PETROV PISAO USTAVNOM SUDU: / 'Treba mijenjati način izbora ustavnih sudaca da bi javnost imala više povjerenja'

Image
Foto: Pixsell, Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov uputio je pismo Ustavnom sudu. Pismo Bože Petrova odgovor je na pismo predsjednika Ustavnog suda od 8.

12.12.2016.
10:44
Pixsell, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U pismu Ustavnog suda Boži Petrovu iznose se stavovi Ustavnog suda RH o izjavi ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića kojom se poziva na kolektivnu ostavku sudaca Ustavnog suda. U tom dopisu Ustavni je sud od Petrova zatražio javno očitovanje o spornoj izjavi ministra Orepića, da je 'ovaj Ustavni sud najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske' te da je 'vrijeme da suci podnesu kolektivnu ostavku'.

Image
OREPIĆ SE ŽESTOKO OBRUŠIO: /

'Vrijeme je da Ustavni sud podnese kolektivnu ostavku'

Image
OREPIĆ SE ŽESTOKO OBRUŠIO: /

'Vrijeme je da Ustavni sud podnese kolektivnu ostavku'

Petrov: Potrebne promjene postupka izbora sudaca Ustavnog suda

Petrov na to pismo odgovara i kaže kako su u njemu navedeni samo dijelovi izjave ministra Orepića, a time se izjavi oduzima kontekst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Vlaho Orepić

'Kao takva, razmatrana izjava ne može se meritorno komentirati', napisao je Petrov, no odgovorio je na pitanje, 'uzimajući u obzir kontekst u kojemu je izjava dana'.

Image
OREPIĆ: /

'Svojim napadom na suce Ustavnog suda nisam uopće želio utjecati na rad Ustavnog suda'

'Hrvatski bi sabor, ako se o tome postigne odgovarajući stupanj suglasnosti, trebao pristupiti promjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, osobito u dijelu odredbi koje se odnose na postupak izbora sudaca Ustavnog suda. Spomenutim promjenama svakako bi trebalo unaprijediti normativno uređenje pitanja provjere kandidata za ustavne suce u postupku izbora čime bi se učvrstilo povjerenje javnosti u instituciju Ustavnog suda. Time bi se u znatnoj mjeri otklonila mogućnost pojave sumnji u izbor pojedinih sudaca Ustavnog suda', napisao je predsjednik Sabora Petrov u pismu Ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ustavni sud

'Izjave o ugrožavanju stabilnosti državne vlasti su pretjerane'

Petrov je zaključno istaknuo kako sugestije koje se odnose na dovođenje u pitanje redovnoga i usklađenoga djelovanja i stabilnosti državne vlasti smatra pretjeranima, i dodaje da bi o tome, prema Ustavu RH, trebala brinuti predsjednica, a ne neko drugo državno tijelo.

Petrov je to pismo poslao i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović te predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo