NEKIMA RASTE, NEKIMA NE / Plenković bi mogao dobiti povišicu od 100 eura, Milanović 117, a i svećenicima će 'podebljati', dok je petina Hrvata u problemu

'Prvo što se događa kada je inflacija veća od rasta plaća jest da onda kupovna moć dohotka pada. Za isti dohodak možemo kupiti manje jer su cijene robe veće', kaže ekonomist Ljubo Jurčić

21.10.2022.
7:10
VOYO logo

U situaciji kada cijene svega brže rastu nego plaće, dobra je vijest da će minimalna plaća od 1. siječnja biti 560 eura, što je 60 eura više nego danas, javlja RTL Direkt. Povišice bi mogli dobiti i svećenici, i Andrej Plenković i Zoran Milanović. No, učitelji na ono što im se zasad nudi ne pristaju.

U školi radi već 30 godina, a u pauzama od podučavanja mora javno tražiti povišicu za sebe i sve učitelje. "Ja ne znam ako smo ikada dobili povećanje plaće, a da nismo morali ili prosvjedovati ili štrajkati ili moliti", kaže učiteljica razredne nastave Gordana Miota Plesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEĆE IĆI I DRUGI PUT!' /

Sindikati najavljuju štrajk i masovne prosvjede: 'Ministar Primorac nas tjera na to. Neka premijer isporuči pravedan rast plaća!'

Image
'NEĆE IĆI I DRUGI PUT!' /

Sindikati najavljuju štrajk i masovne prosvjede: 'Ministar Primorac nas tjera na to. Neka premijer isporuči pravedan rast plaća!'

Ako raste učiteljima, raste i premijeru

Gordana ima plaću od 1088 eura na osnovi dugogodišnjeg rada. Vlada joj nudi 1122 eura sada i 1140 eura u siječnju. Sindikati traže 1155 eura sada i 1200 eura iduće godine.

"Plaće učitelja početnika su između 5500 i 6000 kuna, ovisi gdje stanuju i o prirezima, ali u tom omjeru se kreću", kaže Miota Plesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tu riječ samo o učiteljima i profesorima, već i o liječnicima, kulturnim radnicima, zaposlenima u sustavu socijalne skrbi. Državnim službenicima, policajcima, pravosudnim djelatnicima i političarima, Vlada je dala isti prijedlog. Dođe li do toga, Andrej Plenković bi dobio povišicu od 100 eura, a Zoran Milanović od 117.

Povišica i svećenicima

Povišicu će dobiti i svećenici, potvrdili su iz Hrvatske biskupske konferencije, ali nisu rekli koliko. "Što se tiče unutarnjeg ustroja, s obzirom na vjerske službenike, bit će određenih povećanja zbog povećanja životnih troškova u posljednje vrijeme, pa tako će o tome biti obaviješteni ordinarijati i župe", govori Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misna nakana ostaje ista, a ako budete htjeli platiti misu za nekoga, umjesto dosadašnjih 50 kuna od 1. siječnja ćete platiti sedam eura.

"Prvo što se događa kada je inflacija veća od rasta plaća kupovna moć dohotka pada. Za isti dohodak možemo kupiti manje jer su cijene robe veće. Tako da generalno životni standard naših građana pada", tvrdi ekonomist Ljubo Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast plaća u IT-ju

IT je jedan od rijetkih sektora koji prati inflaciju. Inženjeri mjesečno zarade između 3,5 i 5,5 tisuća eura. "Plaće rastu i zbog inflacije, i to globalne. One rastu godišnje, međutim ove godine je to jako povećano zbog krize. I onda se događa da su nekoliko puta ove godine poslodavci povećavali, čak i linearno, zaposlenicima plaće. Koliko je meni poznato bila su dva vala povećanja, sigurno će ih biti još", kazuje član Uprave Algebre Hrvoje Balen.

Razlika između najvećih i najmanjih plaća u Hrvatskoj iznosi i do pet tisuća eura; 560 eura je novi minimalac, od početka iduće godine. Ali petina hrvatske radne snage ima plaću manju od 4800 kuna, točnije 630 eura. Baš za tih 280 tisuća ljudi najmanje je izvjesno da će plaće pratiti inflaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo