Pfiju, ipak će se lakše živit!

Samo malo, stanite, da rezimiramo. Dakle, iduće godine u Hrvatskoj će poskupjeti mlijeko i kruh, a pojeftinit će nakit, krzno i slično.

3.11.2012.
12:11
VOYO logo

Je, je, znam da je riječ o uvođenju petpostotne stope PDV-a jer EU ne dozvoljava nultu stopu, pa se to zove prilagodba, znam i da se ukidanjem posebnog poreza na luksuz želi pomoći rijetkim obrtnicima koji još proizvode luksuznu robu u Hrvatskoj, a da za državu taj potez ima smisla iz jednostavnog razloga što su takvi proizvodi kod nas skuplji nego u susjedstvu, pa će njihovim pojeftinjenjem država ono što izgubi na posebnom porezu pokupiti na PDV-u zbog jače prodaje. Ali okreni, obrni, ostaje činjenica da ulaskom u EU, u Hrvatskoj poskupljuju kruh i mlijeko, a pojeftinjuje luksuzna roba. Jer proračun ipak puni plebs, a ne patriciji.

A i ostaje činjenica da je u zemlji u kojoj je industrijska proizvodnja prošli mjesec pala za 7,7 posto u odnosu na isti mjesec 2011. godine, gotovo jedina mjera za pomoć proizvođačima ona koja pojeftinjuje luksuznu robu. Ne proizvodnju mlijeka, pšenice ili nečeg što još možda, ne dao Bog, izvozimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stimuliranje banaka

Ali pojeftinit će zato auti, oni manji, koji manje zagađuju. Za nekoliko posto, ako je istina. Na stranu to što pet posto manja trošarina u konačnici cijenu takvog auta smanjuje gotovo jednako koliko bi njegovu cijenu smanjilo i samo jedan postotno smanjenje kamatne stope kredita za taj auto, što znači da bi se za kupca daleko više učinilo da se stisnu banke nego državni proračun, ali ono što mene zanima jest koga se tu potiče? Uvoznike automobila i banke koje će skupim kreditima financirati kupovinu auta zadovoljnoj raji koja je prošla jeftinije.

Oćete prijedlog?

Jednako tako ako je istina, poskupjet će stanovi i to oni koje ste već kupili. Država će uvesti porez na imovinu kojim navodno želi kazniti one koji sjede na golemim nekretninama koje nisu u funkciji, čime, neprestano se ponavlja, koče investicije. Međutim, kako rekoh, proračun ne pune patriciji koji će na pet stanova koje je spomenuo ministar specijal-201012070191004-Slavko Linić plaćati četiri posto procijenjene vrijednosti, nego plebs, koji će, tako se barem planira, plaćati puno manju cijenu na nekretnine koje jesu u funkciji, dakle u kojima stanuje, od tek 0,2 posto. Prijedlog se još dorađuje, to je podloga za javnu raspravu? Pa evo prijedloga za javnu raspravu – ukinite i komunalnu naknadu i nemojte nabiti porez na imovinu koja jest u funkciji, pomozite bar malo onima koji imaju manje. Međutim, milijun plebejaca puta 0,2 posto daje daleko veću svotu nego 50.000 patricija pomnoženih s četiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon najavljenog nastavka gospodarskog pada i rasta nezaposlenosti, izostanka investicija i bilo kakve perspektive, tješi to što će nam život u godini ulaska Hrvatske u EU ipak biti lakši. S jeftinijim autima i kožnim torbicama. I kavom, eto, da imamo čime kratiti vrijeme između dva javljanja na HZZ.

P.S. Da ne bi bilo da ne spominjem Sandy i Ladislava, da se ne uvrijede. Bilo je puno ruganja na račun Amerikanaca koji "ne znaju što je vjetar" jer, eto, ne znaju što je naša bura. Na stranu to što bura sa sobom ne donosi takve oborine i dizanje razine mora i poplave. Onima koji vole palamuditi to ionako ništa ne znači, ali odgovor im je dao Ladislav. A jesmo li mi spremni za Ladislave kao što su se Amerikanci pokazali spremni na Sandy? I još jedan komentar na palamuđenje, ovaj put moralističko. Jest, svijet je zaboravio na činjenicu da je Sandy poharala i Kubu i još neka mjesta i odnijela živote i izvan (bogatog) SAD-a. Ali žrtve su žrtve, poginula su djeca poginula djeca i kakva je to visoko moralna osoba koja se ruga žrtvama bogatijih da bi, tobože, bila pravedna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

P.P.S. Baracka Obamu i Mitta Romneya i njihovu predsjedničku utrku neću ni spominjati. Pa nek se i uvrijede. Jer Obama je pokazao da ostatku svijeta zapravo može biti svejedno tko će biti predsjednik SAD-a, jer nema te promjene u koju se može vjerovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču