NEZAPAMĆEN SLUČAJ U HRVATSKOJ / Pio kozje mlijeko pa preminuo: tek kasnije se doznalo što je bilo u tom mlijeku

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Ovakvi slučajevi iznimno su rijetki, no ipak postoje, a to se dogodilo prije par godina kada je hospitalizirano dvoje ljudi.

26.5.2017.
16:15
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Dugo se nije znalo kako su vremešni supružnici s koprivničkog područja dobili teški oblik krpeljnog meningitisa, od kojeg je muž zbog komplikcija na kraju preminuo u bolnici.Tragova ugriza na njihovim tijelima nije bilo, a svejedno su imali sve simptome opakog virusnog meningoencefalitisa. Kasnije se laboratorijskim nalazom potvrdilo da je doista riječ o krpeljnom virusu, piše Jutarnji list.

Infektolozi su tek kasnije otkrili  da su supružnici, naime, pili sirovo kozje mlijeko koje je očito bilo zaraženo tim virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvi slučajevi iznimno su rijetki, no ipak postoje, a to se dogodilo prije par godina kada smo hospitalizirali dvoje ljudi. Jedina poveznica istodobnog oboljenja, kad smo eliminirali mogućnost ugriza krpelja, bila je to što su oboje pili termički neobrađeno kozje mlijeko", izjavila je dr. Vesna Mađarić, voditeljica Odjela za infektologiju i pulmologiju koprivničke Opće bolnice.

Kako Mađarić objašnjava kozu koja je vjerojatno pasla negdje u prirodi ugrizao zaraženi krpelj, a preko krvotoka kojim se proširio virus je ušao u mlijeko. Ovakve situacije mogu se dogoditi i s kravljim mlijekom, no to je mnogo rjeđe jer se krave uglavnom drže u zatvorenom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatan slučaj o kojem se dosad nije znalo baš ništa, potvrdila je i dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, naglasivši kako je zaraženo sirovo mlijeko bilo jedina mogućnost zaraze nakon što su eliminirani svi drugi mogući uzroci.

"Iako nismo mogli sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to bio uzrok, imali smo izrazite sumnje na zarazu preko konzumacije mlijeka jer se radilo o supružnicima koji su pili isto mlijeko. Moram naglasiti da su to bili stariji ljudi, imali su još neke bolesti te je smrtni slučaj jednog od oboljelih, između ostalog, posljedica i slabijeg stanja organizma i smanjene mogućnosti da se bori protiv virusa", ističe Vadla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Darko Radiček, voditelj epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, kaže kako su ovakvi slučajevi zaista iznimno rijetki, no ipak se događaju.

"Važno je naglasiti da se virus prenosi samo preko sirovog neprekuhanog mlijeka, a već nakon nekoliko minuta termičke obrade virus se uništava. No, meningoencefalitis je opasna bolest koju ne treba shvatiti olako jer se u težim slučajevima može pojaviti trajna oduzetost dijelova tijela. Specifičnog lijeka za upalu mozga i moždane ovojnice nema, ona se liječi simptomatski, a preventivno cijepljenje pruža gotovo stopostotnu zaštitu", kazao je dr. Radiček za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo