PETEK OPTUŽIO BANDIĆA DA 'BACA PRAŠINU U OČI': / 'Uštedjet će 10 milijuna, a 100 milijuna će isplatiti kumovima'

Image
Foto: HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIC/ lsd.

Petek tvrdi da će Bandić uštedjeti 10 milijuna, a isplatiti stotine milijuna kuna kumovima i novozaposlenima

23.4.2020.
14:36
HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIC/ lsd.
VOYO logo

Oporbeni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek ustvrdio je danas da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predlaže uštedu 10 milijuna kuna, dok će istodobno "100 milijuna isplatiti kumovima, 180 dodijeliti novozaposlenima u Gradu i Holdingu, a vanjske usluge dosežu milijardu kuna".

Petek je reagirao na Bandićev prijedlog ušteda kroz smanjenje naknada za zastupnike Gradske skupštine i financiranje političkih stranaka za 50 posto i smanjenje naknade članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora za 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD KOGA BANDIĆ KUPUJE GRAĐEVINSKI MATERIJAL ZA SANACIJU ZAGREBA? /

Poznato koje firme su u igri i za koliko novca

Image
OD KOGA BANDIĆ KUPUJE GRAĐEVINSKI MATERIJAL ZA SANACIJU ZAGREBA? /

Poznato koje firme su u igri i za koliko novca

Populističke mjere štednje

To nisu potrebne uštede već demagoške i jeftine populističke mjere štednje, smatra Petek. "Predlaže uštedu od oko 10 milijuna kuna do kraja godine, a stotinu milijuna dodatnih kuna će isplatiti kumovima samo na tri aktivna gradska gradilišta, novozaposleni u Gradu i Holdingu koštaju nas oko 180 milijuna kuna godišnje, vanjske usluge dosežu milijardu kuna, a dijelom su nepotrebne i preplaćene", poručio je u priopćenju.

Petek ocjenjuje da Bandić i dalje ne povlači potrebne i ključne poteze u gradu "jer to očito ne smije učiniti pošto je zarobljenik brojnih dogovora ispod stola, interesnih skupina i koalicijskih partnera, a uz to nema niti kapacitete ni znanja za upravljanje modernim gradom i kriznom situacijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bacanje prašine u oči

Pritom naglašava kako ne vidi problem u smanjenju ili ukidanju naknada zastupnicima radi sanacije posljedica potresa i uravnoteženja proračunskih rashoda, koja će biti dio cjelovitog i potrebnog paketa ušteda, već smatra da je Bandićev prijedlog samo "bacanje prašine u oči".

Kao primjer Petek je naveo da skoro 100 milijuna kuna više ide samo na anekse po ugovorima za rotor, žičaru i spomenik domovini. "Od kada je u koaliciji s HDZ-om, zaposlio je dodatnih 1500 ljudi, većinom potpuno nepotrebno, što gradsku i blagajne trgovačkih društava košta minimalno 15 milijuna kuna mjesečno, 180 milijuna kuna godišnje", kaže Petek, a na vanjske usluge troše se stotine milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, smanjenja naknada zastupnicima i vijećnicima je beznačajno u tekućem mjesecu jer sjednice skupštine nije bilo, kao ni sjednica većine odbora, pa će većina zastupnika dobiti nula kuna, dodaje Petek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo