SREDNJE ŠKOLE SE IDUĆI TJEDAN PREBACUJU ONLINE; / Zdravstvenim radnicima dodatak na plaću; Plenković govorio i o božićnicama

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade da će se svim djelatnicima koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19 osigurati dodatak na plaće.

7.12.2020.
15:41
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U Banskim dvorima održana je 26. sjednica Vlade koju je iz kućne izolacije, putem videolinka, vodio premijer Andrej Plenković.

Prvo je komentirao trenutačnu epidemiološku sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je deseti dan od posljednjega postroženja mjera. Prerano je dati njihovu ocjenu i njihov učinak, ali ono što znamo je da je broj zaraženih porastao za 4 %, što je manje od prethodnog tjedna kada je bio porast od 13 %. To i dalje nije dovoljno jer nam je cilj smanjiti broj zaraženih", rekao je Plenković na početku sjednice.

Komentirao je i online nastavu, kao i božićnice

"Kad je riječ o školama, većina županija će zatražiti od Ministarstva da se idući tjedan škola prebaci online za srednje škole. Svi će biti van sustava od 14. prosinca do 18. siječnja", objavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Božićnice za državni i javni sektor bit će isplaćene 18. prosinca, podignute su s 1000 na 1500 kuna", rekao je.

Plenković je rekao i kako treba voditi računa o načinu života s obzirom na dugo trajanje ove krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije izbor zdravlje ili gospodarstvo, već zdravlje i gospodarstvo", poručio je.

Beroš: 'Hrvatska je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi'

"Završno je antigensko testiranje u školama među kojima je bilo 41 pozitivnih učenika", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je po broju oboljelih na 100.000 osiguranika posljednjih dana među najpogođenijim zemljama u Europi. Pritisak na zdravstveni sustav je velik i kontinuiranim praćenjem potreba na terenu uspješno odgovara zahtjevima od razmjene liječnika, medicinske opreme, respiratora do proširenja bolničkih odjela", kazao je Beroš.

Prošloga tjedna tako su otvorena dva dodatna covid odjela, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i KBC-u Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dajemo svoj maksimum

"Zdravstveni sustav daje svoj maksimum s ciljem pružanja zdravstvene zaštite covid pozitivnima, ali i svim ostalim prioritetnim pacijentima. Stoga apeliram na maksimalnu odgovornost građana i pridržavanje epidemioloških mjera, jer ponašanje danas određuje epidemiološku sliku i dostupnost zdravstvenih usluga u narednih nekoliko tjedana", rekao je Beroš.

Istaknuo je i kako je među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 1495 aktivnih te 925 slučajeva samoizolacije. Ozdravilo je njih 7.492.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolničkim ustanovama dana je uputa da se radnicima privremeno raspoređeni na covid odjele potrebno utvrditi dodatak za posebne uvjete radnog mjesta na koje su raspoređeni, a obaviješteni su i da je u vladinu proceduru uvrštena odluka o posebnoj nagradi onim koji skrbe o covid bolesnicima, rekao je Beroš.

Služba za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu do kraja bi tjedan trebala završiti rad na telemedicinskog povezivanja svim bolnica koja liječe bolesnike s koronavirusom radi ujednačavanja prakse i primjene najnovijih znanstvenih spoznaja te kako bi se uspostavila platforma za stručne konzultacije liječnika. Referentni centar bit će Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strože mjere za dvije županije

"Od zadnje sjednice Vlade, stožer je donio dvije strože mjere, a one se odnose na Varaždinsku i Primorsko-goransku županiju", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Izvršeno je 2696 nadzora poslovnih subjekata i izdana su usmena upozorenja te jedan prekršajni nalog od 30.000 kuna. Policija je provela nadzor 11.290 objekata, u 7 je utvrđeno kršenje mjera. 82 kršenja mjera samoizolacije je utvrđeno. Za širenje korone podneseno je 5 kaznanih prijava", izvijestio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada od 10 posto od osnovne plaće

"Cjelokupni zdravstveni sustav prisiljen je osigurati svoj rad kako bi se mogli liječiti ljudi oboljeli od covida-19. S obzirom na iznimne uvjete rada, odlukom se predlaže nagrada od 10 posto od osnovne plaće radnicima u zdravstvu koji skrbe o oboljelima od covida. Pravo na posebnu nagradu ostvaruje radnik koji pruža skrb oboljelima od covida-19. Predlaže se da radnik koji je privremeno raspoređen na brigu o oboljelima od covida može ostvarati plažu u visini prosječne plaće za prethodna tri mjeseca, ako je za to njega povoljnije", objasnio je Beroš.

Svim radnicima koji ostvaraju pravo dodatak će biti isplaćen s plaćom za studeni. Isti prijedlog ide i za radnike u sustavu socijalne skrbi koji brinu o zdravlju oboljelih o covida. Vlada je prihvatila oba prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donesena je i odluka o posebnoj nagradi pripadnicima zdravstvene službe Oružanih snaga RH koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od covida-19, kao i službenicima kaznenih tijela koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene zaštite osobama lišenim slobode u zatvorskom sustavu oboljelima od te bolesti.

O interpelaciji o radu vlade u vezi s pripremom zdravstvenog sustava

Vlada je u Hrvatski sabor poslala i odgovor na interpelaciju 16 zastupnika o njezinome radu u vezi s pripremom zdravstvenog sustava Hrvatske na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada od početka pandemije kontinuirano poduzima mjere za pomoć zdravstvenom sustavu te odgovorno upravlja svim elementima. Izvješće jasno pokazuje sve elemente. Zdravstveni sustav pravovremeno je reagirao", kazao je ministar Vili Beroš.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo