PETROV NA UDARU I HDZ-a I OPORBE: / 'Nitko nikada nije tako nasrtao na nas, otkud ta nervoza?'

Image
26.1.2017.
13:25
VOYO logo

"Od kada je konstituiran moderni Sabor nije se događalo ovakvo parlamentarno nasilje većine nad manjinom", ustvrdio je Maras nakon stanke koju je SDP zatražio nezadovoljan načinom na koji je predsjednik parlamenta Božo Petrov vodio sjednicu.

Maras tvrdi kako je evidentno da HDZ ne želi raspravu o temama koje ih smetaju, da ga je potpredsjednik Željko Reiner četitri puta prekidao na spomen imena premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao da ima okidač", rekao je SDP-ov zastupnik, ponavljajući kako je očito da HDZ-u ne odgovara da se govori o temama koje HDZ i Plenković rade pogrešno.

Image
NEGATIVNI TRENDOVI VLADAJUĆE POLITIKE: /

Podrška predsjednici i Vladi pala ispod 50 posto!

Image
NEGATIVNI TRENDOVI VLADAJUĆE POLITIKE: /

Podrška predsjednici i Vladi pala ispod 50 posto!

Nasrtanje, usmjeravanje rasprave...

"Sabor je jedno od rijetkih mjesta, nakon što je HRT pao pod cenzurom HDZ-a, gdje građanima možemo reći što mislimo. Radit ćemo to svaki dan, pod svaku cijenu, jer građani to od nas očekuju", poručio je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako nakon Reinera, sada i Petrov pokušava nametnuti zastupnicima da ne govore ništa osim onoga što oni žele, odnosno što je po zakonu i Poslovniku.

Petrov je ranije, zbog ocjene da je govorila mimo teme, Ireni Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) izrekao opomenu, na što mu je zastupnica uzvratila da bi se predsjedavajući trebali uskladiti u načinu vođenja sjednice, jer neki zastupnicima dopuštaju sve, a neki ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najugroženija kategorija u Saboru su zastupnici koji su normalni, kulturni i obrazovani u ovim okolnostima", rekla je zastupnica.

U njezinu je obranu stao Arsen Bauk (SDP), a Silvano Hrelja (HSU) prozvao Petrova da u 14 godina, koliko on sjedi u Saboru, "nitko nikada nije tako nasrtao" na usmjeravanje rasprave, odnosno ustrajavanje da se strogo drži teme. "Ne razumijem odakle vam nervoza, zašto želite sterilnost u raspravama", upitao je Petrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora odgovara da kod izricanja opomene Petrijevčanin Vuksanović nije ulazio u sadržaj izlaganja, nego je upozorio da se kroz repliku može osvrnuti na izlaganje drugog zastupnika.

"Nisam ukidao slobodu govora, nego pozivam da koristimo poslovničke mogućnosti, radi konstruktivne rasprave", poručio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

ŠEF ŽIVOG ZIDA O VLADAJUĆOJ KOALICIJI: 'Mostova jamstva su katastrofalna, osim jednoga'

Bauk: Odbor za Ustav sudit će je li opomena Petrijevčanin Vuksanović opravdana

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk ustrajao je u ocjeni da je predsjednik Sabora Božo Petrov pogriješio kad je opomenuo, odnosno prekinuo u raspravi HDZ-ovu zastupnicu Irenu Petrijevčanin Vuksanović i najavio kako će zatražiti da svoj sud o tome iznese mjerodavni Odbor za Ustav i Poslovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je reagirao kad je ocijenio da je predsjednik neopravdano prekinuo HDZ-ovu zastupnicu, posve iskreno, "mislili smo kad ovo radi HDZ-u, što će tek raditi nama", priznao je Bauk nakon ukupno treće današnje stanke koju su zatražili klubovi HDZ-a, SDP-a, Mosta i HSU-a.

SDP-ov zastupnik tumači kako se SDP bori za slobodu govora u Saboru i za to da se u vođenju sjednice ne izazivaju dodatne tenzije, koje mogu ići do krajnosti te da se zastupnike iznosi iz dvorane, što je bio slučaj prošli petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve tenzije u Saboru u ovom sazivu nastajale su uglavnom jer se nekima nije dopuštalo da govore što treba", ustvrdio je Bauk.

Neki žele performans i manipulaciju

"Pojedincima u ovom domu cilj je samo performans i manipulacija, cirkus i spektakl. Manipulacija je jako moćno oružje i kad je u kombinaciji s populizmom zahvaća najširi klub gledatelja i publike. No, ljudi koji imaju određenu razinu građanske odgovornosti, kulture i poštovanja prema obilježjima domovine mogu biti samo zgroženi ovim nekulturnim performansima i zloporabom ovog doma", ustvrdila je HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se da će novi etički kodeks donijeti poboljšanja u funkcioniranju parlameta, te poručuje da kućni odgoj ne može ništa nadoknaditi.

"No ako je cilj političkog djelovanja spektakl i blaćenje sistema, onda tu nema pomoći", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Puh poručila je kako Klub HNS/HSU ne želi sudjelovati u ratovima SDP-a i HDZ-a te je zatražila konstruktivne rasprave. Poslovnik je slovo na papiru koje treba provoditi i znati provoditi u djelo.

"Vođenje sjednice je vještina koja se uči, iako novi predsjednik nema prethodnog parlamentarnog iskustva, ne sumnjamo da su njegove vještine vođenja sjednice dobre, no predlažemo da nam se, kada je neka točka na dnevnom redu, obrati s prijedlogom strukture sjednice", rekla je Puh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su stanke tražene tijekom rasprave o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, Marko Vučetić (Most) ispričao se svim ženama koje su zahvaljujući i danas pokazanoj militantnoj, muškoj svijesti "potisnute na margine slušljivosti i prepoznatljivosti".

"Danas smo imali prigodu ispričati se ženama i stvoriti bolji svijet, (...) no ovdje je do izražaja došla ne pripadnost svijetu koji se mijenja, nego identitet pripadnosti stranci u najrigidnijem obliku", rekao je zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivao je, kaže, da će zastupnici danas pristati uz "novu civilizaciju" koja se mijenja i koja će priznati realnost žene, no to se nije dogodilo.

"Pristali smo uz odluke stranačkih tijela koja će uvijek braniti neku moćnu, očinsku figuru koja se zove predsjednik stranke ili nekako drugačije", naglasio je Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bunjac: Živi zid poštuje žene, ne objavljujemo prostačke statuse o predsjednici

Rasprava o spomenutim zakonskim izmjenama bila je zapaljiva od samog početka, kad je Branimir Bunjac (ŽZ) primijetio da o ravnopravnosti spolova govore HDZ i SDP, stranke koje, primjerice, nisu poštivale tzv. žensku kvotu pri sastavljanju lista za izbore.

"U ovom Saboru mandat je osvojilo samo devet žena, od 151 zastupnika, u Hrvatskoj je samo jedna županica, 11 gradonačelnica, žene su predsjednice uprava u samo devet posto slučajeva", pobrojio je Bunjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa u vašem klubu nema nijedne žene", primjećuje Miro Bulj (Most), a Goran Maras (SDP) dodaje kako je upravo Bunjac zamijenio nositeljicu liste Živog zida u jednoj jedinici, konkretno Vladimiru Palfi.

Bunjac uzvraća kako je Živi zid u njegovoj, 3. izbornoj jedinici imao dovoljno žena, što nije bio slučaj sa SDP-om u 9. jedinici, a SDP-ovce pita nije li im porazno da HDZ, kojeg su često prozivali za mačizam, u Vladi Andreja Plenkovića ima više ministrica nego ih je bilo u Vladi Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živi zid je poštivao žensku kvotu, a i mimo nje pokazuje poštovanje prema ženama, mi ne objavljujemo prostačke statuse o predsjednici države i da stranka pritom ne reagira", poručio je Bunjac SDP-ovim zastupnicima, evidentno imajući na umu uvredljivi status koji je o predsjednici objavio SDP-ov zastupnik Saša Đujić.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo