ČEKALI, ALI NISU DOČEKALI / Pet tvrtki zbog mjera tuži državu: 'Nismo dobili nikakvu odštetu, niti za hladni pogon, niti za bilo kakav pad prometa'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pet tvrtki odlučilo je tužiti državu jer smatraju da su bili diskriminirani epidemiološkim i ekonomskim mjerama

8.11.2021.
10:07
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog neadekvatnih ekonomskih mjera Vlade, ali i epidemioloških mjera Nacionalnog stožera, pet domaćih tvrtki odlučilo je tužiti državu. Čekali su tri mjeseca, no država je odlučila odbiti mirno rješavanje spora.

"Tražimo obeštećenje iz razloga što su se vodila dvostruka mjerila. Na primjer, mi kao putničke agencije nismo dobili nikakvu odštetu, niti za hladni pogon, niti za bilo kakav pad prometa već samo za očuvanje radnih mjesta", rekao je za Dnevnik.hr Tomica Drvar iz putničke agencije Svikoncerti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON USPJEŠNE SEZONE... /

Kako ćemo živjeti u 2022.? U Vladi optimistični, a poduzetnici oprezni: Pogledajte sve detalje i predviđanja

Image
NAKON USPJEŠNE SEZONE... /

Kako ćemo živjeti u 2022.? U Vladi optimistični, a poduzetnici oprezni: Pogledajte sve detalje i predviđanja

Njegovoj agenciji je u posljednje dvije godine promet pao za 97 posto, a gubitak je 3,5 milijuna kuna godišnje. "Nama je teško reći u kojem iznosu bismo bili zadovoljni. Svaka tvrtka ima svoje prihode i rashode, međutim, moram naglasiti da naša država nije napravila apsolutno ništa da obešteti svoje gospodarstvenike", dodao je Drvar.

Povrijeđena ustavna prava

I ostale četiri tvrtke nastoje na sudu dokazati da je država odlukama Stožera i svojim ekonomskim mjerama povrijedila njihova ustavna prava. Smatraju da su prekršene odredbe Ustava koje govore da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su dali za potpore za očuvanje radnih mjesta, ali to je išlo za radnike. A ono obeštećenje kakvo je dala Njemačka ili Austrija svojim poduzetnicima jednostavno je u Hrvatskoj izostalo", objasnila je Branka Prišlić iz udruge Glas poduzetnika.

Ministarstva bez komentara

Iz Ministarstava pravosuđa i rada zasad nisu komentirali potencijalni spor. Premijer ionako misli da su učnili sve što je bilo moguće. Poduzetnici tvrde da su spremni ići i na Europski sud za ljudska prava. Iako nisu otkrili koliku odštetu traže, neslužbeno se doznaje kako se radi o nekoliko stotina tisuća kuna po tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo