VELIKE PROMJENE U 2024. / Planirate u mirovinu iduće godine? Stižu nova pravila oko ulaska, pogledajte što se mijenja

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Nova godina donosi brojne novosti za hrvatske građane. U velikom specijalu Net.hr-a 'Što nas čeka u 2024. godini' svaki dan ćemo objavljivati kakve promjene stižu

30.12.2023.
7:57
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Velike promjene od iduće godine vezane su uz žene koje planiraju u mirovinu. Naime, od iduće godine mijenja se dob za umirovljenje žena, za odlazak i u starosnu i u prijevremenu mirovinu.

Prema važećim zakonima trenutačna dob za umirovljenje žena je 63 godine i tri mjeseca, iako žene u Hrvatskoj mogu ostati u radnom odnosu do 65 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se mijenja iduće godine pa dobna granica za umirovljenje žena raste za tri mjeseca. Žene će mirovinu moći kada navrše 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivanovih 40 godina staža vrijedi - 120 eura pomoći. 'To je crkavica, ne stane ni pod nokat'. Stiže li 13. mirovina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjednačavanje umirovljenja

Inače, ove će se promjene događati svake iduće Nove godine pa sve do 1. siječnja 2030. godine, a kada će se izjednačiti dob za umirovljenje žena i muškaraca.

Bez obzira na dob za odlazak u starosnu mirovinu, žene ako žele mogu raditi i dulje nakon stečenih uvjeta za odlazak u mirovinu. To donosi veću mirovinu, ali i bonifikaciju za svaki mjesec duljeg rada koja iznosi 0,45 posto mjesečno za maksimalnih pet godina, što je 27 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se ostvarila bonifikacija potrebno je imati najmanje 35 godina staža, piše mirovina.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo