ratificirana ik / Petak 13. bio je sretan za pobornike IK, ali i za Martinu Dalić: što će biti s neposlušnicima u HDZ-u?

Sa 110 glasova 'za', 2 suzdržana i 30 'protiv' izglasan je dokument koji je posljednjih tjedana podijelio političku i društvenu scenu

13.4.2018.
18:46
VOYO logo

U Saboru ratificirana Istanbulska konvencija! Protiv bilo i 14 HDZ-ovaca. Oporba nije uspjela srušiti Martinu Dalić. Ni jučerašnji masovni prosvjed na splitskoj rivi nije uspio spriječiti ratifikaciju takozvane Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru. 

Sa 110 glasova ZA, 2 suzdržana i 30 PROTIV izglasan je dokument koji je posljednjih tjedana podijelio političku i društvenu scenu. Ratifikacija je podijelila i zastupnike unutar vladajuće stranke i dovela ne samo do popuštanja, nego i do pucanja stranačke stege. Čak 14 HDZ-ovaca glasalo je protiv ratifikacije, a time i protiv volje predsjednika stranke i njegovih najbližih suradnika.

Petak 13. tako je bio sretan za pobornike Istanbulske konvencije, ali i za potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić kojoj saborska oporba nije uspjela izglasati nepovjerenje. Ali su zato zajedno s većim dijelom zastupnika vladajuće koalicije uspjeli ratificirati Istanbulsku konvenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došao je premijer rano ujutro uvjeriti Klub HDZ-a da digne ruke za Istanbulsku. Unatoč 110 ruku u zraku....otpori su se pokazali jaki. Četrnaest HDZ-ovaca bilo je protiv, među njima i akter nedavnog seks skandala, Franjo Lucić. Kolo predvode zamjenik predsjednika Milijan Brkić i čak dva tajnika -  politički i međunarodni. Davor Ivo Stier i Miro Kovač. Uz suzdržanog Ivana Šukera dvojica HDZ-ovaca nisu glasovala - Ljubić i Raguž.

No morale su pomoći ruke oporbene ljevice jer protiv Konvenije je bio dobar dio Mosta, Živog zida, pripadnici kluba HDZ-a koji nisu HDZ-ovci, Hrast, Nezavisni za Hrvatsku..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odan Plenkovićev partner pokazao se HDSSB dok su neki drugi mijenjali stav.

 "Za mene nema ništa sporno", izjavio je Branimir Glavaš. A kada se HDZ-ovce podsjeti kako su u oporbi zagovarali Konvenciju, dobiju se razna objašnjenja. I dok je Konvecija podijelila HDZ, složno su stali u obranu Martine Dalić. Oporbena incijativa nije uspjela. 76 zastupnika bilo je protiv opoziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to peti oporbeni neuspješni pokušaj rušenja Vlade ili Plenkovićevih ministara. Time premijer može biti zadovoljan no ne i tankom većinom kojom vlada. 

Politički triler oko ratifikacije Istanbulske konvencije tjednima prati naša Damira Gregoret, koja je i danas na Markovu trgu, a što će biti s HDZ-ovcima koji su otkazali poslušnost Andreju Plenkoviću, pogledajte u nastavku priloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo