NA SASTANKU S MINISTRIMA / Plenković: 'Hrvatska je spremna prenijeti iskustvo BiH prema Europskoj uniji, ali očekuje ustavne i izborne promjene'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH dodala da je to prioritetno pitanje i da se Bosna i Hercegovina obvezala da će u roku šest mjeseci provesti ograničene promjene ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kao i provesti presude Europskog suda za ljudska prava kako bi se 'otklonio svaki vid diskriminacije prema svakom pojedincu koji ne pripada nijednom od konstitutivnih naroda'

20.6.2023.
15:27
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je spremna pomoći svojim iskustvom Bosni i Hercegovini na europskom putu, ali očekuje promjene ustava i izbornog zakonodavstva, rekao je premijer Andrej Plenković na kraju zajedničke sjednice hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH u utorak u NSK.

Suradnja i pomoć Hrvatske na europskom putu susjedne zemlje bili su među glavnim točkama treće zajedničke sjednice dviju vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je spremna prenijeti iskustva Bosni i Hercegovini uz očekivanje da se razriješe i svojevrsna prethodna pitanja, poput pitanja ustavnih reformi i reformi izbornog zakona koje su temelj funkcioniranja svake države", rekao je premijer Andrej Plenković novinarima u NSK.

Image
DVIJE VLADE /

Plenković: Zajednička sjednica je pozitivan impuls za razvoj odnosa Hrvatske i BiH

Image
DVIJE VLADE /

Plenković: Zajednička sjednica je pozitivan impuls za razvoj odnosa Hrvatske i BiH

Hrvatski premijer izrazio je uvjerenje da će se u novi izborni ciklus u BiH ući "s novim, pravičnijim izbornim sustavom koji jamči jednakopravnost svih konstitutivnih naroda i svih građana Bosne i Hercegovine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforma izbornog zakonodavstva u BiH nije bila na dnevnom redu zajedničke sjednice, ali predsjedateljica Vijeća ministara BiH istaknula je da je to "pitanje i obveza političkih predstavnika institucija BiH."

"No želim naglasiti da je to pitanje koje još uvijek opterećuje odnose, političke prilike pa i rad institucija u BiH, a na koncu i njen europski put", rekla je Krišto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH dodala da je to prioritetno pitanje i da se Bosna i Hercegovina obvezala da će u roku šest mjeseci provesti ograničene promjene ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kao i provesti presude Europskog suda za ljudska prava kako bi se "otklonio svaki vid diskriminacije prema svakom pojedincu koji ne pripada nijednom od konstitutivnih naroda".

Bosna i Hercegovina ima status kandidata za članstvo u bloku od 27 članica od prosinca prošle godine. Krišto je rekla da je BiH "fokusirana na proces europskih integracija i da oko tog pitanja postoji i politički i institucionalni usuglašeni stav", kao i da o bosanskohercegovačkim političarima ovisi "koliko će se snažno i brzo koračati na europskom putu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je "od velike koristi" svaka vrsta pomoći prijatelja iz EU-a, dodala je.

Uoči zajedničke sjednice, Plenković i Krišto održali su sastanak u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo