krađe EU novca: "Gdje su nestale 24 milijarde kojima se volite hvalite, kad ćemo ih početi koristiti?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je odgovorio: "Mi smo Vlada privrženi borbi protiv korupcije. Mogli smo kao četiri države članice gledati sa strane, ali mi smo u krugu onih koji su samoinicijativno htjeli da taj Ured djeluje u suradnji s DORH-om i da imaju bolji nadzor nad provedbom EU sredstava. To je naša politička volja, HDZ-a, Vlade i parlamentarne većine. Nije se to moralo, ima zemlja koje nisu u toj suradnji. Imali smo i potpisivanje suradnje s MUP-om, to je dokaz borbe protiv korupcije i ima rezultata. Što se tiče EU fondova, kad pogledate EU revizijski sud, sve što je došlo tamo na test kako se koriste sredstva, nisu pronađene nepravilnosti."

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić premijera je pitaošto će učiniti za logoraše i hoće li RH tužiti Srbiju? Poručio je da je to pitao i prije devet mjesec, odgovor nije dobio. "Lagali ste, niste odgovorili. Pljunuli ste na ljude koji su podnijeli žrtvu za Domovinu", rekao je premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Što se tiče brige o braniteljima, ako je negdje napravljen iskorak, onda je napravljen u mandatu zadnjih šest godina. Da to nije tako, bio bi još netko glasan osim vas koji ima političku agendu. Što se tiče logoraša, dajemo financijsku potporu svim udrugama koje su pokrenule sudske postupke. Što se tiče velikih tužbi, to su teme koje su pokrenute i nisu riješene. Sada se ide ovim putem, daje se puna podrška", rekao je premijer.

Željko Lenart (HSS) upitao ga je o plavom dizelu istaknuvši da se poljoprivrednici žale na kvarove na traktorima jer kažu da dobivaju lošije gorivo. "Držimo plavi dizel na cijeni koja je dvije kune ispod onog što je tržišna. Sve ovo vrijeme odlukama Vlade činimo energente dostupnima građanima. Imali smo sastanak s ribarskim sektorom, žao mi je da niste bili i čuli koliko su oni zadovoljni mjerama koje je Vlada poduzela", rekao je premijer i dodao da je tražio da se provjeri kvaliteta plavog dizela Mostov Zvonimir Troskot poručio je premijeru da građanima kaže da je "HEP pred bankrotom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O iseljenicima

Zastupnik Milan Vrkljan pitao je premijera "koliko je Vlada izdala radnih dozvola za naše iseljeništvo jer nešto manje od 4 milijuna Hrvata živi u Hrvatskoj, a isto toliko izvan zem lje."

Premijer mu je odgovorio: "Što se tiče naših ljudi, pretpostavljam da vi razumijete da svatko tko ima hrvatsko državljanstvo njemu ne treba radna dozvola. To je dosta jednostavno za razumjeti. Što se tiče većine naših ljudi, mijenjali smo zakon o državljanstvu, da olakšamo Hrvatima, posebno potomcima koji su treća-četvrta generacija, da što lakše dođu do državljanstva. Ako smo se mi odlučili biti dio europske obitelji, onda kad smo taj cilj ostvarili, a k njemu smo išli uz punu svijest da je jedna od temeljnih sloboda i sloboda kretanja građana", rekao je Plenković i poručio da manjak na tržištu rada nadomiještamo ljudima koji dolaze iz trećih zemalja. Za Izrael je rekao da je "uvijek dobar primjer".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin podsjetio je Plenkovića da je obećao otkupiti INA-u, da neće dopustiti zatvaranje rafinerije u Sisku, a da je ipak zatvorena. "Obećali ste otvoriti Institut za djecu, dječju bolnicu, da će palijativna skrb biti dostupna 24 sata na dan, tvrdili ste da će do 2020. u svaki dom biti uveden širokopojasni internet, da ćete smanjiti PDV na 23%... Svašta ste obećali, a realizirali malo. Obnova stoji, a o borbi protiv korupcije bolje da ne govorim - Agrokor, INA, Hamag, željezo, ministri u pritvoru", rekao je Grbin.

Plenković mu je odgovorio: "Mislim da vas nisu izabrali za predsjednika da iz SDP-a izbacite pola stranke, utekli su od vas kad su vidjeli kakvi ste, izbacili ste dva predsjednika zagrebačkog odbora i Gordana Marasa, koji je meni bio simpatičan... I sad vi takav imate zamjerke na nas... I sad vi nama govorite u momentu u kojem Hrvatska ima rast od šest posto, kada imamo zaposlenih milijun i 632.000 ljudi, kad je stopa zaposlenih na 69 posto, stupanj razvoja na 70, kad je prosječna plaća 7697 kuna, veća je za više od 2000 kuna nego kad smo preuzeli vlast, šest puta je to više nego u vrijeme mojih prethodnika..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin mu nije ostao dužan: "Govorite o tome da smo došli na 70 posto razvoja EU po glavi stanovnika, a ne govorite zašto. Pa zato što nas je 10 posto manje, čovječe Božji? Otjerali ste ljude, naravno da se nezaposlenost smanjila" Govorite o povećanju plaće, od početka godine uz sva ta vaša povećanja plaća je manja, mirovina je manja". Poručio je premijeru: "Ili počnite radite i prestanite lagati ili naprosto odite!"

'Isplivalo je ime Pavla Vujnovca, on vodi igru'

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš vratila se na pitanja Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opet je isplivalo jedno ime koje često vidimo, a to je Pavao Vujnovac. Upravo je on taj koji vodi igru… Je li to ono što ste htjeli? Je li to ono čemu je vodilo sve, da stvorite svoj novi Agrokor i svog novog Todorića?", upitala je.

Mrak Taritaš."Vi ste dosta toga ovdje rekli. Vi me poznajete toliko koliko i Grmoja… Kažete da mi stvaramo što, svog Todorića? To me iznenađuje, pogotovo od vas koja ste bila članica Vlade, da uopće takvo nešto izgovorite. Mi smo kao Vlada krenuli u listopadu 2016. Najveća hrvatska kompanija kolabira pred našim očima otprilike siječanj-veljača 2017. godine. Tada kompanija koja je zadužena 7 milijardi eura se ruši pred našim očima, nema namirnica, kreću blokade, agencije ruše rejting kompaniji, destabilizira se hrvatsko gospodarstvo… i mi radimo zakon, ne samo da bismo pomogli toj kompaniji, nego i svim kompanijama povezanima s njom", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da je Fortenova privatna kompanija, čiji su vlasnici dioničari. "Gospodin Vujnovac i njegova kompanija je samostalno, samoinicijativno kupovala dionice od drugih. Nije kupovala od države. To morate pitati njega, ne Vladu pitati. Ovo što se sada dogodilo, gdje su mirovinski fondovi imali ambiciju da uđu u udio Sberbanka, i na kraju odustali, to je pitanje za njih, ne za nas", rekao je Plenković.

O konverziji i troškovima

Ivana Posavec Krivec uputila je pitanje Plenkoviću oko konverzije kuna u eure: ."Poručujete da će ta konverzija biti besplatna, no ono što reklame govore, konverzija neće biti besplatna za poduzetnike, zato što svaki vlasnik tvrtke mora napraviti konverziju temeljnog kapitala. Da bi to učinili, moraju otići kod javnog bilježnika i to moraju platiti.Zašto to za poduzetnike nije besplatno?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je na to dogovorio preporukom: "Ja ću vas preporučiti kolegama iz HNB-a, Ministarstva financija da se priključite ovoj karavani i izložbi jer vidim da ste sve proučili... Budući da je naš generalni koncept bio da se konverzija dogodi bez troškova za građane i poduzetnike, mi smo se itekako zainteresirali za ovu temu. Sva društva imaju zadaću svoj temeljni kapital uskladiti s novom valutom. Tu, prema postojećim propisima, jest i pitanje plaćanja javnobilježničke pristojbe. Taj zakon je i ovako i onako u proceduri, pa ćemo i to riješiti da i tih 2000 nešto ne bude teret", rekao je Plenković.

"Dali ste ovdje javno obećanje svim poduzetnicima da to učinite i da za poduzetnike bude besplatno. Hvala vam, predsjedniče, na tome!", zaključila je zastupnica Posavec Krivec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori kao alatka za bildanje rezultata

Davorko Vidović (SDP) postavio je pitanje promjene izbornih zakona. "Posljednjih pet izbornih ciklusa (glas građana op.a.) ne vrijedi jednako, utvrđeno je da postojeći zakoni proizvode neustavni učinak. Čudno je da se niste očitovali o ovom pitanju, kanite li to napraviti i kada? Je li razlog šutnje nelagoda zbog razlike unutar vaše stranke o različitim modelima. Treba li rasprava uključiti i stručnjake i oporbu?

Plenković mu je odgovorio da to pitanje nije u eteru mjesec dana, nego 10 pa i 12 godina. "Tijekom 12 godina neka smo barem bili pola na Vlasti, a pola neki drugi ljudi, uključujući SDP, jedan vaš kolega rekao je da tada nije bilo političke volje da se time bavimo, koliko se ja sjećam. Netko je mjesec dana stavio temu u eter, pa bi mi morali kao pilić skakati na to kad nam netko stavu temu, možda - nije naš stil."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Poručio je potom da će o tom pitanju vladajuća većina govoriti kad "dođe vrijeme", da će se raditi na tome da diskrepancija između veličine izbornih jedinica i broja stanovnika ne prelazi + ili - 5%, a da bi neki htjeli da su izbori već sutra, no da za tim nema potrebe.

Vidović je na to rekao da zabrinjava erozija institucija, da Hrvatska ima jedan od najnižih socijalnih kapitala u Europi.

"Nitko ničemu više ne vjeruje, Sabor je toliko degradiran da u svim anketama dobivamo ocjenu -2. Pitao sam ovo zato kako biste odgovorili jeste li spremni razgovarati o važnim pitanjima, ali ne tako da svoju stranku postavite ispred interesa društva i da u budućem izbornom zakonodavstvu krojite izborne jedinice ili odredite broj glasača tako da se poveća očekivana dobit za vašu stranku. To možda jest legalno, ali ne i legitimno. Imate priliku sada pokazati da zborni instituti nisu tek alatke za bildanje rezultata i da ni HDZ kao ni jedna druga stranka ne bi trebao uzimati pravo da bude avangarda ovog društva.

Penava: 'Zašto ste tako kratkovidini?'

Ivan Penava uputio je pitanje premijeru Plenkoviću oko Fortenove: "Vi i Vlada tvorci ste Lex Agrokora, objašnjavali ste da je to strateški važna kompanija za cijelo gospodarstvo. Kako je moguće i gdje je odjednom nestala strateška važnost Agrokora, koji ima goleme površine najvrjednije zemlje i golemim industrijskim potencijalom kad je omogućeno Arapima da preuzmu pojedinačno najveći vlasnički udio u Fortenova grupi? Kako je moguć ovakav nemar, ni mjesec dana nakon pogubne odluke Vlade vezano za INA-u. Razina nerazumijevanja i nemara prema gospodarstvu donijela je do zatvaranja tvornica, kao što su tvornica šećera 'Osijek', 'Kotke' u Krapini, Inkera u Zaprešiću."

Konstatirao je da je Vladin "nemar doveo do zatvaranja tisuće radnih mjesta".

"Zašto ste tako kratkovidni pa razarate industriju koja je generacijama stvarana, zašto niste osigurali da najvrjednije poljoprivredno zemljište bude u hrvatskim rukama, zašto ne brinete o državnim interesima kada je svima jasno da su poljoprivredna i prehrambena industrija, uz one energetske izvore ključni strateški resursi. Sto puta zašto ovo radite Hrvatskoj?", pitao je Penava.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Plenković ga je podsjetio da je i on bivši HDZ-ovac pa rekao: "Vi, kao bivši HDZ-ovac koji, sve što je napravio u Vukovaru, a napravio je zahvaljujući Vladi, jako dobro znate koliko radimo za gospodarstvo i sve krajeve Hrvatske. Nekad ste davali srčane intervjue da ovako dobre Vlade za Vukovar nema. Sad ste postali to što jeste, da nije bilo nekih drugih ljudi HDZ-a ne biste nikad bili gradonačelnik, ali to znate bolje nego ja".

A onda je odgovorio na pitanje vezano za Agrokor: "Prije pet i pol godina bivši vlasnik Agrokora izručio nam je bankrotiranu kompaniju u krilo. Od vaših prijatelja iz MOST-a, imate Petrova, koji je imao stalne brifinge njegovih dobavljača, dolazio je na stalne sastanke u Vladu kao da je ili član uprave Agrokora ili da je najmanju ruku u računovodstvu Agrokora. Tu vrstu financijske ekspertize on sam po sebi kao psihijatar iz Mostara, nije mogao imati nikako. Pitajte malo Mostovce što se tada događalo. Tvrtka je pala nama u krilo sa 7 milijardi eura duga, naravno da smo reagirali, radi zaposlenika, bilo ih je skoro 60 tisuća, radi poljoprivrede, malih OPG-ova, dobavljača... Gle čuda, prošlo je 5 godina, kompanija se digla iz gliba na tržišnu razinu, dug je smanjen na 1,1 milijardu."

Samo lista iseljenik duža od liste zatvorenih tvrtki

Potom je upitao tko je doveo Ruse u Hrvatsku pa odgovorio: "Jesam ja išao u Moskvu potpisivati ugovore da uzmem kredite od 1,1 milijardi eura ili je to bio bivši vlasnik? Tko ih je doveo, u čije vrijeme, koje Vlade? Pitajte SD-ovce..."

Nastavio je da Sberbanka postaje suvlasnik kao raniji vjerovnik s ogromnim potraživanjima prema kompaniji, za poljoprivredna zemljišta kratko je poručio "tu su, neće uteći", a za događanja oko Fortenove naveo je da su Mirovinski fondovi došli da bi htjeli otkupiti Sberbank u Hrvatskoj, a onda odustaju. "Pitajte Allianz zašto su odustali", rekao je premijer.

"Da ste vi na mom mjestu, nema mađioničara koji bi znao što bi se dogodilo za transakciju koja se zbiva možda iz Rusije u Rusiju, ili iz Rusije u Emiratate. Tolike sposobnosti nema ni jedna Vlada, nema ni naša. A vi se Penava smijte..."
Penava je odgovorio premijeru: "U vrijeme kad sam vas podržavao, obećavali ste vratiti INA-u vratiti u hrvatsko vlasništvo. Ako bih htio biti tragikomičan, jedna tvornica šećera u Osijeku ima tradiciju 112 godina, 280 ljudi je tamo radilo, preživjela je dva svjetska i Domovinski rat, vas nije. Jasno mi je da ne razumijete da je od liste zatvorenih poduzeća, samo dulja lista ljudi koji su napustili Hrvatsku

O vraćanju na posao diplomata Sabljaka

MOST-ov zastupnik Nikola Grmoja prisjetio je premijera Andreja Plenkovića da je prije četiri godine u Saboru upozorio na dokumentirane prijave diplomata Sabljaka o "višemilijunskih prevarama u našim veleposlanstvima".

"Tada ste inspektoru Božiću omogućili da nastavi zataškivati prijevare u državnim institucijama i da progoni Sabljaka, kojeg je vaša ministrica Pejčinović-Burić udaljila iz službe. Sud je, međutim, poništio odluku Pejčinović-Burić, vratio je na posao, a sada vaš novi ministar Gordan Grlić-Radman napravio je isto, ponovno udaljio Sabljaka iz službe. Želim vas obavijestiti da je Visoki upravni sud RH prije dva dana donio pravomoćnu presudu bez mogućnosti žalbe, kojom se diplomat Damir Sabljak vraća na posao nakon četiri godine progona", rekao je Grmoja, a onda se odšetao do premijera i uručio mu tu presudu.

"Kako se osjećate kao čovjek koji štiti kriminalce, a progoni nevinog čovjeka?", upitao je Grmoja.

Premijer Plenković je podigao papire, prelistao ih kratko, a onda odgovorio: "Budući da ste se potrudili, ovo rješenje - vidim Visokog upravnog suda, proslijedit ću ministru Grlić-Radmanu, on će ga proučit pa će reći koji je njegov stav."

Grmlja je potom rekao: "Solidno skrivate osjećaje s obzirom na to da ste četiri godine kršili zakon i progonili nedužnog čovjeka koji je otkrio korupciju. Vijest za vas - USKOK i DORH su u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova vezano za ovu temu. Ovih dana možemo čuti da je 'nekakvo tzv. Antikorupcijsko vijeće' - stavljate ga u navodnike, ne želite ga komentirati, ne pratite ga, a onda ga tvitate na službenim stranicama HDZ. Zanimljivo kad nešto ne pratite, a imate potrebu na to se referirati. Zahvaljujući Antikorupcijskom vijeću, ovaj čovjek je vraćen na posao nakon četiri godine, USKOK i DORH ponovno su pokrenuli ovaj slučaj. Kad institucije budu još neovisnije, kad ne bude potrebe za pritiskom iz Saborskih kluba, tada će mnogi vaši odgovarati, a ja neću tražiti vašu ostavku, ali vaš kraj dolazi, a tada će se vama baviti neovisne i slobodne institucije.

O poljoprivrednom zemljištu

Sabor je počeo sjednicu pitanjem zastupnice Dragane Jeckov (SDSS) koja je pitala ministricu poljoprivrede Mariju Vučković ima li saznanja da pojedini čelnici jedinica lokalne samouprave namjerno izbjegavaju raspisivanje natječaja za dodjelu poljoprivrednih zemljišta. Pitala je i kako o spriječiti.

"Ministarstvo je zaprimili 226 obavijesti o raspisivanju natječaja za zakup, a 200 odluka o izboru najpovoljnijih ponuditelja je stiglo u Ministarstvo, na 131 takvu odluku dali smo potpunu ili djelomično suglasnost, a na 43 nismo. Ostale su u obradi. Ako se neopravdano kasni, Ministarstvo je više puta upozorilo jedinice lokalne samouprave, imenovalo ljude koji će im pomoći, a ako postoji neopravdani razlog za produljivanje raspisivanja natječaja, sukladno zakonu, preuzimat ćemo raspolaganje (zemljištem op.a)", odgovorila je ministrica Vučković.

Zastupnica Jeckov rekla je da je važno da "Ministarstvo poljoprivrede počne raditi, a onda neka čelnici lokalne samouprave objašnjavaju zašto se prihod vraća u državni proračun".

Pratite aktualno prijepodne uživo:

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo