bdp tek na polovici njemačkog / Pet preporuka instituta u Beču: evo što Hrvatska treba učiniti kako bi se izvukla iz ekonomskih problema

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Preporuke Instituta govore o pet mjera koje bi Hrvatska trebala poduzeti kako bi ojačala konkurentnost i potaknula gospodarstvo

4.7.2016.
8:25
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U novoj analizi Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW), koja obrađuje izglede jačanja konkurentnosti regije, pa tako i Hrvatske, zaključuje se kako je članstvo u EU Hrvatskoj donijelo brojne koristi, no da nije riješilo nagomilane ekonomske probleme, prenosi Jutarnji list.

U dijelu koji se bavi Hrvatskom stručnjaci WIIW-a, među ostalim, ocjenjuju kako hrvatsku političku scenu karakterizira "paralizirajuća podjela" na dva politička bloka - jedan predvođen HDZ-om, a drugi SDP-om te da među njima u ekonomskoj politici nema većih razlika. Glavna kost razdora među njima i dalje je odnos prema Drugom svjetskom ratu i poraću, a dok se oni prepiru oko tih tema, gospodarstvo nastavlja tapkati u mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza ističe kako je Hrvatska jedna od najmanje prosperitetnih zemalja u Europi uz napomenu kako je hrvatski BDP tek na polovici Njemačkog.

"Još početkom 80-ih godina dohodak po stanovniku u Hrvatskoj iznosio je gotovo dvije trećine onoga u Njemačkoj, no otad je znatno pao", poručuju iz WIIW-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke Instituta govore o pet mjera koje bi Hrvatska trebala poduzeti kako bi ojačala konkurentnost i potaknula gospodarstvo.

Pet preporuka instituta iz Beča:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Politika plaća utemeljena na suradnji i dogovoru socijalnih partnera

2. Ulaganja u reformu obrazovanja, kao doškolovanja i prekvalifikacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Spretnije povlačenje novca iz fondova Europske unije

4. Smanjenje “loših kredita”, osnivanje“bad” banke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Interna devalvacija radi dizanja konkuretnosti

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo