TRAŽE NADOKNADU ŠTETE / Petrol prijeti ili...? 'Ako ovako ostane na snazi dulje vrijeme, to može imati šire gospodarske i društvene posljedice'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Već su poduzete neke konkretne mjere za nadoknadu štete uzrokovane reguliranim cijenama energenata u 2022. godini za Sloveniju i Hrvatsku. Šteta je imala snažan negativan utjecaj na poslovne rezultate Grupe Petrol', priopćio je Petrol

24.1.2023.
12:56
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Glavna skupština dioničara Petrol d.d., Ljubljana održana je 23. siječnja 2023. godine, a na njoj se, između ostalog, glasalo i o opozivu člana nadzornog odbora. Na skupštini su se dioničari upoznali s poslovanjem Geoplina d.o.o. Ljubljana u 2022. godini i s ocjenom poslovanja u 2023. godini. Nadzorni odbor i Uprava izvijestili su dioničare i o mjerama za naknadu štete uzrokovane reguliranim cijenama energenata u 2022. godini te o ocjeni poslovanja grupe Petrol u 2023. godini.

Izvješće Uprave prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak neadekvatne regulacije cijena goriva i energije koči razvoj i energetsku tranziciju

"Danas, 23. siječnja 2023. godine, održana je glavna skupština dioničara Petrol d.d., Ljubljana. Između ostalog, skupština je glasala o opozivu člana nadzornog odbora. Na skupštini su se dioničari upoznali s poslovanjem Geoplina d.o.o. Ljubljana u 2022. godini i s ocjenom poslovanja u 2023. godini. Nadzorni odbor i Uprava izvijestili su dioničare i o mjerama za naknadu štete uzrokovane reguliranim cijenama energenata u 2022. godini te o ocjeni poslovanja grupe Petrol u 2023. godini.

Nadzorni odbor ostaje u dosadašnjem sastavu

Na prijedlog dioničara SDH, d.d., Glavna skupština je glasala o opozivu Aleksandra Zupančiča s mjesta člana Nadzornog odbora društva Petrol d.d., Ljubljana. Prijedlog odluke o opozivu nije usvojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IPAK POSKUPLJENJE /

Objavljene nove cijene goriva! Evo što će sutra osvanuti na benzinskim postajama: 'Nismo sretni s Petrolom. Ako ne vrate cijene...'

Image
IPAK POSKUPLJENJE /

Objavljene nove cijene goriva! Evo što će sutra osvanuti na benzinskim postajama: 'Nismo sretni s Petrolom. Ako ne vrate cijene...'

Poslovanje Geoplina d.o.o. Ljubljana

Tvrtka Geoplin se u 2022. godini suočila s manjkom prirodnog plina prema dugoročnom ugovoru s ruskom tvrtkom Gazprom, što je rezultiralo ostvarenim gubitkom od 140,3 milijuna eura. Geoplin je krajem prošle godine raskinuo nekontrolirani ugovor s Gazpromom kako bi spriječio daljnju štetu. Negativan utjecaj štete djelomično je ublažen prijebojem obveze.

Prema preliminarnoj i nerevidiranoj procjeni, tvrtka Geoplin je u 2022. godini ostvarila 1,4 milijardi eura prihoda od prodaje, što je rast od 80 posto u odnosu na 2021. godinu, ali je zbog navedenih razloga zabilježila negativnu bruto dobit od 118,9 milijuna eura i negativnu neto dobit u iznosu od 28 milijuna eura. Geoplin i za 2023. godinu predviđa pozitivno poslovanje, ponajviše zbog potpisanog ugovora o opskrbi prirodnim plinom s alžirskom tvrtkom Sonatrach, koja je zaštićena sa stajališta cjenovnih i valutnih rizika. Prema trenutnim procjenama, Geoplin će ove godine ostvariti 1,1 milijardi eura prihoda od prodaje, 33,8 milijuna eura bruto dobiti i 14,9 milijuna eura čiste dobiti. Poslovni plan za 2023. godinu će biti odobren u sklopu poslovnog plana Petrol grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij poslovanja grupe Petrol za 2023.

Na temelju postojećeg stanja izrađena je procjena utjecaja regulacije cijena u Sloveniji i Hrvatskoj na EBITDA Grupe Petrol. Uzimajući u obzir važeće propise, negativan utjecaj propisa na EBITDA grupe bio bi 82,4 milijuna eura, od čega najveći udio, 62,5 milijuna eura, otpada na regulaciju motornih goriva u Hrvatskoj.

Uprava je istodobno izvijestila dioničare o usporedbi prosječnih marži cijena motornih goriva u Sloveniji s ostalim zemljama EU za razdoblje od 2020. do 2022. Usporedba pokazuje da je Slovenija pri dnu ljestvice europskih zemalja i daleko zaostaje za prosjekom EU i po visini marže za dizel gorivo kao što je benzin. Ključni izazov tako niskih marži je taj što ne dopuštaju ulaganje u zelenu transformaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa Petrol uložila je ukupno 276,2 milijuna eura u energetsku tranziciju u razdoblju od 2018. do 2022. godine. U 2022. godini prvotno planirane investicije u iznosu od 100 milijuna eura svedene su na najnužnije, 60 milijuna eura, od čega je samo 24,4 milijuna eura namijenjeno energetskoj tranziciji, sukladno raspoloživim sredstvima. Za 2023. godinu prvotno planirana ulaganja od 135 milijuna eura smanjena su na 70 milijuna eura, od čega će samo 30 posto biti namijenjeno energetskoj tranziciji.

Uprava je na skupštini pobliže predstavila strukturu maloprodajnih cijena reguliranih goriva u Sloveniji i Hrvatskoj. Marža po litri benzina ili dizela predstavlja puno manje od desetine cijene na oba tržišta, a važno je zapamtiti da ne može pokriti povećane troškove rada, nabavne cijene energenata, troškove transporta i skladištenja te financijske troškove nabave. S obzirom na ulogu grupe Petrol u slovenskom i hrvatskom gospodarskom i društvenom okruženju, neadekvatan regulatorni okvir, ako ostane na snazi dulje vrijeme, može imati šire gospodarske i društvene posljedice. Samo u 2022. godini tvrtka Petrol je u proračun Republike Slovenije uplatila 1.102 milijuna eura trošarina, poreza i doprinosa te 20,2 milijuna eura dividendi. U hrvatskom državnom proračunu hrvatska tvrtka Petrol d.o.o. doprinijela je 533 milijuna eura trošarina, poreza i doprinosa u 2022. U 2022. godini Petrol je bio najveća tvrtka u Sloveniji po godišnjem prometu s 3.320 zaposlenih i širokom mrežom više od 3.700 dobavljača. U Hrvatskoj ima 2.211 zaposlenih i surađuje s više od 1.500 hrvatskih dobavljača. Jedan od važnih doprinosa tvrtke Petrol su i isplaćene dividende. Ukupno je u 2021. isplaćeno 61,7 milijuna eura dividende, od čega je 20,2 milijuna eura otišlo državnim subjektima. Od isplaćenih dividendi domaćim fizičkim osobama odbijeno je ukupno 3,4 milijuna eura poreza na dohodak. Posljedice preniskih marži tako će utjecati na sve dionike grupe Petrol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere za naknadu štete uzrokovane reguliranim cijenama energenata u 2022.

Već su poduzete neke konkretne mjere za nadoknadu štete uzrokovane reguliranim cijenama energenata u 2022. godini za Sloveniju i Hrvatsku. Šteta je imala snažan negativan utjecaj na poslovne rezultate Grupe Petrol prikazane u preliminarnoj nerevidiranoj ocjeni za poslovanje Grupe Petrol za 2022. I u Sloveniji i u Hrvatskoj državnom su odvjetništvu dostavljeni prijedlozi za mirno rješenje spora, i to u Sloveniji u iznosu od 106 milijuna eura, a u Hrvatskoj u iznosu od 56 milijuna eura. Poslana je obavijest Europskoj komisiji o utjecaju regulacije cijena na poslovanje i tržišnu konkurentnost u Republici Hrvatskoj, upućena je inicijativa vladama obiju država za ukidanje regulacije cijena naftnih derivata.

Na skupštini su predstavljeni glavni nalazi stručne studije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani o regulaciji cijena naftnih derivata u Sloveniji. Između ostalog u studiji je zaključeno da regulacija u Sloveniji ne donosi socijalnu korist, da su marže u Sloveniji među najnižima u EU-u, što smanjuje tržišnu konkurentnost, te da regulacija ne podržava ambiciozne ciljeve u području korištenja obnovljivih izvora energije u prometu. Studija predlaže preispitivanje izvedivosti regulacije tržišta motornih goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U složenim i nestabilnim uvjetima poslovanja, uprava Petrola predano je i dalje nastojala zaštititi interese kompanije uz odgovornost prema zaposlenicima, dobavljačima, kupcima i dioničarima", stoji u izvješću Uprave Petrola.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo