JANDROKOVIĆ NAJAVIO KODEKS / Petrov pozvao predsjednicu da raspiše izbore, Radin kolege uputio gdje im je najbliži doktor

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odbijen je zahtjev oporbe da se odradi glasanje pa nastavi s maratonskom raspravom

22.3.2019.
13:28
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Čelnik Mosta Božo Petrov pozvao je u petak u Saboru predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da danas raspiše izbore za Europski parlament i tako prekine "cirkus i sramotu", odnosno maratonsku sjednicu Sabora koja traje već više od 24 sata.

"Pozivam predsjednicu da raspiše danas izbore pa će sav ovaj cirkus i ova sramota, koju su prouzrokovali zadnjih 24 sata, biti koliko toliko zaliječeni. Pozivam ju da ako ima obraza i želi dobro Hrvatskoj neka prekine ovu sramotu", kazao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjašnjavanje o preko 900 amandmana na konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma započelo je u četvrtak u 15 sati i i još uvijek traje. Most je podnio je 888 amandmana i njihovi zastupnici proveli su cijelu noć u sabornici, a dosad je odbijeno njihovih 550 amandmana.

Predsjedavajući Sabora Furio Radin izvijestio je malobrojne zastupnike da, ako nekome od zastupnika nije dobro, zbog maratonskog trajanja rasprave, da mogu potražiti liječničku pomoć saborske liječnice u ambulanti koja se nalazi 50-ak metara od zgrade Sabora.

Oporba tražila glasovanje, pa nastavak izjašnjavanja o amandmanima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici Mosta i SDP-a zatražili su u petak u Hrvatskom saboru da se, u skladu sa dosadašnjom saborskom praksom, glasuje u podne o raspravljenim točkama dnevnog reda, a potom nastavi izjašnjavanje o amandmanima na konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, no taj je prijedlog predsjedavajući Sabora Furio Radin odbio.

Oporba smatra da je nastavkom izjašnjavanja o amandmanima prekršen saborski Poslovnik i da se treba držati utvrđenog dnevnog reda prema kojem je u podne predviđeno glasovanje, no predsjedavajući Radin drži se tumačenja da se o podnesenim amandmanima treba raspravljati do kraja i tek onda početi glasovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslovnik Sabora jasno navodi da predsjednik Sabora objavljuje utvrđeni dnevni red, a redoslijed rasprava točaka kako je utvrđen u pravilu se ne mijenja u tekućem tjednu zasjedanja", rekao je Robert Podolnjak (Most) koji drži da je Poslovnik prekršen.

Da se radi o grubom kršenju parlamentarne procedure smatra i Peđa Grbin (SDP) koji je predložio je da se održi polusatna stanka kako bi se sastalo saborsko Predsjedništvo i odlučilo kada će biti glasovanje s obzirom da, u skladu sa dosadašnjom praksom i najavama, u petak u podne nije održano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miro Bulj (Most) podsjetio je pak na izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da će se glasovanje održati u podne, a nakon toga ići daljnja rasprava po dnevnom redu.

"Praksa je da se o započetim amandmanima raspravlja do kraja i onda se glasa, a kada će biti glasovanje izvijestit će predsjednik Sabora za 20-ak minuta", ustrajao je Radin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na idućoj sjednici donošenje Etičkog kodeksa

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u petak da će se izjašnjavanje o amandmanima na konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma održati do kraja, a tek nakon toga doći će na red glasovanje, po sadašnjim procjenama negdje oko 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radit ćemo do kraja danas i izjašnjavati se o amandmanima, a nakon toga će biti glasovanje. Sadašnja procjena je negdje oko 22 sata, možda i u 23 sata, možda i u 24 sata, ovisno o tome koliko će trajati rasprava o amandmanima", najavio je Jandroković odgovarajući na prozivke oporbe da je prekršen Poslovnik jer nije održano glasovanje u podne.

"Vi ste se odlučili za jednu proceduralnu mogućnost, borite se politički i meni je to u redu, ali isto tako nemojte očekivati da ćemo mi baciti koplje u trnje zato što vi idete na iscrpljivanje. Vi imate to pravo raditi, to je dio parlamentarne borbe, no glasovat ćemo kada se za to steknu uvjeti, a to je kad završe amandmani" , kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na sve što se događalo, Jandroković je također najavio za iduću sjednicu donošenje Etičkog kodeksa.

"To je obaveza koja nam proizlazi. Nikome ne predbacujem niti prijetim, respektiram vašu političku borbu, uporan i snažan otpor, na to imate pravo ali i druga strana će se politički boriti kao što se borite i vi", poručio je Jandroković Mostovim zastupnicima koji su na predmetni zakon podnijeli oko 900 amandmana o kojima izjašnjavanje traje od četvrtka poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo