razlike u šansama / Pet godina nakon onkološkog liječenje na zapadu Europe preživi njih 62%, na istoku 52%

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatski model ranog otkrivanja raka pluća nedavno je u New Yorku istaknut kao uspješan model, a njime se do sad otkrilo 104 bolesnika s rakom

19.11.2022.
0:07
Shutterstock
VOYO logo

Šansa da će netko preživjeti pet godina nakon onkološkog liječenja u istočenoeuropskim zemljama je 52%, dok je u zapadnoj Europi 62%. U srednjoistočnoj Europi, pak, pojedine inovativne terapije čekaju se i više od 1000 dana.

Na to su ukazali iz Europske koalicije onkoloških bolesnika (ECPC). Brojne su razlike i u prevenciji raka te onkološke skrbi između zemalja članica EU, ali i u dostupnosti preventivnih programa, stopama ranog otkrivanja raka, dijagnozi, dostupnosti inovativnim lijekovima i suvremenim metodama liječenja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici EU više puta su istaknuli kako ne bi smjeli postojati pacijenti s rakom „prvog reda“ i „drugog reda“, u suorganizaciji Ministarstva zdravstva i Health Hub-a, prvog regionalnog think tanka za zdravstvo, organiziran je međunarodni High Level Policy Forum „Addressing Cancer Injustice in CEE Countries“ upravo na temu nejednakosti u onkološkoj skrbi.

"Učinkovita onkološka skrb mora se prilagoditi podatkovnoj revoluciji i digitalnoj transformaciji koja prati ishode i učinkovitost intervencija, od prevencije do liječenja. Opet, inovacije nemaju smisla ukoliko im pacijenti nemaju dostupnost- u doba revolucionarnih otkrića koji mijenjaju tijek raka nepravedno je imati velike razlike 'u iščekivanju' takvih inovacija među državama od 100-1000 dana. Onkološkim bolesnicima svaki dan je važan, neovisno gdje žive u Europi", rekao je Beroš te istaknuo kako nitko u zdravstvu ne može biti usamljeni otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na forumu su se osvrnuli i na rezultate Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća koji provode već dvije godine.

„Ovo je prvi nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća (op. najvećeg europskog „raka ubojice“) na području Europske unije. Do sada je CT-om niske doze zračenja snimljeno više od 10.000 snimaka visokorizičnih osoba te je maligna bolest potvrđena u njih 104", rekle su dr. Kristina Krpina i dr. Ivana Kuhtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stanična imunoterapija /

'Prikupimo li 2,5 milijuna eura, onkološki pacijenti u Hrvatskoj dobit će novu šansu za život'

Image
stanična imunoterapija /

'Prikupimo li 2,5 milijuna eura, onkološki pacijenti u Hrvatskoj dobit će novu šansu za život'

A Na međunarodnoj Konferenciji „Screening for Lung Cancer“ koja se održala u rujnu ove godine u New Yorku, upravo su ovaj program istaknuli kao primjer uspješnog screeninga, odnosno programa ranog otkrivanja raka.

Ministar Beroš je pritom istaknuo: "Osnažujemo prevenciju, reformskim mjerama i preventivnim zdravstvenim pregledima borit ćemo se protiv nezaraznih kroničnih bolesti među kojima je i rak. I to radimo ukorak s Europom koja je iznjedrila inicijative Healthier Together za borbu protiv nezaraznih kroničnih bolesti i EU Plan protiv raka. Važno je okupljati, a ne izazivati podjele, važno je inspirirati i učiti od najboljih kako bismo svi jednako napredovali, važno je iskoristiti potencijal europske vizije i europske obitelji kako bismo imali zdraviju budućnost EU, važno je investirati u zdravstveno prosvjećivanje kako bismo imali građane koji se odazivaju na preventivne preglede i spasili svoje živote na vrijeme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Forum je inače organiziran povodom Europskog plana borbe protiv raka, programa Next Generation EU, hrvatskog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka te Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo