PETROV NE SMIJE MRDATI IZ SABORA, INAČE ĆE ZAKOPATI MOSTOVCE: / Zatočen je u svojoj fotelji zbog posebne procedure...

Image

Božo Petrov odlučio je kako na raspravu u Saboru još neće staviti zahtjev HDZ-a za njegovim razrješenjem, no takav potez sa sobom nosi neke komplikacije za šefa Mosta.

3.5.2017.
10:29
VOYO logo

Naime, inače bi prepuštao potpredsjednicima vođenje sjednice kako bi obavljao druge obaveze, no sada si takvo što više ne može priuštiti. Dok traje sjednica, Božo Petrov ne može napustiti sabornicu jer bi netko od potpredsjednika koji bi ga tad zamijenili mogao zaključiti sjednicu, što bi omogućilo da već u sljedećem trenutku novu sjednicu sazovu trojica HDZ-ovih potpredsjednika.

Upravo iz tog razloga se Petrov jučer nije micao sa svoje fotelje u Saboru, a tako će morati i nastaviti sve dok Sabor zasjeda, odnosno dok on sam ne odluči Saboru prepustiti da odluči o zahtjevu za njegovo razrješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo nije normalna situacija'

HDZ se stoga morao osloniti jedino na zahtjeve za stanke i javne pozive Petrovu da se skloni s mjesta predsjednika Sabora, iako su prvotno inzistirali da ga se odmah smijeni.

'Ovo nije normalna situacija, traži se opoziv predsjednika Sabora i u ovakvim okolnostima teško je nastaviti rad prije nego što se definira i utvrdi da vi više Saborom ne možete predsjedati', rekao je HDZ-ovac Branko Bačić te tražio sazivanje sjednice Predsjedništva a kojoj bi se dogovorio novi raspored točaka na dnevnom redu. Petrov na to nije pristao, rekavši kako prije svega treba utvrditi postoji li uopće još uvijek vladajuća većina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov smatra kako ne može ostaviti državu bez predsjednika Sabora, budući da predsjednik Sabora zamjenjuje predsjednika države ukoliko mu se nešto dogodi, piše Večernji.

'Treba pokazati da povjerenje i dalje postoji'

'Budući da je politička kriza izazvana u trenutku kada su smijenjena tri ministra, i to bez rasprave u Saboru, smatram da Vlada treba, kao što je prvi put došla i zatražila povjerenje 76 saborskih zastupnika, pokazati da to povjerenje i dalje postoji. Pokazat će ga u trenutku kada se bude glasovalo o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Ako Vlada u tom trenutku bude imala 76 ruku, prva je sljedeća točka razrješenje, odnosno rasprava o opozivu predsjednika Sabora', rekao je Petrov jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo