PIVAC NAKON KUPOVINE KRAŠA: / 'Nije bilo nikakvih zakulisnih igara'; Otkrio je jedini način kako tvrtka može ići naprijed

Image

Ivica Pivac: 'Jasno smo isticali da Kraš smatramo perspektivnom tvrtkom, a ulaganje u nju dobrim poslovnim potezom kojim dodatno jačamo domaću prehrambenu industriju'

25.11.2019.
10:05
VOYO logo

Nakon što je Mesna industrija "Braća Pivac" u subotu postala većinski vlasnik Kraša, sklopiviši ugovor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje čine 18,44636 posto temeljnog kapitala Kraša, Ivica Pivac je u intervjuu za Novac.hr priznao kako je uzbuđen i sretan jer zna da je pred njima "jedna dobra priča koja će se razvijati onako kako to perjanica hrvatske prehrambene industrije i zaslužuje".

Pivac je rekao da su dionice Kraša počeli kupovati prije deset godina, da su to pod vlastitim imenom radili otvoreno i transparentno na burzi. "Jasno smo isticali da Kraš smatramo perspektivnom tvrtkom, a ulaganje u nju dobrim poslovnim potezom kojim dodatno jačamo domaću prehrambenu industriju. Iako isprva nismo namjeravali preuzeti Kraš, splet okolnosti naveo nas je da pokrenemo proces javne ponude i, eto, postanemo većinski vlasnici. To što su radnici okupljeni u Kraš ESOP-u glasali s gotovo 99 posto udjela u prisutnom temeljnom kapitalu društva za prodaju dionica na svojoj skupštini, velik nam je poticaj, ali i obveza da Kraš i dalje razvijamo sukladno našem planu i na korist svih zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I ON JE ŽELIO PREUZETI KRAŠ: /

'Od početka su nas upozoravali na sinkronizirano djelovanje, a ovo potvrđuje spekulacije

Image
I ON JE ŽELIO PREUZETI KRAŠ: /

'Od početka su nas upozoravali na sinkronizirano djelovanje, a ovo potvrđuje spekulacije

Plan restrukturiranja i ulaganja

Načinom na koji sadašnja uprava vodi Kraš zadovoljni su jer ne bi je kupili da nisu uspjeli stvoriti uspješnu tvrtku. Imaju plan zajedno sagledati stanje te u sljedećoj godini detaljno analizirati sve postojeće proizvodne linije i procese te pripremiti plan restrukturiranja i daljnjih ulaganja.

"Prije svega moramo ojačati efikasnost distribucijskih kanala Kraševih proizvoda tamo gdje su već prisutni, ali i otvarati nova tržišta. Tim koji vodi Kraš ojačat ćemo stručnjacima kako bismo dali zamah rastu i pomogli u ostvarenju poslovnih ciljeva. Iduće dvije godine bit će presudne i oslikat će mogućnosti daljnjeg napretka Kraša, a prave rezultate vjerojatno ćemo moći vidjeti tek nakon tog razdoblja. Kraš moramo dovesti na razinu profitabilnosti ostalih konditorskih proizvodnih kompanija u EU i dosegnuti njihov nivo produktivnosti. Dakle, plan je i dalje unapređivati poslovanje Kraša, a ne provoditi promjene radi samih promjena", kaže Pivac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće postavljati svoje ljude

Prema njegovim riječima, Kraš će voditi Kraševi ljudi, te naglašava da svi koji rade u Krašu ili će u njega doći, moraju raditi u interesu tvrtke, a ne u interesu Pivca ili nekog trećeg. "Osobno nikada nisam ručao niti počastio nekoga na račun ijedne tvrtke koju smo preuzeli, a to neću napraviti ni u slučaju Kraša. Za razliku od mnogih, mi nikada nismo preuzimali tvrtku da bismo je stavljali pod hipoteku", kaže te dodaje da će eventualno menadžmen ojačati dokazanim profesionalcima i da primarni biznis i dalje ostaju meso i mesne prerađevine. Smatra da Kraš može ići naprijed jedino ako je na čelu tvrtke netko tko poznaje tu industriju, preferencije potrošača te domaće i regionalno tržište.

Na pitanje je li bio u kontaktu s Kappa Starom, je li ESOP-ovcima nudio kupnju dionica po niskoj cijeni ili se dogovarao sa čelnicima Kraša, Pivac ponavlja kako je proces kupnje dionica odrađen transparentno, u skladu sa zakonom te bez ikakvih "zakulisnih igara". Iako bi inače komentirali određene informacije zbog potencijalne štete, u procesu javne nabave nisu smjeli komentirati bilo što vezano za Kraš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je riječ o bilo kakvim dogovorima s Kappa Star Limitedom, to su bespotrebne i netočne spekulacije. O njima znamo samo ono iz medija i s njima nikada nismo komunicirali. Konstrukcije o ucjenama radnika ne želim komentirati, takve me stvari stvarno ljute. Radnici su, kao svi ostali dioničari, mogli slobodno birati žele li prodati dionice i kome. Svim dioničarima možemo obećati da ćemo učiniti sve što možemo da se poveća vrijednost njihova udjela" uvjerava Pivac te dodaje da ih srpski poduzetnik i vlasnik ciparske kompanije Kappa Star Nebojša Šaranović nije kontaktirao.

Fokus je na rastu Kraša

To što je iz bitke za Kraš sa Šaranovićem izašao kao pobjednik, iako on i dalje drži oko 28 posto dionica, Pivac kaže da ne bi nazvao baš bitkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih to nazvao bitkom. Mi smo bili u obvezi javne ponude i ponašali se prema zakonskoj obvezi, a i nakon njezina isteka nastavili smo tržišne aktivnosti. Sve to više nije bitno, želimo krenuti naprijed, fokusirati na rast Kraša. Sa svim dioničarima, koliki god udjel oni imali, želimo zajedno raditi na jačanju tvrtke i njezinih brendova. Svi koji mogu pridonijeti uspjehu Kraša dobrodošli su i smatrat ćemo ih partnerima", kaže Pivac.

U dokapitalizaciji je Pivac sudjelovao sa 400 kuna po dionici. Dok je vlasnik Kappa Star Limiteda kupovao dionice i po cijeni do 1090 kuna, Pivac ih je od ESOP-a kupio po cijeni od 861,20 kuna. Pivac u razgovoru za Novac.hr tvrdi da realna vrijednost dionice Kraša ne postoji, nego da postoji samo cijena koju je u određenom trenutku netko spreman platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokapitalizacija je provedena 2018. s cijenom većom od one po kojoj se tada trgovalo na burzi. Cijena od 861,20 kuna, koju smo sada ponudili ESOP-u, ponderirana je prosječna cijena trgovanja unatrag tri mjeseca, pa je time i realna u ovom trenutku te je, sa svim odredbama o zaštiti radnika i njihovih prava, na što smo se obvezali, članovima ESOP-a bila prihvatljiva. Ista cijena vrijedi za sve dioničare koji su se eventualno javili u procesu javne ponude", tvrdi i dodaje da im trenutno nije u interesu kupovati i dalje dionice na burzi.

Razvoj tvrtke s radnicima.

Pivac uvjerava da im cilj ulaska u kompaniju nije bio da je se kasnije riješili, već razvoj tvrtke zajedno s radnicima. Također kaže kako žele stvoriti uvjete za povećanje plaća i svih pogodnosti za radnike, pogotovo one u proizvodnji, kao što su radili u PPK-u i Vajdi ubrzo nakon preuzimanja tih kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je povećati konkurentnost te time i ukupnu vrijednost kompanije, a to ćemo sigurno postići tako što ćemo maksimalno iskoristiti i unaprijediti postojeće kapacitete i dostupne resurse. Uz to, u planu nam je zajednički sinergijski nastup svih poduzeća u našoj Grupi kojim ćemo zasigurno dogovarati bolje tržišne uvjete i u nabavi i u prodaji. Radnici su najveća vrijednost svake uspješne tvrtke, pa tako i svih poduzeća u sustavu Grupe Pivac. Bez zadovoljnih radnika nema ni uspješne tvrtke", smatra ovaj poduzetnik.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo