PLENKOVIĆ I BOŽINOVIĆ O UKIDANJU VIZA ZA SAD / 'To smo obećali na početku mandata i ispunili'; Uskoro još jedna pogodnost za putovanje u SAD

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar Božinović najavio je da će Hrvatska biti jedna od rijetkih država koja će ući i u program Global Entry što znači da će državljani RH prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegiran način

24.10.2021.
12:17
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana, objavio je premijer Andrej Plenković u subotu izrazivši zadovoljstvo što od danas Hrvati mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize. "Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u SAD putuju bez viza!", napisao je premijer na Twitteru.

Ranije u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je da državljani RH od danas mogu putovati u SAD bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DOŠAO JE TAJ DAN!' /

Ukinute vize za SAD, američko veleposlanstvo čestitalo građanima Hrvatske: Evo što odsad morate učiniti ako želite 'preko bare'

Image
'DOŠAO JE TAJ DAN!' /

Ukinute vize za SAD, američko veleposlanstvo čestitalo građanima Hrvatske: Evo što odsad morate učiniti ako želite 'preko bare'

'Ispunili smo sve kriterije'

"Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana", napisao je premijer.

Dodao je da će ukidanje viza pridonijeti jačanju gospodarske suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvaramo novu stranicu u odnosima , jačamo naše partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja", pozdravio je Plenković.

Hrvatska je ušla u program izuzeća od viza (VWP), sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave putem ESTA-e u bilo koje vrijeme

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta, navodi se u priopćenju iz Veleposlanstva SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sporazume smo potpisivali online'

I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je mogućnost putovanja u SAD bez viza za većinu hrvatskih građana, kazavši kako je Hrvatska prethodno potpisala niz sporazuma te uskladila sigurnosne protokole i povezala sigurnosne sustave vezane uz putovanja.

'U svega godinu dana smo se povezali s bazama putnika svim aviokompanija koje putuju u hrvatsku, s FBI-om, DEA-om, naše se informacija izmjenjuju svakodnevno”, rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naši građani mogu od danas putovati u SAD bez vize. To smo obećali na početku mandata i ispunili. Zahvalan sam svim institucijama koje su sudjelovale, posebna zahvala ide Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj”, dodao je te naglasio kako su zbog pandemije međudržavni sporazumi potpisivani online.

'Uskoro ulazimo u program Global Entry'

Božinović je najavo još jednu pogodnost za hrvatske građane koji idu u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U bliskom smo kotaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će RH biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry, a to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegiran način, bez kontrole. To je način koji SAD daje samo državama u čije institucije imaju veliko povjerenje. Uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti 4. europska zemlja koja će ući u Global Entry”, rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo