opovrgnuo glasine / Petrov: 'Ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika, potpuno ću se posvetiti sadašnjoj funkciji'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Moj cilj je vratiti povjerenje građana u Hrvatski sabor, uvesti jednu novu razinu političke komunikacije i razviti svijest o tome da su zastupnici tu kako bi radili za boljitak građana', rekao je Petrov

21.10.2016.
12:58
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Jučer  je u Saboru izglasano povjerenje novoj hrvatskoj Vladi na čelu koje je novi premijer Andrej Plenković. Po čemu će nova Vlada HDZ-a i MOST-a u političkom i ekonomskom smislu razlikovati od prošlog saziva Vlade?

O toj temi, ali i o mnogim drugima, progovorio je novi predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov za BiH portal Vijesti.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Plenković i ja izgradili smo međusobno povjerenje, pregovori su bili iznimno konstruktivni, našli smo kompromisna rješenja za sva ključna pitanja. U tome smislu postavljeni su kvalitetni temelji za transparentnu suradnju. Naša očekivanja su konkretna – očekujemo redovito izglasavanje novih zakona i redovitost zastupnika na sjednicama. Svoja jamstva smo javno prezentirali i očekujemo njihovo skorašnje izglasavanje i provođenje."

U hrvatskim medijima su se pojavile glasine kako Petrov razmišlja i o kandidaturi za predsjednika države, što je on spremno opovrgnuo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da uopće ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika Hrvatske. Prepoznali ste kako obnašam odgovornu funkciju kojoj ću se u potpunosti posvetiti. Moj cilj je vratiti povjerenje građana u Hrvatski sabor, uvesti jednu novu razinu političke komunikacije i razviti svijest o tome da su zastupnici tu kako bi radili za boljitak građana. Nadam se kako ćemo nakon četiri godine svjedočiti upravo takvoj situaciji u Hrvatskoj."

Vanjskopolitički odnosi sa Srbijom su, tvrdi Petrov, među ključnim ciljevima ove vladajuće garniture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek naglašavam kako su dobrosusjedski odnosi prioritet hrvatske vanjske politike. Pitanje nestalih osoba je goruće pitanje, prošlo je dvadesetak godina od Domovinskog rata, a mnogi nemaju nikakva saznanja gdje su njihovi najbliži. U interesu i Hrvatske i Srbije jest rješavanje te situacije. Zakon o univerzalnoj jurisdikciji jest sporan i nastavit ćemo razgovore o tome.

Nina Obuljen Koržinek je nova ministrica kulture. U proteklom periodu ovo ministarstvo je plijenilo veliku pažnju ne samo hrvatske nego i regionalne javnosti. Bivši ministar Zlatko Hasanbegović nije u sastavu nove hrvatske Vlade. Smatrate li da će nova ministrica bolje obavljati ovu funkciju od svog kontraverznog prethodnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Most poštuje procjenu Andreja Plenkovića pri odabiru ministara iz kvote HDZ-a. Sud o tome kako ministrica obavlja svoju dužnost i procjenu njezinih rezultata donijet će, kao i uvijek, hrvatski građani, a tako će biti i sa svim drugim kandidatima i HDZ-a i Mosta."

Tvrdi kako su njegovi ministri u prošloj vladi radili dobar posao, a isto očekuje i od Ivana Kovačića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neizmjerno sam ponosan na rad naših ministara i svih saborskih zastupnika. Bili smo izloženi neviđenim pritiscima i napadima i dokazali kako nam je hrvatski interes ispred svega. O tome koliko su oni kvalitetni dovoljno govori i činjenica kako će čak trojica imati priliku nastaviti posao i u ovom mandatu Vlade. Gospođa Jurlina Alibegović odlično je vodila jedno od najzahtjevnijih ministarstava. Vjerujemo kako će gospodin Kovačić biti dostojan nasljednik. Riječ je o osobi koja posjeduje neposredno iskustvo rada na lokalnoj razini, bio je gradonačelnik Omiša i razumije što je sve potrebno za kvalitetan i transparentan rad lokalnih jedinica.

Vaša zajednička posjeta Stoca sa bivšim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem, u BIH javnosti protumačena je na različite načine. Kako odgovarate na tvrdnje da je takav potez bio miješanje u unutrašnje prilike u BiH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je tvrdnja o miješanju u unutarnje stvari BiH neutemeljena jer je Republika Hrvatska supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obvezu zaštititi Hrvate u BiH koji se trenutno nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva naroda. Vjerujemo da je budućnost Bosne i Hercegovine u ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Naravno da se unutarnji problemi BiH trebaju rješavati unutar same države, a mi smo tu da damo potporu svakom rješenju za koje legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH utvrde da je dobro. Nismo došli kako bismo nametali rješenja, to nećemo i ne želimo raditi. Došli smo u Stolac da osudimo nasilje na način na koji ga drugi nisu osudili i da podržimo vladavinu zakona i demokratske procese", rekao je Petrov za Vijesti.ba.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo