Jesmo li jednaki? / Ima više iznimki nego pravila: Plaćate li boravišnu pristojbu? Provjerite jeste li na popisu onih koji to moraju

Image
Foto: Shutterstock / Pixsell / Net.hr

Plaćanje turističke pristojbe zakonska je obveza, a inspekcijski nadzor nad obračunom, naplatom i uplatom turističke pristojbe prema obavlja turistička inspekcija Državnog inspektorata RH

17.7.2023.
6:59
Shutterstock / Pixsell / Net.hr
VOYO logo

Sjećate li se Zagrepčanina koji je u Facebook grupi objavio da iznajmljuje stan u Zagrebu za 3000 eura mjesečno, i tako očitao lekciju onima koji su smatrali da je to preskupo, dok istovremeno ne vide ništa sporno u najmu apartmana po cijeni od 100 eura dnevno ili više?

"Moj stan je uređen moderno i u glavnom gradu je gdje vaša djeca studiraju i hoće stan za 400 eura mjesečno. A ja moram platiti 100 eura dnevno kod vas. E, ne može“, napisao je Zagrepčanin nakon što su ga u komentarima uglavnom kritizirali oni koji žive na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest je, očekivano, postala viralna na društvenim mrežama, a objava ovog muškarca naišla je na podršku, jer ukazuje na problem cijena najma općenito.

Image
SLAŽETE LI SE S NJIME? /

Zagrepčanina napali zbog cijene najma stana u Zagrebu pa im žestoko uzvratio: 'To je vaša pohlepa i deranje gostiju'

Image
SLAŽETE LI SE S NJIME? /

Zagrepčanina napali zbog cijene najma stana u Zagrebu pa im žestoko uzvratio: 'To je vaša pohlepa i deranje gostiju'

A što je s pristojbom?

Pažnju nam je, međutim, privukao jedan drugi detalj: komentari korisnika društvenih mreža o tome da oni s mora koji posjeduju stanove ili kuće u Zagrebu ne plaćaju boravišnu pristojbu, što je uobičajena praksa za sve vlasnike vikendica na moru, a uglavnom su iz kontinentalnog dijela zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • "Jel' se na to plaća i boravišna pristojba kao kad odemo u strane dalmatinske zemlje?"
  • "..trebali bismo i to uvesti kao i oni!"
  • "Ne vidim u čemu je problem, zakaj najam ne bi bio po istoj cijeni kao na moru, s tim da na kontinentu rijetko tko plaća boravišnu pristojbu.

Doista, svatko tko ode na more, makar i u svoju vikendicu na godišnji odmor, dobro zna da mora platiti boravišnu pristojbu odnosno, turističku pristojbu.

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu turizma, turistička pristojba vrijedi i naplaćuje se na području cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, bilo bi logično da i onaj tko posjeduje stan ili kuću u Zagrebu, a ima prijavljeno prebivalište u nekom drugo gradu, dolaskom ovdje - makar na dan ili dva - plaća spomenutu pristojbu. No, je li to slučaj?

Razlog dolaska nije bitan za plaćanje pristojbe

Plaćanje turističke pristojbe zakonska je obveza sukladno članku 4. Zakona o turističkoj pristojbi (ZTP), a inspekcijski nadzor nad obračunom, naplatom i uplatom turističke pristojbe prema obavlja turistička inspekcija Državnog inspektorata RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici kuće, apartmana ili stana za odmor i sve osobe koje noće u toj kući, apartmanu ili stanu, turističku pristojbu plaćaju po svakom ostvarenom noćenju ili pod određenim uvjetima u godišnjem paušalnom iznosu, pojašnjavaju u Ministarstvu gospodarstva.

"Kućom, apartmanom ili stanom za odmor, u smislu ZTP, smatra se svaka zgrada, apartman ili stan koji se koristi povremeno ili sezonski, a koji nije smještajni objekt u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost", pojašnjava Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obveza plaćanja turističke pristojbe, kao što je već prethodno rečeno, sukladno članku 13. ZTP odnosi se na sve, bez obzira u kojoj općini ili gradu se nekretnina nalazi. Za procjenu postoji li obveza plaćanja turističke pristojbe nije bitan razlog dolaska", navode dalje u Ministarstvu.

Više iznimki nego pravila

Naravno, iznimke postoje, a kako to već u hrvatskom zakonodavstvu biva, popis iznimki u slučaju plaćanja turističke pristojbe gotovo je trostruko dulji od popisa onih koji pristojbu moraju plaćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su od plaćanja iste, između ostalog, izuzeta djeca do 12 godina, osobe s invaliditetom od 70 posto i većim i jedan pratitelj, svi koji zbog potreba posla koriste smještaj u općini ili gradu u kojem nemaju prebivalište, osobe koje uslugu noćenja koriste u okviru ostvarivanja prava na smještaj kao korisnici socijalne skrbi, studenti i đaci koji nemaju prebivalište u općini ili gradu u kojem se školuju…

"Đaci i studenti koji borave u đačkom ili studentskom domu, ne plaćaju turističku pristojbu sukladno članku 5., stavak 1., točka 7. ZTP. U slučaju najma stana, studenti i đaci koji nemaju prebivalište u toj općini ili gradu u kojem se školuju, ne plaćaju turističku pristojbu, već se primjenjuju propisi koji reguliraju najam, odnosno status prebivališta/boravišta", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo smo zatražili i podatke o naplaćenim iznosima pristojbe na području Hrvatske. Objavit ćemo ih čim pristignu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo