Preveliki stres / Pisanih ispita nema, a roditeljima ulaz zabranjen: Ovo su novi propisi u školama

Do kraja školske godine dana je sve manje, a stresa sve više

12.6.2019.
18:38
VOYO logo

Čini se kako generacije učenika ništa ne nauče od svojih prethodnika. Iako im se svake godine ponavlja da učenje i ispravljanje ocjena ne ostavljaju za kraj šk. godine, savjeti su uzaludni. U ovom zadnjem tjednu škole uče svi: i odlikaši, i oni koji spašavaju živu glavu i love dvojke. Do kraja škole dana je sve manje, a stresa sve više. Pitanje je samo kome je teže: učenicima, njihovim roditeljima ili profesorima.

Osmaši iz Osnovne škole Pehlin u Rijeci pišu završno ponavljanje gradiva iz matematike. Uz to, muku muče s gomilom drugih predmeta i računanjem prosjeka ocjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki stres i strah da sada ne zakažem, ovaj zadnji tjedan, da ne napravim nešto krivo“, rekao je učenik Marino Saftich.

"Moramo podići ocjene da bismo što bolje prošli za srednju školu", kazao je učenik Fran Linardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavobolju im zadaje većina predmeta. Ili profesora. Pa se učenici boje.

"Moram ispraviti jedan predmet iz kojeg inače dobio sam ove godine iz svakog ispita jedinicu pa sam ispravio. Iz geografije, a moram još i matematiku odgovarati“, rekao je učenik Karlo Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše - biologije zato što mi je na rubu i moram ispraviti, toga me strah, biologije. Pokušam učiti, ali ne znam baš, ja pokušam, ali mi ne ide jer ne znam učiti“, rekao je učenik Simon Simonaj.

Djeca su pod velikim pritiskom

Nije Simon jedini koji priznaje da - ne zna učiti. Baš to ih, žale se školarci, u školi nitko nikada nije učio. Gradiva je more, a na njima je da ga nauče kako znaju i umiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj škole kaže kako pritišću i neki roditelji iako je zaključna ocjena odraz cjelogodišnjeg truda učenika. Zato od iduće školske godine, nakon 1. lipnja roditelji u tu školu neće smjeti i to nije jedina novost.

"Od 1. 6. nema više pisanih ispita, ispitivanja pismenih učenika nego samo razgovor s učenicima i vraćanje na ona područja koja su se obrađivala", izjavio je Željko Šimunić, ravnatelj Osnovne škole Pehlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su pod velikim pritiskom bez obzira koji su razred, ali ni roditeljima nije lako.

"Dvije curice, treći i peti razred, i to je doslovno da sam godišnji trebala uzeti da bismo uspjele sve te kontrolne završiti i naučiti, pogotovo peti razred. Prenaporno i preveliki stres i za roditelje, i za djecu", kazala je Danijela Natanelić iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi srednje, Prva riječka gimnazija, i evo, to je to, jedva čekamo kraj", rekla je Sanja Žunabović iz Rijeke.

Kada u petak zazvoni zvono za kraj nastave, pravo na slavlje imaju svi. Trebalo je preživjeti još jednu školsku godinu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo