ČEKAO MJESTO U DOMU / Piletić o slučaju dječaka u Slavonskom Brodu: 'Smrt žele prikazati kao krah sustava socijalne skrbi'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Piletić je rekao da je inspekcija Ministarstva poslana na teren, u Hrvatski zavod za socijalni rad i kod svih pružatelja socijalnih usluga koji su bili sastavni dio postupka, kako bi se ispitale sve okolnosti

30.1.2024.
17:47
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u utorak da je dječak iz Slavonskog Broda, koji je gotovo dvije godine čekao mjesto u domu, umro prirodnom smrću, te ustvrdio da se smrt ne može pripisati nečijoj nebrizi i da nije bilo elemenata za žurnim izdvajanjem iz obitelji.

Piletić je rekao da je inspekcija Ministarstva poslana na teren, u Hrvatski zavod za socijalni rad i kod svih pružatelja socijalnih usluga koji su bili sastavni dio postupka, kako bi se ispitale sve okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak je umro sredinom prosinca u bolnici u Slavonskom Brodu

Dječak je umro sredinom prosinca u slavonskobrodskoj bolnici u dobi od 20 mjeseci, a prema procjeni struke trebao je nakon rođenja biti oduzet roditeljima. Postupak oduzimanja prava roditeljima, koji je pred Općinskim sudom, pokrenut u travnju 2022., još nije okončan jer djetetu sustav socijalne skrbi nije uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima, objavio je Jutarnji list. Obitelj živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a zbog intelektualnih teškoća roditelji ne mogu adekvatno brinuti o djeci.

Image
idu izbori, vlada široke ruke /

Ministar Piletić otkrio koliko će mirovine uskoro rasti te ide li val poskupljenja domova umirovljenika: 'Želimo poslati poruku'

Image
idu izbori, vlada široke ruke /

Ministar Piletić otkrio koliko će mirovine uskoro rasti te ide li val poskupljenja domova umirovljenika: 'Želimo poslati poruku'

"Riječ o utvrđenoj prirodnoj smrti djeteta u obitelji, a koja je pod intenzivnim stručnim nazorom Hrvatskog zavoda za socijalni rad u kontinuitetu i bit će ubuduće i o tome da, s obzirom na to da smo sagledali i dobili informacije od ljudi na terenu, niti u jednom trenutku nije bilo elementa da se to dijete žurno izdvoji iz obitelji", izjavio je Piletić nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u utorak, izrazivši sućut obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na smanjene razvojne mogućnosti djece u toj obitelji, Hrvatski zavod za socijalni rad podnio je redovnim putem sudu zahtjev za lišavanje prava roditelja na stanovanje s djecom i sud još nije donio odluku, dodao je, a ročište je zakazano za 12. veljače kada se treba donijeti odluka.

Ministar je rekao kako se čuo s voditeljicom mjera intenzivnog nadzora, jasno komunicirajući je li bilo ikakvih elemenata zbog kojih bi službe socijalne skrbi postupale i izdvojile dijete iz obitelji, a odgovor je bio ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrt se tendenciozno želi prikazati kao krah sustava socijalne skrbi, što nije ni primjereno niti odgovara činjeničnom stanju, rekao je Piletić.

Objasnio je da djeca bivaju žurno izmještena iz obitelji i predana ili na skrb ustanovama socijalne skrbi ili udomiteljima u trenucima kada socijalni radnici procijene da zaista postoji ugroza zdravlja i života djeteta u obitelji od strane roditelja ili nekoga bliže u obitelji, a čega nije bilo u konkretnom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prošle godine 278 djece izdvojeno iz obitelji i zbrinuto'

Naveo je i podatak kako je u 2023. godini 278 djece žurnom mjerom izdvojeno iz obitelji te zbrinuto.

"Ovdje govorimo o slučaju gdje je primijećeno da djeca imaju značajno smanjene razvojne šanse i da lišavanjem roditelja prava na stanovanje toj djeci želimo omogućiti kvalitetniji rast i razvoj. Ono što smo utvrdili je da i roditelji i djeca imaju ostvaren emocionalni odnos", pojasnio je Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se stječe dojam da je smrt ovog djeteta rezultat nečijeg nečinjenja, nebrige ili zanemarivanja, a što prema dostupnim informacijama nije slučaj.

"Međutim, želeći zaista ispitati sve okolnosti ovog slučaja, danas je naša inspekcija poslana na teren i u Hrvatski zavod za socijalni rad i kod svih pružatelja socijalnih usluga koji su bili sastavni dio postupka. Kad dobijemo temeljit nalaz naše inspekcije, bit ćete tim putem upoznati", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piletić je, između ostalog, istaknuo kako je Ministarstvo, otkako ga je preuzeo, shvatilo da ima određenih poteškoća sa smještanim kapacitetima te su dali naputak ustanovama da osiguraju dodatne kapacitete za djecu.

U prošloj godini otvoreno je 68 novih smještanih kapaciteta, a ove godine plan je da pružatelji socijalnih usluga prošire kapacitete za dodatnih 200 djece, dodao je ministar, koji je naveo i kako je u porastu i broj udomitelja i posvojenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ministar u RTL-u danas o tome bi li prosvjedovao da je on učitelj te odgovorio ide li val poskupljenja domova za starije

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo