novi zakon o udžbenicima / Petric: 'Korisnije je trošiti energiju na poučavanje nego na pravne zavrzlame'

Vlada je usvojila Zakon o udžbenicima koji bi od iduće godine đacima trebao osigurati lakše torbe i zanimljiviju nastavu

5.12.2018.
22:19
VOYO logo

Besplatnih udžbenika neće biti ali ovi koji će biti trebali bi biti znatno jeftiniji. Vlada je usvojila Zakon o udžbenicima koji bi od iduće godine đacima trebao osigurati lakše torbe i zanimljiviju nastavu, roditeljima manje izdatke a nakladnicima manje zarade. 

Jedan od najvećih hrvatskih izdavača Miro Petric iz izdavačke kuće Alfa gostujući u RTL Direktu komentirao je novi zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrate li da zakon nije dobar jer na njemu nećete moći zarađivati kao dosad? 

"Ovaj zakon ima dobrih stvari. Nasljeđuje jedan zakon koji je bio tri puta veći, opširniji i kompliciraniji, i nakladnicima i školama. Ako ništa, ovaj novi zakon je kratak, jasan i precizan. Njegove odrednice su u duhu nove paradigme učenja i kurikularne reforme. Ako želimo istinski kao država reformu i mijenjati paradigmu učenja, onda taj zakon ima smisla. Koji nam dio smeta - smeta nam u dijelu sniženja cijena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ova cijena isplativa za vas?

"Ako se govori o znatnom smanjenju cijena, onda to nije točno. Cijene su desetak posto generalno gledajući  niže. To u ovom trenutku nama škodi, ali perspektiva kapitalnog tržišta udžbenika zbog nekih drugih stvari se otvara i mislim da će se u budućnosti do poravnati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga primjedba je da se razdvajaju udžbenici od radnih bilježnica, koje mogu, ali se i ne moraju imati, tu gubite oko 100 milijuna kuna?

"Izgubili bi 100 milijuna kada baš nitko ne bi kupio nijednu radnu bilježnicu. Ne postoji  nijedan metodičar koji može znanstveno-metodički dokazati da su radne bilježnice moguće odvojiti od udžbenika u svim predmetima. One su u gotovo svim predmetima neophodne i siguran sam da u procesu izvođenja moderne nastave će roditelji na preporuku učitelja kupiti radne bilježnice u sličnoj količini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Digitalni udžbenici - što to znači, kako će to izgledati? Evo ovdje imamo taj kod na kraju udžbenika i što s njim? 

"Vrlo jednostavno se napravi korisnički račun, nakon registracije računa dijete dobiva sve digitalne slojeve i alate s pomoću kojih smo napravili te dodatke. Različite pogodnosti koje se ne mogu naslikati ni nacrtati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I što onda, ovaj udžebenik se ne može koristiti iduće godine? Kako uopće naslijediti takav udžbenik?

"I to će se riješiti na neki način. Dijete ako naslijedi taj papirni dio koji će biti 70-ak posto od ukupnog zadanog gradiva, može s nekih 30-ak posto od cijene udžbnika dobiti novi kod za produljenje na godinu dana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ovi besplatni udžebnici o kojima se pričalo ne bi imali smisla? 

"Besplatni udžbenici ne postoje. Bilo bi normalno, i mi nakladnici to očekujemo, da će  u ovom procesu izrade novih udžbenika slijediti nas nakladnike i kupovati u prvoj godini udžbenike. Kako će se stvar odvijati kad se završi krug, ovo s povratom i dokup onih koji su uništeni ili nestali, to će se dogovarati vjerojatno u nekim participacijama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi ne mislite da je potrebna ustavna tužba nakladnika?

"Trošiti energiju na pravne zavrzlame ili na poučavanje i novu paradigmu učenje - mislim da je ovo drugo puno korisnije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo