neki i ostavku / Petrov, Grmoja, Raspudić, Penava, Vukas, Vučemilović... Svi odreda traže da Vlada reagira zbog pljačke INA-e

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik Nino Raspudić pita kako u tvrtki veličine Ina može nastati 'propuh' od milijarde kuna, a da nitko ne primijeti pa je akterima poručio neka 'pjevaju i zvižde'

29.8.2022.
15:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Mosta Božo Petrov zatražio je u ponedjeljak trenutnu smjenu cijele Uprave i Nadzornog odbora Ine zbog neznanja, potpune nesposobnosti i nerada a Nikola Grmoja ustvrdio kako bi afera poput ove u Ini u svakoj normalnoj državi značila ostavku premijera.

Petrov je na konferenciji za novinare rekao kako ne zna što je gore -  hobotnica koja će se u međuvremenu otkriti ili pak ako se pokaže da iza aktera nije stajao nitko, već da imamo potpuno nesposobnu Upravu i Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nitko nije znao i ako su to 'genijalci' izveli sami onda to znači da su naša tvrtka, Vlada i ministarstva u totalnom rasulu, jer se ne može drugačije objasniti da netko 'mazne' milijardu kuna u godini dana a da to ne primijeti nitko prije USKOK-a", rekao je Petrov. Što je radila kontrola unutar Ine te unutarnja i vanjska revizija, da je bilo moguće da nekoliko pojedinaca izvuku iz tvrtke mimo njih više od milijardu kuna, upitao je Petrov.

Image
pljačka INA-e /

Gdje je bio Andrej Plenković u posljednjih 48 sati kada se rasplela najveća afera u povijesti Hrvatske?

Image
pljačka INA-e /

Gdje je bio Andrej Plenković u posljednjih 48 sati kada se rasplela najveća afera u povijesti Hrvatske?

Zastupnik Nikola Grmoja najavio je dogovore s oporbom oko pokretanja istražnog povjerenstva za Inu. Kazao je kako se Ina sustavno potkrada godinama te izrazio sumnju da se radi o dogovoru hrvatske i mađarske strane da u Ini rade što god hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja je rekao kako je potrebno žurno sazvati izvanrednu saborsku sjednicu te upitao gdje se nalazi predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Najavio je i otvaranje rasprave na Antikorupcijskom vijeću, kao jedinom tijelu u kojem oporba ima većinu.

I saborski zastupnik Nino Raspudić pita kako u tvrtki veličine Ina može nastati "propuh" od milijarde kuna, a da nitko ne primijeti pa je akterima poručio neka "pjevaju i zvižde".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To očito nije izvelo samo pet ljudi, a to da se na račun umirovljenika uplaćuje 500 milijuna kuna govori koliko su se osjećali sigurni i zaštićeni, politički i od institucija koje nisu radile svoj posao", ustvrdio je. 

S obzirom da je ministar gospodarstva Davor Filipović izravno prozvao prethodni Nadzorni odbor u čijem je mandatu sklopljen štetan ugovor, Raspudić je, pozvao njegove članove, među kojima neki pokazuju i političke aspiracije, aludirajući pritom na Damira Vanđelića, da javno istupe i obrane svoje ime i čast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera se dogodila u najgore vrijeme za premijera Plenkovića te se može izjednačiti s ratnim profiterstvom, budući da nas očekuje zima u kojoj mnogi građani zbog visokih cijena neće moći platiti energente, ustvrdio je Raspudić.

Kada bi se otuđeni novac preraspodijelio na hrvatska kućanstva ispada da bi svako od njih moglo platiti velik račun za energente, istaknuo je. Najavio je da će oporba pokrenuti sve raspoložive mehanizme, jer se radi o najvećoj korupcijskoj aferi Hrvatske i prilici da se očisti hrvatska politička scena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukas: Za pljačku odgovorni premijer i Vlada, tražimo izvanrednu sjednicu Sabora

Glavni tajnik Socijaldemokrata Nikša Vukas ustvrdio je kako su za pljačku u Ini odgovorni premijer i Vlada, cijelu situaciju nazvao je "veleizdajom nacionalnih interesa" i pozvao na smjenu članova Uprave i Nadzornog odbora, najavivši da će tražiti izvanrednu sjednicu Sabora.

"Ovaj vikend smo svjedočili otkrivanju pljačke stoljeća u Ini. U vrijeme dok Vlada nije našla adekvatno rješenje da prebrodimo energetsku krizu i kako da Hrvatska bude samodostatna, ti isti krakovi su se vrlo dobro organizirali i besramno pred očima javnosti pokrali stotine milijuna kuna i oštetili Inu za više od milijardu kuna", izjavio je u ponedjeljak Vukas na konferenciji za medije u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je cijela situacija prije svega direktna odgovornost premijera i Vlade te da se radi o "veleizdaji nacionalnih interesa", ustvrdivši  kako je korupcija sistemski problem u Hrvatskoj.

Zbog svega toga, kažu, zatražit će izvanrednu sjednicu Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukas smatra da premijer i Vlada trebaju smijeniti sve članove Uprave Ine i njezin Nadzorni odbor, no prije svega premijer treba doći u Sabor te odgovoriti na pitanja, kojih, kako kaže, ima bezbroj te obrazložiti kako je sistemska korupcija napravila to što je napravila.

Penava pozvao Vladu i Plenkovića da podnesu ostavke

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava pozvao je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića i Vladu da nakon najnovije afere i pljačke u Ini odmah podnesu ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava je na konferenciji za novinare ocijenio kako su omjeri pljačke od milijardu kuna zaprepašćujući, ali to nije nastalo preko noći, već o tome "moramo razmišljati kao o mentalnom sklopu, koji je očigledno predugo na vlasti".

"Kad netko usred rata dobije plin po 19 eura, a prodaje ga po 210 eura onda je to ratni zločin, u domeni ratnog profiterstva. To je iznos koji vrijedi poput polovine Pelješkog mosta ili dva nova američka aviona F-35 na hrvatskom nebu", kazao je Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i na druge afere povezane s dužnosnicima HDZ-a, poput "afere Vjetroelektrane" i Josipe Rimac, te "afere Software" i bivše ministrice Gabrijele Žalac, ocijenivši kako se "afera poticaji", u režiji HDZ-a i SDSS-a, u kojoj su osumnjičeni bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar Darko Horvat, "danas čini kao dječja igra".

Ako netko nakon ovoga još uvijek misli da je HDZ Andreja Plenkovića domoljubna stranka, dodao je, taj doista ima problema s realnom prosudbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je bez vas moderna i napredna zemlja, u kojoj ima dovoljno sredstava za sve, ali vaše apetite ne može zadovoljiti nitko jer kradete u milijardama, i tome nema kraja", poručio je Penava HDZ-ovcima.

Smatra kako je u toj priči abolirano jedino obično članstvo HDZ-a, ali i njima je vrijeme da "otvore oči", a Plenković i njegova Vlada trebaju momentalno podnijeti ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pljačke u Ini Vesna Vučemilović traži saslušanje šefa HERA-e

Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović zatražila je u ponedjeljak od Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora javno saslušanje predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u vezi pljačke u Ini od oko milijardu kuna.

Zbog velikog javnog interesa Vučemilović je zatražila da Odbor za gospodarstvo, kao matično radno tijelo, organizira javno saslušanje predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Danijela Žambokija jer je jedan od osnovnih poslova HERA-e nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetskih djelatnosti, u koje se ubrajaju proizvodnja, distribucija, trgovina, opskrba i organiziranje tržišta prirodnog plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HERA-ine dužnosti na tržištu su osiguranje objektivnosti, transparentnosti i nepristranosti u obavljanju energetskih djelatnosti te briga o provedbi načela reguliranog pristupa mreži/sustavu.

Vučemilović također traži da Odbor za gospodarstvo istraži odgovornost Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) kao operatora tržišta plina, koji je pod nadzorom HERA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo