PLENKOVIĆ HVALIO USPJEH PEJČINOVIĆ BURIĆ: / Ali na ključno pitanje odgovorio prilično sarkastično

Image

A na pitanje tko će preuzeti mjesto ministra vanjskih poslova, Plenković je odgovorio prilično sarkastično.

27.6.2019.
16:24
VOYO logo

"Marija i ja smo razgovarali o ovoj kandidaturi krajem siječnja. Žao mi je što naše predsjedanje odborom ministara koje je bilo ključno za ovu kandidaturu, nije imalo veći odjek u medijima. Odmah smo osjetili da imamo dobar feedback zastupnika.

Odluku smo donijeli kad smo shvatili da je to jedna izvrsna prilika, da Hrvatska ima dobar međunarodni položaj“, počeo premijer Andrej Plenković konferenciju za novinare povodom izbora ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo glatku pobjedu u drugom krugu

Nakon što je istaknuo kako je „Marija sa svojim političkim profilom, profesionalnim angažmanu i predanosti europskim temama zaslužuje“ poziciju glavne tajnice Vijeća Europe, pohvalio je i njenog rivala, kako bi dodatno naglasio uspjeh hrvatske diplomacije.

„Njen rezultat, 159 glasova naprema 105, ukazuje na jedno veliko povjerenje. Mandat počinje ove jeseni i Hrvatsku pozicionira u međunarodnim organizacijama na stupanj na kojem dosad nismo bili“, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dopustite da se ja zahvalim s moje strane. Bili smo svi jako zauzeti hrvatskim predsjedanjem odbora ministara. Međutim, nakon ovakve analize, i kao u svemu, nije uvijek ista prilika, ovo je bila prilika sada.

Htjela bih zahvaliti premijeru Plenkoviću na inicijativi i na nominaciji. Nominaciju mora donijeti država sama. Nakon šest mjeseci mogu reći da je povjerenje bilo dobro usmjereno. Činjenica da sam ušla u drugi krug jest već bio veliki korak“, rekla je ministrica, komentirajući i zašto prije samog izbora nije htjela nagađati o rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Može se uvijek nagađati, ali do 19 sati, osim osjećaja da sam vrlo blizu, drugi odgovor nisam mogla dati“, rekla je.

'Obvezuje me povjerenje koje sam dobila'

Istaknula je kako je ovo prvi put da je izabran glavni tajnik iz neke zemlje iz istočne i središnje Europe, te da je u 70 godina organizacije ona tek druga žena na njenom čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što me obvezuje i što učvršćuje moje povjerenje jest da sam dobila gotovo dvije trećine glasova, a dobila sam i glasove iz druge političke obitelji. Vijeće Europe ima velike izazove pred sobom, iako glavni tajnik nije jedini koji radi na tome.

O rekonstrukciji Vlade ni riječi

Činjenica da su se žene aktivirale na ovom pitanju i to ne samo iz moje političke obitelji, znače da moram svoje djelovanje usmjeriti prema ravnopravnosti žena. I ja namjeravam veliku energiju usmjeriti u to područje", istaknula je Pejčinović Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će preuzeti njeno mjesto nakon imenovanja, Plenković je reporteru N1 odgovrio prilično sarkastično. "Vidim da ste oduševljeni velikim diplomatskim uspjehom Hrvatske. Hvala vam na pitanju, o tom potom", rekao je premijer.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo