JEFTINIJE OSNIVANJE TVRTKI? / Petar Lovrić u RTL-u Danas: 'Vlada je poduzetnicima u 2019. uvela 2 milijarde kuna novih nameta'

Temeljni kapital nije trošak, rekao je predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca Petar Lovrić

20.4.2019.
19:10
VOYO logo

Od danas je pokretanje tvrtki u Hrvatskoj znatno jeftinije i jednostavnije. 

Umjesto dosadašnjih 20 tisuća, za osnivanje društva s ograničenom odgovornošću dovoljan je temeljni kapital od 5 tisuća kuna. Na snagu su stupile Izmjene zakona o trgovačkim društvima i zakona o sudskom registru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućeno je potpuno online osnivanje dva najčešća oblika trgovačkih društava - d.o.o.-a i j.d.o.o.-a i to bez sudjelovanja opunomoćenika ili javnih bilježnika. Ukida se i obveza deponiranja potpisa, i uspostavlja elektronička komunikacija sa sudskim registrom.

Temeljni kapital nije trošak

Poduzetnici uglavnom pozdravljaju ove promjene, ali imaju i svoje prijedloge. O ovim promjenama u studiju RTL-a Danas govorio je poduzetnik i predsjednik Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca Petar Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je napomenuti da temeljni kapital nije trošak. To od vlasnika i to ostaje u društvu za poslovanje", kazao je na početku Lovrić te dodao kako bi troškovi poslovanja bili troškovi javnog bilježnika, odvjetnika i taksi kod sudskog registra. 

"Ovo je samo smanjeni temeljni kapital koji baš neće pomoći poduzetniku zato što je država paralelno kroz druge zakone, to je onaj famozni koeficijent za direktore poduzeća... Već će sam poduzetnik u prvom mjesecu taj novac potrošiti i onda će poduzetnik sam pozajmicama morati uplaćivati u društvo svoje novce", objasnio je Lovrić i zaključio kako troškovi rastu te dodao kako u Hrvatskoj problem nikada nije bio osnivanje društava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve analize govore da je problem početak poslovanja, to je ono kada vas čekaju silne takse i nameti", rekao je i dodao kako podržavaju smanjenje temeljnog kapitala, osnivanje društva na daljinu i da se preko Komore može obaviti registraciju djelatnosti, ali se boji da im u budućnosti to Komora neće početi naplaćivati. 

Na konstataciju da je Vlada za 2019. godinu najavila rasterećenje poduzetnika za iznos od 626 milijuna kuna kroz ukidanje 314 administrativnih barijera, Lovrić kaže da je Vlada time samo priznala da je "suludo nametala administrativnim barijerama 600 milijuna kuna nepotrebnog troška". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, Vlada nije priznala da je već u ovoj godini gotovo dvije milijarde kuna imamo takvih suludih novih nameta", kazao je Lovrić te dodao kako su ti novi troškovi došli kroz mijenjanje pravila o direktorima društava, mijenjanjem sustava PDV-a...

"Predložili smo da se rastereti sustav bolovanja jer je plaća porasla za 1,5 posto za trošak zdravstvenog  i predlažemo Vladi da potičemo preventivu kako bi poduzetnici mogli sistematskim pregledima potpuno rasteretiti tereta bolovanja jer zašto bi mali poslodavac bio kriv ako mu 10 radnika ima gripu i ne radi i on to iz svog džepa mora plaćati", zaključio je Lovrić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo