SUMNJA SE NA JOŠ 10 SLUČAJEVA BRITANSKOG SOJA; Stožer o Milanovićevoj izjavi o cjepivu: / 'Teško je to komentirati...'

Image

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313

19.2.2021.
7:16
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 798 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73
  • Preminulo je 8 osoba
  • Do danas je ukupno zabilježeno 239254 zaraženih osoba, od kojih je preminulo 5407
  • U Hrvatskoj se do danas oporavilo 231 534 osoba, od toga 358 u posljednja 24 sata
  • Na Institutu Ruđer Bošković identificirali prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Nizozemska: Odluka o žalbi u vezi s policijskim satom donijet će se idućeg petka

23:05 - Drugostupanjski sud u Nizozemskoj priopćio je u petak da će 26. veljače donijeti odluku o zakonitosti policijskog sata koji je uvela vlada radi suzbijanja pandemije covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No čini se da će policijski sat ostati na snazi bez obzira na odluku prizivnog suda jer vlada kani donijeti novi zakon po brzom postupku kako bi osigurala njegovu daljnju primjenu. Senat je u petak odobrio taj zakon koji je dan ranije dobio potporu u donjem domu parlamenta. U Senatu je za zakon glasovalo 45 od 58 senatora.

Prvostupanjski sud je u utorak unio pomutnju u zemlji naredivši vladi da odmah ukine policijski sat uveden 23. siječnja. Vlada se odmah žalila. Prizivni sud je zatim ukinuo prvu presudu i ostavio policijski sat na snazi dok ne donese odluku o žalbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Macron predložio da SAD i Europa što prije pošalju 13 milijuna doza cjepiva Africi

19:56 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je u petak da Europa i SAD pošalju "što je prije moguće" 13 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa Africi kako bi kontinent mogao cijepiti svojih 6,5 milijuna djelatnika u zdravstvenoj skrbi. "Ako mi, Europljani, Amerikanci, budemo isporučili što je prije moguće tih 13 milijuna doza, to govori o našoj vjerodostojnosti" ali ako "danas ovdje najavimo milijarde i oni dobiju doze kroz 6 mjeseci, naši afrički prijatelji ići će kupiti doze od Kineza, od Rusa" a "snaga Zapada neće biti realnost", kazao je na virtualnoj Konferenciji o sigurnosti u Münchenu nakon što je sličnu poruku poslao i na summitu G7 nešto ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zajedničkom priopćenju s G7 čelnici su rekli da u 2021. žele ostvariti "zaokret u multilateralizmu", primjenjujući ga ponajprije na pandemiju. Rekli su da će više nego udvostručiti zajedničku pomoć cijepljenju protiv covida-19, na 7,5 milijarda dolara, putem UN-ova programa Covaxa koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u koju se Washington vratio nakon gromoglasnog odlaska o kojemu je odlučio Donald Trump.

Osim SAD-a, i Europska unija je udvostručila svoju pomoć na milijardu eura, a Njemačka je izdvojila nova sredstva. Zahvaljujući ovom programu, ove godine bi cjepivo za covid-19 trebalo dobiti 20 posto stanovnika u gotovo 200 zemalja i teritorija koji sudjeluju u njemu, a obuhvaća mehanizam financiranja koji će omogućiti devedeset dvjema zemljama s niskim i sa srednjim dohotkom da dobiju pristup dragocjenim dozama. Velesile su više-manje uspješno počele kampanje masovnog cijepljenja protiv koronavirusa, ali su siromašnije zemlje zasad ostale po strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogate zemlje su naručile velike količine doza, ne znajući je li cjepivo doista djelotvorno, ali s obzirom na planirane količine čini se da će imati stotine milijuna doza viška. "Ovo je svjetska pandemija i nema koristi da neka zemlja ide naprijed, moramo napredovati zajedno", rekao je britanski premijer Boris Johnson, kojega zemlja predsjeda G7, otvarajući sastanak. "Želimo biti sigurni da ćemo naša cjepiva raspodijeliti diljem svijeta po nabavnoj cijeni i da će se svi moći cijepiti". Ovo je prvi sastanak G7 od travnja 2020. jer je sastanak na vrhu na kojemu je trebao sudjelovati Donald Trump otkazan zbog epidemije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepiva Pfizer/BioNTech i Moderne bez štetnih posljedica - američki podaci

19:54 - Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prikupljeni u prvim mjesecima imunizacije cjepivima odobrenima u Sjedinjenim Državama pokazuju da su ti pripravci sigurni, objavljeno je u petak. Nakon ubrizganih 13,8 milijuna doza cjepiva proizvođača Pfizer/ BioNTech i Moderne Inc., većina izvješća govori da nije bilo ozbiljnih nuspojava. Nije bilo smrtnih slučajeva nakon ubrizgavanja tih cjepiva, pokazuju podaci.

Te podatke CDC je prikupljao od 14. prosinca 2020. do 13. siječnja 2021. iz nacionalnog sustava za praćenje i i vlastitog nadzornog tijela uspostavljenog za cjepiva protiv covida-19. U tom razdoblju u nacionalnom sustavu za praćenje zabilježeno je 6994 izvješća o negativnim posljedicama, od kojih je 90,8 ocijenjeno oznakom nije ozbiljno, a 9,2 posto kao ozbiljno. Rijetki slučajevi anafilakse, ozbiljne alergijske reakcije koja zahtijeva medicinsku skrb, prijavljeni su za oba cjepiva u 4,5 slučajeva na milijun ubrizganih doza. "Zdravstveni djelatnici i primatelji cjepiva mogu biti mirni u pogledu sigurnosti Pfizerova i Moderninog cjepiva za covid-19", navodi CDC u mjesečnom izvješću - tjednom izvješću o morbiditetu i mortalitetu. Prijavljeno je 113 smrti i prema dostupnim podacima iz smrtnog lista i obdukcije nisu pokazane veze između cjepiva protiv covida i smrti osobe, navodi CDC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njemački hotelski lanac Allsun primat će samo cijepljene goste

19:50 - Njemački lanac hotela Allsun u budućnosti će od gostiju tražiti da budu cijepljeni protiv koronavirusa, objavio je u petak Alltours, tvrtka vlasnik tog lanca. Nova politika za svih 35 hotela lanca Allsun, lociranih na španjolskom otoku Mallorci, Kanarskim otocima i u Grčkoj, na snagu će najvjerojatnije stupiti 31. listopada, ovisno o napretku cijepljenja u Njemačkoj, priopćio je Alltours u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time će njemačka tvrtka postati jedna od prvih koja uvodi takvo pravilo u vrijeme dok vlade i turističke organizacije razmatraju kako vratiti turistički sektor na noge dok pada broj zaraženih i raste broj cijepljenih. "Želimo svim našim gostima pružiti najveću moguću sigurnost kako bi mogli uživati u svom odmoru“, rekao je vlasnik Alltoursa Willi Verhuven, a prenosi Reuters. Dok se kasnije u godini ne cijepi veći broj ljudi, lanac Allsun će od gostiju tražiti negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati.

Britanska tvrtka Saga prošli je mjesec objavila da će se putnici na njezinim kruzerima također morati cijepiti prije ukrcavanja. Njemačko-engleska tvrtka TUI u prosincu je pak objavila da ne planira odbiti turiste koji se nisu cijepili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Srbija s Pfizerom ugovorila još 2,3 milijuna doza, raste broj zaraženih

15.53 - Srbija je danas potpisala novi ugovor s farmaceutskom tvrkom Pfizer po kojem će u travnju dobiti još 1.200.000 doza cjepiva, priopćio je u petak srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je poslije razgovora s resornim kolegom iz Republike Srpske Alenom Šeranićem u Beogradu novinarima rekao da je ugovorom predviđena isporuka dodatnih 1.190.000 doza Pfizerova cjepiva koje bi trebalo stići u trećem kvartalu ove godine.

Istodobno, statistika u posljednja dva dana uzastopce pokazuje novi skok broja novozaraženih - u četvrtak 2.561, a u petak 2.632, pa je iz Kriznog stožera najavljena mogućnost pooštravanja mjera ako ako se epidemiološka situacija nastavi pogoršavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Slovenski ugostitelji traže otvaranje, razmišljaju o tužbama

15.15 - Slovenski ugostitelji, koji zbog mjera protiv pandemije koronavirusa ne rade od listopada, u petak su u otvorenom pismu vladi zatražili brza rješenja za spas te gospodarske djelatnosti, a najavljuju i mogućnost odštetnih tužbi protiv vlade zbog nejasnih propisa za vrijeme epidemije Covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu premijeru Janezu Janši i ministru gospodarstva Zdravku Počivalšeku ugostitelji upozoravaju na velik rast nezaposlenosti u tom sektoru i traže povećanje naknade za plaće za radnike na čekanju na 100 posto. Također potiču vladu da razmisli o smanjivanju PDV-a za ugostiteljske usluge, odgodi dospjelih kreditnih obveza i drugim mjerama koje bi pomogle da ugostiteljstvo spremno dočeka razdoblje nakon koronakrize.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promet njemačkih ugostitelja i hotelijera prošle godine pao za više od trećinu

14:16 - Njemačka hotelijerska i ugostiteljska branša prošle godine je zabilježila smanjenje prometa za više od trećine, priopćio je Državni statistički ured u Wiesbadenu u petak.

„Ugostiteljski i hotelijerski sektor zabilježio je prošle godine 39 posto manje prometa nego u 2019.“, priopćio je Državni ured za statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu 2020. je promet bio manji za 72 posto u usporedbi s veljačom iste godine, posljednjim mjesecom prije mjera ograničenja. U sklopu mjera borbe protiv pandemije koronavirusa, hotelijerima i ugostiteljima bio je zabranjen rad tijekom proljetnog zatvaranja te ponovno od početka studenog. Ova mjera je još uvijek na snazi.

Promet se donekle popravio tijekom ljetnih mjeseci, kada je restoranima i kafićima bilo dopušten primanje gostiju uz stroge higijenske uvijete. Predstavnici hotelijerskih i ugostiteljskih strukovnih udruga upozoravaju na katastrofalno stanje u branši i traže perspektivu izlaska iz mjera zatvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nakon godine dana pandemije, četiri mjeseca zatvaranja i zabrane putovanja, među ugostiteljima i hotelijerima se širi očaj“, rekao je Guido Zoellick, predsjednik strukovne udruge Dehoga. On govori o oko 70.000 objekata koji direktno stoje pred stečajem.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva doza Pfizer-BioNTecha učinkovita 85 posto već nakon dva tjedna

13:33 - Već prva doza Pfizer-BioNTechova cjepiva učinkovita je 85 posto protiv koronavirusa, između drugog i četvrtog tjedna od cijepljenja, prema izraelskom istraživanju objavljenom u časopisu Lancet medical journal.

Studija je provedena među zdravstvenim djelatnicima u najvećoj bolnici u Izraelu koji je 19. prosinca pokrenuo masovno cijepljenje ocijenjeno kao najbrže na svijetu. Izraelske studije do sada su pokazale da je cjepivo Pfizer-BioNTech 95 posto učinkovito tjedan dana nakon druge doze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u Lancetu, obuhvatilo je više od 9000 zdravstvenih djelatnika u bolnici Sheba pokraj Tel Aviva. Oko 7000 primilo je jednu dozu, a ostali nisu cijepljeni. Kod 170 ispitanika postavljena je dijagnoza covida-19 nakon testiranja samo na onima koji su pokazivali simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Od toga 52 posto nije bilo cijepljeno.

Uspoređujući dvije skupine - cijepljene i necijepljene - studija u bolnici Sheba pokazala je da je cjepivo 47 posto učinkovito između prvog i 14. dana nakon cijepljenja što je poraslo na 85 posto nakon 15 do 28 dana.

"Ono što vidimo je vrlo visoka učinkovitost već nakon dva tjedna. Nakon dva tjedna pa do četiri tjedna od cijepljenja vidi se već visoka učinkovitost od 85 posto smanjenja simptomatskih infekcija", kaže Gili Regev-Yochay, koautor studije.

Unatoč tome što je cjepivo "zadivljujuće učinkovito" znanstvenici još proučavaju mogu li cijepljene osobe biti i dalje kliconoše. "To je veliko, veliko pitanje. Radimo na tome. Nadam se da ćemo uskoro imati neke dobre vijesti", kaže Regev-Yochay.

Izrael je cijepio Pfizer-BioNTechom 4,23 milijuna ljudi, odnosno 47 posto stanovnika, a 2,85 milijuna već je dobilo i drugu dozu cjepiva.


EK pokreće projekt pomoći za cijepljenje na zapadnom Balkanu

13:07 - Europska unija je zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenula regionalni program pomoći za zapadni Balkan u cijepljenju protiv covida-19, vrijedan sedam milijuna eura, objavila je u petak Europska komisija.

“S ovim novim projektom potpore za kampanju cijepljenja na zapadnom Balkanu u partnerstvo s WHO-om, EU nastavlja pomagati svojim partnerima u borbi protiv pandemije”, izjavio je povjerenik za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi.

Projekt bi trebao pomoći regiji u pripremi za cijepljenje cjepivima koje dobije od Covaxa, globalne inicijative za pravednu raspodjelu cjepiva i od zemalja članica EU-a. Predviđa pomoć u izradi planova za razvoj testiranja, planova za izvanredne zdravstvene situacije, za osposobljavanje zdravstvenih radnika i razvoj sustava upravljanja informacijama za uvođenje cjepiva.

Komisija navodi da je dosad dodijelila zapadom Balkanu 70 milijuna eura za nabavu cjepiva i potrebne opreme za cijepljenje.


Splitsko-dalmatinska županija: 69 novih

12:53 - Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 547 obrađenih testova utvrđeno je 69 novih slučajeva koronavirusa, a umrle su dvije muške osobe, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrla su dva muškarca, 65 godina i 83 godine starosti, s prebivalištem na području Zadarske županije. Uz brojne komorbiditete bili su pozitivni i na covid-19.

Među novooboljelim osobama najviše ih je iz Splita (32). Od ukupnog broja novooboljelih 39 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1493 osobe su u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split su 63 pacijenta, od kojih osam na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.


Njemački ministar zdravstva: Covid se jednostavno ne predaje

12:49 - Njemački ministar zdravstva Jens Spahn u petak je kazao da pandemija koronavirusa u Njemačkoj stagnira nakon što je nekoliko tjedana bila u padu, dodavši da se covid-19 "jednostavno ne predaje".

Ne samo da su mutacije koronavirusa razlog za zabrinutost, nego i broj zaraza na dnevnoj razini također stagnira, kazao je Spahn. Iako njemačka javnost zagovara popuštanje mjera i ponovno otvaranje nakon strogog "lockdowna", važno je da s time nastavimo oprezno tako da ne ugrozimo ono što smo postigli, istaknuo je Spahn.

Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih sedam dana stoji na 56,8 na nacionalnoj razini, iako je nešto malo manja u odnosu na dan ranije (57,1 posto), objavio je nacionalni institut Robert Koch. Nekoliko posljednjih dana nije bilo jasnijeg smanjivanja brojki.

Savezna vlada i 16 njemačkih saveznih pokrajina postavili su za cilj smanjenje incidencije zaraze na ispod 50. Ozbiljniji koraci na ublažavanju mjera trebali bi biti poduzeti kad taj broj padne ispod 35.


Krapinsko-zagorska županija: 12 novih

12:32 - U Krapinsko-zagorskoj županiji u petak je zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, aktivno je 68 slučajeva, a od ponedjeljka u Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama više neće biti covid odjela.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 625 osoba je u izolaciji. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 26 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. U bolnici u Krapinskim Toplicama su četiri pacijenta, a od ponedjeljka tamo više neće biti covid odjela, rečeno je to na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite u petak u Krapini.

„Broj oboljelih na 100 tisuća stanovnika u proteklih sedam dana je 39. Treći smo u Hrvatskoj, ispred nas su samo Požeško-slavonska županija i Istarska županija po broju oboljelih“, rekao je načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan izvijestio je da je cijepljeno 3060 osoba, zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije, a drugu su dozu primile 1993 osobe.

„U idućem tjednu planiramo da će nam stići 1000 doza AstraZenecinog cjepiva te 588 doza Pfizerovog cjepiva. To je i dalje relativno mala brojka. S njome će se i dalje nastaviti procjepljivanje jednog manjeg broja zdravstvenih djelatnika koji se dosada još nisu cijepili kao i neki korisnici domova koji dosada nisu bili cijepljeni“, najavio je Jadan.

Dodao je da će se ostatak cjepiva preraspodijeliti po ispostavama Domova zdravlja liječnicima opće medicine koji će prema listi svojih prioriteta pozivati pacijente koji su se kod njih pribilježili za cijepljenje, starije od 65 godina i one s kroničnim bolestima.


Grad Zagreb: 74 novih

12:03 - Zagreb u zadnja 24 sata broji nove 74 koronavirusom zaražene osobe, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite na kojoj su poručili da je sve spremno za drugu fazu cijepljenja od 22. veljače.

Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ Dr. Andrija Štampar, izvijestila je da je sve spremno za drugu fazu cijepljena od 22. veljače, u sklopu koje će se cijepiti stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Organizirano je 400 cijepitelja na 19 punktova.

Danas je distribuirano 4000 doza na 100 adresa obiteljskih liječnika, a ostatak cjepiva distribuirat će se u ponedjeljak, rekla je Šikić. Dosad je u Zagrebu cijepljeno više od 30.000 osoba, od čega je prvu dozu primilo 18.000 osoba, a drugu dozu 11.000 osoba.

Šikić je izvijestila da je u Zagrebu trenutno aktivno 319 slučajeva, a Služba za kliničku mikrobiologiju NZJZ Dr. Andrija Štampar u protekla 24 sata obavila je 635 testiranja. U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticiran je jedan novooboljeli djelatnik.

Od 15. do 18. veljače kroz covid ordinacije domova zdravlja prošla je 1771 osoba, te je samoizolacija određena za 14 osoba, dok je na testiranje upućeno 903 osoba, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.


Brodsko-posavska županija: 29 novih

11:57 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 29 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (11), općina Staro Petrovo Selo (5), općine Cernik, Rešetari i Vrbje (po 3) te grad Slavonski Brod i općine Dragalić, Nova Kapela i Okučani (po 1).

Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.218, dok je broj aktivnih slučajeva 134. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 93, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 153. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19.


Češka odustala od otvaranja trgovina zbog porasta broja zaraženih

11:56 - Češka vlada u petak je odustala od planova da od sljedećeg tjedna možda otvori trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine jer su zbog porasta broja novozaraženih covidom-19 bolnice i dalje pod pritiskom.

Ministar industrije Karel Havliček to je objavio na Twitteru. "Situacija s pandemijom nije dobra, britanski soj širi se i dalje. To je razlog zbog kojega smo odlučili zasad ne otvarati zatvorene trgovine", rekao je Havliček te dodao da će vlada raspravljati o otvaranju trgovina ponovo idući tjedan.

Država s 10,7 milijuna stanovnika ima trenutno najvišu stopu zaraze te je prijavila 968 novih slučajeva na 100.000 ljudi u dva tjedna, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Manjinska vlada premijera Andreja Babiša suočila se s kritikama oporbe i skupina građana zbog kaotičnog upravljanja i nepostojanosti u pandemiji, ali i sve jačim zahtjevima za ublažavanjem ograničenja.

Vlada je od ponedjeljka razmišljala o otvaranju trgovina. Planira djelomično otvoriti škole kako bi se mnoga djeca vratila u učionice u ožujku. Bolnice su međutim imale preopterećene kapacitete proteklih tjedana. Od petka ujutro u cijeloj je zemlji bilo dostupno 14 posto kapaciteta kreveta za intenzivnu njegu, uključujući 149 mjesta za pacijente s covidom.

U ozbiljnom stanju je 1258 oboljelih od covida-19, što je više nego na vrhuncu u studenome. Ministar zdravstva Jan Blatny rekao je u srijedu da bi češke bolnice za dva do tri tjedna mogle biti preplavljene oboljelima od koronavirusa te objavio najstrože upozorenje do sada.


Radin: Na izbore s prozirnim maskama!

11:55 - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin iznio je u petak zanimljiv prijedlog vezan uz skore lokalne izbore i obvezu nošenja maski zbog pandemije bolesti covid-19.

„Morat ćemo nabaviti prozirne maske za one koji idu na izbore“, rekao je Radin dok je predsjedao Saborom, a nakon što, kaže, nije s maskom prepoznao Mira Totgergelija (HDZ) koji se javio kako bi iznio svoje viđenje stanja u zdravstvu u raspravi o Vladinoj uredbi kojom se mijenja Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Zastupnici u Sabornici moraju stalno nositi maske, skidaju ih samo ako govore za govornicom, Totgergeli je govorio iz klupe, pa ju nije skidao.

„Zanimljiva primjedba“, uzvratio mu je Totgergeli koji je pohvalio rad svih zdravstvenih djelatnika za pandemije covid-19. „Ono što naš zdravstveni sustav prolazi unatrag godinu dana, usporedivo je, možda, samo s ratnim vremenom“, rekao je zastupnik i iznio svoje viđenje kako osigurati liječnike u seoskim područjima.

Taj problem zajednički moraju rješavati Ministarstvo zdravstva, regionalna i lokalna samouprava, tamo gdje one potiču mlade da studiraju medicinu, daju stipendije, uključe se u rješavanje stambenog pitanja, imaju puno manje problema, rekao je Totgergeli.


Koprivničko-križevačka županija: 4 nova

11:54 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđena četiri nova slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 57 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je devet osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 21 osoba.


Varaždinska županija: 12 novih

11:52 - U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirano je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 198 uzoraka. Aktivnih slučajeva je 109.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 50 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 14 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 5 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 31 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu nema COVID-19 pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.


Press konferencija Nacionalnoga stožera civilne zaštite

11:00 - Krunoslav Capak iznosi nove informacije o koronavirusu.

"Danas je broj novozaraženih 388, a prije dva tjedna imali smo 549. Brojka od ovoga tjedan je za 5 % manja nego od broja za prošli tjedan. Ovo je prvi put od nešto više od mjesec dana da je dnevna brojka oboljelih malo veća od tjedna prije kada ih je bilo 371. 111,4 nam je dnevna incidencija, najveću ima Splitsko-dalmatinska, a najnižu Istarska županija."

"U zemljama EU, Hrvatska je na 3. mjestu, nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska od Hrvatske. Najvišu trenutno ima Češka. Udio pozitivnih testova u ukupno testiranima je 5,5 i tu smo na sredini ljestvice zemalja EU. Ukupna stopa smrtnosti je 1324,5 i na 19. smo mjestu od 27 zemalja EU. Imali smo 832 prijave sumnji na nuspojave cjepiva: 781 na Pfizer, 33 na Modernu i 18 na Astra Zenecu."

"Do sada imamo 11 potvrđenih slučajeva. Novo je to da je HZJZ uveo screening test na nove varijante i jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji na novu varijantu, i sve smo uzorke uputili na potvrdu u Infektivnu kliniku. Imat ćemo potvrdu jesu li to UK sojevi ili nisu", rekao je Capak.

Kreću pitanja novinara.

Što je s onima koji su cijepljeni s obje doze, a žele ući u Hrvatsku iz EU ili drugih zemalja?

"Za sada se o tome ne razgovara. U EU već postoji nekoliko inicijativa da se napravi certifikat o cijepljenju tako da mi vjerujemo da će uskoro biti pokrenuta šira rasprava o tome u EU", rekao je Capak.

Koliko često se radi screening test?

"Jučer smo dobili prvu tranšu kitova za screening testiranje na nove varijante. zasad mogu reći je da je jučer napravljeno tih 17 uzoraka, od kojih je jedan već od prije potvrđen da je britanski soj, znači da test funkcionira. Imamo kapacitet za nekoliko desetina takvih testova dnevno", rekao je Capak.

Znamo li nešto više o osobi koja je zaražena brazilskim sojem?

"Radi se o osobi koja je već testirana u HZJZ i bila je pozitivna. Kolege s IRB pronašli su taj novi soj u tome rezultatu. Osoba koja je testirana na mutaciju ne dokazuje da je to brazilski soj nego je to jedna od mogućioh mutacija, a može pripadati i nekim drugim vrstama. U razmjeni smo informacija, ja to ne bih nazvao brazilski soj. Mogao bi se nazvati i hrvatski soj jer on ima jednu mutaciju koju mogu imati i druge varijante", rekao je Capak.

"Moramo napomenuti da kad je covid krenuo nisu bili tako sofisticirani testovi, isto to sad moramo raditi sad kad imamo nove sojeve. Plan EU je uložiti više sredstava za PCR testove koji će moći prepoznati različite varijante", rekla je Markotić.

Koliko doza cjepiva nam dolazi?

"Idući tjedan nam dolazi 23.400 Pfizera. Moderna će 25. poslati 16.000 doza. Od AstraZenece 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti nešto više od 700.000 doza. Kraj druge faze ne možemo predvidjeti, ali bit će novih informacija, počet će raditi platforma za cijepljenje. Tad ćemo biti sigurniji", rekao je Capak.

Koliko su novinari riskantna skupina s obzirom na to da smo svaki dan na terenu s ljudima?

"Novinari sigurno spadaju u opće stanovništvo. Ima čitav niz takvih zanimanja koji će biti prioritetne, ali kada dođe vrijeme na to ćemo vas obavijestiti. Imamo zahtjev od Hrvatskog novinarskoga društva da se razmotri rizik i da se novinare stavi među prioritete kad se završi druga faza", rekao je Capak.

Kakva je situacija s uvozom ruskog cjepiva?

"Sve ovisi o dinamici stizanja dogovorenog cjepiva, ali kao odgovorna Vlada moramo razmišljati o mogućnosti da to ne bude tako. Za rusko cjepivo, ako ono nije odobreno od EMA-e, HALMED može interventno uvesti takvo cjepivo. Tu mogućnost razmatramo i obratili smo se ruskim vlastima da nam dostave dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve što je moguće za naše građane", rekao je Beroš.

Kako ćemo se mi postaviti u slučaju covid-putovnica?

"U Europi se smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. Mi ćemo se postaviti praktično, razgovarali smo s nadležnima. Još uvijek je prerano istrčavati toliko ispred, ali postoje kontakti s trećim državama koje su potencijalno dokazane kao tržišta za hrvatski turizam. Moramo turizam pokrenuti da bilježimo uspješnu sezonu, uspješniju od prošle", rekao je Božinović.

Prate li se stari slučajevi zaraze koronavirusom?

"Pratimo naše bolesnike, analiziramo podatke, prate se njihovo stanje sa svih aspekata. Različite su manifestacije kliničke slike bile u prvome valu gdje imamo bolesnike s trombozom pluća. Žene su imale teže oblike bolesti pa kasnije i teže posljedice. Nažalost, ovo je bolest s puno lica pa čak i u post fazi i mislim da ćemo se još dosta godina boriti s posljedicama covida-19", rekla je Markotić.

Kako komentirate predsjednikovu izjavu da bi cjepivo uzeo i od čečenske mafije ako treba?

"Teško je to komentirati. Postoji procedura o kojoj je puno puta sve rečeno. Naravno da kad se pojave problemi, gledaju se i druge mogućnosti. Mi ćemo razgovarati s onima koji proizvode cjepiva", rekao je Božinović.

"Njegova izjava je sigurno bila figurativna. Zadatak Vlade RH je omogućiti cjepivo na legalan način. WHO je upozorio na to da s obzirom na nestašicu cjepiva se događaju određeni slučajevi kada se nudi lažna cjepiva. Kada razmišljamo o takvim opcijama, one trebaju biti legalne i transparente", rekao je Beroš.

Kako vidite rasplet situacije što se tiče procijepljnosti stanovništva?

"Jako je teško procijeniti kad ćemo procijepiti veći dio situacije. Imamo i osobe koje su preboljele covid. Ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet. Ne znamo ni koliko će trajati imunitet od cjepiva. Kad nam naraste broj imunih neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja. Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku", rekao je Capak.

Što se događa s cijepljenjem preko reda?

"Oko 92 posto izvještaja je došlo. Naše službe su u pojedinim slučajevima ponovile upite jer je bilo nekih nejasnoća, to je nekih desetak posto. U člancima me se proziva da ne činim dovoljno. Kad bih i htio, ne mogu kao ministar loviti pojedine slučajeve, za to postoji procedura i osnovano je stručno povjerenstvo", rekao je Beroš.

"Imam potrebu reći nekoliko riječi o platformi e-cijepi. Ona je dizajnirana prije pojave covida pa se rodila ta ideja da se objedine sve informacije o svakakvim cjepivima. Sretan sam i ponosam što je u Hrvatskoj zaživjela ta platforma. Pojavom covida nju smo pokušali integrirati, ali ona nije niti na jedan način kreirana da zloupotrebi neke podatke. Nadalje, o tome da MInistarstvo nešto krije, mi jesmo vlasnik sustava u kojem je platforma, ali nemamo operatere koji su ovlašteni upravljati takvim platformama. To su HZZO i HZJZ", objasnio je Beroš.

Hoće li doći do dodatnoga popuštanja?

"Mi bilježimo mali, ali ipak rast i ne bih davali ocjenu toga. To može biti posljedica vala zahlađenja pa ćemo vidjeti kad zatopli kako će se kretati brojevi za tjedan, dva. Nadamo se da će se zadržati toplije vrijeme. Imate različite reakcije u različitim zemljama. Mi ne želimo najaviti ništa drugo od onoga što se komunicira posljednjih dana, a to je da je nama sljedeća točka kraj ovoga mjeseca, odnosno početak ožujka. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mora nastaviti disciplinirano provoditi sve epidemiološke mjere. Ne bi se trebalo kockati s povoljnim rezultatima", rekao je Božinović.

Treba li se Hrvatska postaviti kao da Brusselsa nema?

"Mi smo u EU i primarno ćemo se na njih osloniti, ali ako vidimo nekakvu manjkavost onda ćemo otvoriti alternativne putove jer je sigurnost na prvome mjestu", rekao je Beroš.

"Red se može napraviti kada se kupuju sir i vrhnje, a kod cijepljenja to nije moguće", rekao je ministar Beroš komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika Milanovića koji je rekao kako reda s cijepljenjem nema i da je to "klasnična balkanska muljaža".

"Kad se radio plan cijepljenja puno toga se nije znalo i nije se moglo predvidjeti", rekao je Beroš.


Vukovarsko-srijemska županija: 10 novih

10:59 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji detektirano je 10 novozaraženih koronavirusom, od kojih je devet pozitivno na PCR testiranju, a jedna na brzom antigenskom testu. Sedam novozaraženih je iz Vinkovaca, a po jedna je osoba iz Ivankova, Markušice i Cerića.


Ličko-senjska županija: 3 nova

10:57 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 3 su novooboljele osobe od COVID-19, 5 osoba je izliječeno. 2 oboljele osoba su s područja Otočca te 1 s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 7 osoba. U posljednja 24 sata provedeno testiranje nad 48 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 201 mjera samoizolacije.


Danas imamo 388 slučajeva

10:42 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5407 preminulo, ukupno su se oporavile 231 534 osobe od toga 358 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11 725 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 293 415 osoba, od toga 4 986 u posljednja 24 sata.


Primorsko-goranska županija: 18 novih

10:40 - Danas je na području Primorsko-goranske županije 18 novooboljelih i 17 ozdravljenih osoba, dok je broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti 335, izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 387 uzoraka.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka na bolničkom liječenju se nalazi 35 osoba, a 5 pacijenata je na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od bolesti COVID-19.


Karlovačka županija: 20 novih

10:34 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata ukupno je 20 novih slučajeva zaraze, među kojima su četiri utvrđena brzim antigenskim testom. Devet novooboljelih je iz Karlovca, četvero iz Ozlja, po dvoje iz Duge Rese i Bosiljeva te po jedna osoba iz Slunja, Josipdola i Netretića.


Međimurska županija: 18 novih

10:31 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 133 osoba od čega je evidentirano 18 pozitivnih slučajeva na koronavirus u Međimurskoj županiji, što je 13,53% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 136.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 29 pacijenata pozitivnih na koronavirus. U protekla 24 sata otpušten je 1 pacijent bez prijema novih. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Šibensko-kninska županija: 4 nova

10:27 - U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije četiri osobe su oboljele od covida-19.


Zagrebačka županija: 32 nova

10:22 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 32 novooboljelih od covida-19, šest ih je ozdravilo pa je trenutno aktivno 289 slučaja, priopćio je u petak Stožer civilne zaštite te županije.

Među novooboljelima osam ih je iz Velike Gorice, šest iz Ivanić-Grada, pet iz Krašića, četiri iz Jastrebarskog, po dvoje iz Svetog Ivana Zeline i Kloštar Ivanića te po jedan iz Samobora, Zaprešića, Vrbovca, Žumberka i Križa.

Samoizolacija je propisana učenicima jednog razreda, a utvrđen je pozitivni nalaz kod jedne djelatnice doma za starije i nemoćne osobe s područja Krašića. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 19.647 osoba zaraženih koronavirusom, izliječeno je 19.288 osoba, a 70 osoba je umrlo.


Dubrovačko-neretvanska županija: 44 nova

10:14 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom (24 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 25 osoba iz Dubrovnika, 17 iz Konavala te dvije iz Župe dubrovačke. Ukupno je zaraženo 16 muških i 28 ženskih osoba, a 27 ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječeno je 25 osoba: 14 iz Dubrovnika, pet iz Konavala, po dvije iz Metkovića i Župe dubrovačke te po jedna iz Blata i Korčule. U posljednja 24 sata obrađen je 231 uzorak, a od početka pandemije analizirano je ukupno 42 328 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 31 osoba pozitivna na koronavirus. Tri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su dva na invazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 861 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja mjere samoizolacije (dva na granici).


Istarska županija: 6 novih

09:54 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 226 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 6 novozaraženih osoba. Za 5 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba.

Izliječeno je 5 osoba. Trenutno je 32 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 562 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 12 osoba, a 1 osoba je u primarnom respiracijskom centru Rijeka.


Osječko-baranjska županija: 11 novih

09:39 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 217 uzoraka od kojih je 11 bilo pozitivno na koronavirus. Tri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, a po jedna na području Belišća, Belog Manastira, Bizovca, Darde, Đurđenovca, Ernestinova, Satnice Đakovačke i Valpova.

Na bolničkom liječenju nalazi se 59 osoba oboljelih od COVID-19, i to 46 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 pacijenata s tim oboljenjem. Preminula je jedna osoba u dobi od 65 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 710 osoba.


Virovitičko-podravska županija: 4 nova

09:35 - U posljednja 24 sata testirano je ukupno 50 osoba s područja Virovitičko-podravske županije, među kojima je kod njih četvero detektiran koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Preminuo je jedan muškarac koji je bio 1941. godište. Dvoje novozaraženih je s područja Virovitice, a po jedna osoba je iz Slatine i Čađavice.


Neslužbeno: Imamo manje od 400 slučajeva

09:31 - Danas je manje od 400 novih slučajeva zaraze, a testirano je manje od 5.000 uzoraka, neslužbeno doznaje N1.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 8 novih

09:27 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Tri novozaražene osobe s područja su općine Veliki Grđevac, dvije s područja su grada Bjelovara, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Daruvara te općina Veliko Trojstvo i Štefanje.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 17 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je dvoje na respiratoru, a 17 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji su 174 osobe.


Zadarska županija: 23 nova

9:03 - Na području Zadarske županije 23 su novozaražene osobe koronavirusom. Novozaraženi izolaciju provode na području Grada Zadra(12) te općina Bibinje(3), Pašman(1), Polača(1), Preko(1), Sv.Filip i Jakov(4) i Tkon(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 203 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 686 stanovnika, a od bolesti se oporavilo još 14 osoba.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su četiri kršenja mjere samoizolacije.


Sisačko-moslavačka županija: 6 novih

8:44 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji šest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, a riječ je o osobama s područja grada Siska.


Postoji nekoliko tisuća mutacija koronavirusa

8:41 - Imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Zlatko Trobonjača rekao je kako smatra da postoji i nekoliko tisuća mutacija koronavirusa, ali da nisu sve ni otkrivene.

Naglasio je da se otkrivaju one mutacije koje značajnije mijenjaju virus u intenzitetu širenja toga virusa ili promjeni intenziteta bolesti koju uzrokuje. Trobonjača je istaknuo da se može dogoditi da se počnu pojavljivati i mutacije na mutaciju virusa.

"Mutacije nastaju temeljem dvije činjenice - brojem inficiranih ljudi na zemaljskoj kugli i trajanjem epidemije. Drugim riječima što imamo veći broj inficiranih ljudi i što će epidemija dulje trajati imat ćemo i više mutacija", rekao je Trobonjača za HRT. Naglasio je kako postoji mogućnost da nastane novi soj koji može biti opasniji ako će epidemija duže trajati.

Ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić rekao je da sva odobrena cjepiva djeluju na sve sojeve koji su otkriveni, te se može očekivati i učinkovitost cjepiva. Dodao je kako je Europska komisija okupila sve resurse u obliku HERA, te da će sve nove spoznaje koje će biti poznate s novim sojevima i cjepivima staviti u nove regulatorne okvire.


U Africi broj umrlih premašio 100 000

8:27 - Afrika je prijavila da je broj umrlih od covida-19 u petak prešao 100.000, što je mali broj u odnosu prema onome na drugim kontinentima, no ubrzano raste dok drugi val zaraze preopterećuje bolnice.

Prijavljenih 100.354 umrlih od covida-19 na tom kontinentu povoljna je brojka u usporedbi sa Sjevernom Amerikom, koja je registrirala više od milijun umrlih, te Europom, koja se bliži brojci od 900.000 umrlih, pokazuju Reutersovi podaci.

Smrtnost se međutim oštro povećava širom Afrike, pogotovo u gospodarski snažnijem južnom dijelu kontinenta, na koji otpada gotovo polovica ukupnog broja smrtnih slučajeva. Južna Afrika opustošena je drugim valom uzrokovanim zaraznijim sojem covida-19.

"Povećani broj (zaraženih) uzrokovao je mnoge teške slučajeve i neke zemlje zaista se teško s tim bore", rekao je za Reuters Richard Mihigo, koordinator programa imunizacije u uredu za Afriku pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Vidjeli smo kako neke zemlje imaju limite u opskrbi kisikom, što je negativno utjecalo na liječenje teških slučajeva", kazao je.

Mihigo je rekao da je porast smrtnosti izražen u državama blizu Južne Afrike poput Zimbabvea, Mozambika i Malavija, što povećava mogućnost da se soj 501Y.V2 identificiran u Južnoj Africi potkraj prošle godine proširio regijom južne Afrike, premda je potrebno obaviti više sekvenciranja genoma kako bi se to dokazalo.


Požeško-slavonska županija: 5 novih

7:52 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 26 slučajeva zaraze koronavirusom, 14 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 116 osoba, a ukupno je testirano 29128 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka, od kojih je 5 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Slovačka stranka koči plan za kupnju ruskog cjepiva bez registracije u EU

Jučer - Slovačka je odustala od plana da pregovora s Rusijom o kupnji cjepiva Sputnjik V, nakon što je mlađi koalicijski partner stavio veto na kupnju proizvoda koji nije registrirala Europska agencija za lijekove, rekao je u četvrtak premijer Igor Matovič. Matovič zagovarao kupnju tog cjepiva za koje je ovaj tjedan rekao da je izvrsno te da ima veliku učinkovitost.

No, na konferenciji za novinare njegov mlađi koalicijski partner, stranka Za Ludi (Za narod), odbila je rezoluciju koja predlaže dopuštanje uporabe cjepiva na temelju nacionalnih, a ne europskih odobrenja. TA3 televizija objavila je da je čelnica stranke Veronika Remišová rekla kako inzistira na poštivanju pravila koja zahtijevaju odobrenje EMA-e i da bi se Sputnjik V mogao početi koristiti kad otkloni tu prepreku.

Rusija do sada nije zatražila registraciju cjepiva od EMA-e, objavila je agencija prošlog tjedna. Međutim, cjepivo je već registrirano u gotovo 30 zemalja.


Pfizer i BioNTech testiraju cjepivo na trudnicama

Jučer - Pfizer i BioNTech započeli su međunarodno istraživanje s 4.000 dobrovoljaca kako bi procijenili sigurnost i učinkovitost svog cjepiva Covid-19 u zdravih trudnica, priopćile su tvrtke.

Trudnice su u većem riziku od razvoja ozbiljnog COVID-19, a mnogi su službenici javnog zdravstva preporučili da neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju cjepiva protiv koronavirusa čak i bez dokaza da su za njih sigurne, izvještava Reuters.

Prošli su tjedan američki nacionalni instituti za zdravlje pozvali na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje cjepiva Covid-19. Bioetičari, stručnjaci za cjepiva i majčino zdravlje godinama su tvrdili da bi trudnice trebale biti rano uključene u ispitivanja pandemijskih cjepiva, tako da ne bi trebale čekati dugo nakon što se pojavi uspješno.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja koja su korištena za dobivanje odobrenja za hitnu uporabu cjepiva Covid-19. Trudnice u Sjedinjenim Državama već su dobile prve doze, rekle su tvrtke.


AstraZeneca: Nuspojave cjepiva su očekivane

Jučer - Britansko-švedska multinacionalna farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila je u četvrtak da joj nisu poznate bilo kakve teške ili neočekivane nuspojave njezina cjepiva protiv koronavirusa, ističući svoje stroge standarde kvalitete i činjenicu da se cjepivo koristi u 50 zemalja.

U Njemačkoj su prijave nuspojava i zabrinutost u vezi učinkovitosti doveli do toga da neki ljudi odbijaju AstraZenecino cjepivo. Žalili su se na teške reakcije, a u nekim slučajevima su uzimali i bolovanje.

To je dovelo do otpora prema cijepljenju tim cjepivom i do otkazivanja već dogovorenih termina za cijepljenje. "Reakcije su zasad očekivane i u skladu s podacima iz naših kliničkih ispitivanja", rekao je glasnogovornik AstraZenece.

Simptomi uključuju privremenu bol i osjetljivost na mjestu uboda, slabu do umjerenu glavobolju, umor, groznicu, povišenu temperaturu, slabost i bol u mišićima. Većina simptoma pojavljuje se dan nakon cijepljenja i vrlo vjerojatno će se ponoviti nakon druge doze, rekao je glasnogovornik.

"Nije prijavljen nijedan teški slučaj nuspojava povezan s cjepivom AstraZenece," istaknuo je dodajući da kompanija budno prati razvoj situacije.

Oglasio se i njemački regulator cjepiva koji je priopćio da je cjepivo AstraZenece "visoko učinkovito" te da su reakcije na njega kratkotrajne.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo