IZNIMNO ŠTETNI ZA ZDRAVLJE / Šok: Opasne tvari pronašli čak i u prašini jedne kuće na Hvaru! 'Utvrđena je prisutnost čak osam različitih fungicida, herbicida, insekticida...'

Image

U uzroku prašine iz kuće u Svirču na Hvaru kojeg je analizirala Europska građanska inicijativa pronađeno je čak osam različitih štetnih tvari

24.9.2021.
19:39
VOYO logo

Štetne posljedice upotrebe pesticida po ljudsko zdravlje odavno su poznate. Oni su kancerogeni, uzrokuju non-Hodgkin limfom, bolove u trbuhu, pretilost, alergije, neurološke probleme, Parkinsonovu bolest, astmu, agitiranost... Europska građanska inicijativa (ECI) u svojoj studiji "Spasimo pčele i poljoprivrednike", ustanovila je da su pesticidi svuda oko nas, pa čak i u kućnoj prašini.

Image
OPOZVANO JOŠ PROIZVODA /

Nakon popularnih sladoleda, s polica se povlače i dva vrhnja za kuhanje: Pronađeni su pesticidi

Image
OPOZVANO JOŠ PROIZVODA /

Nakon popularnih sladoleda, s polica se povlače i dva vrhnja za kuhanje: Pronađeni su pesticidi

Žitelji poljoprivrednih područja iz dvadesetak europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, prikupljali su uzorke, koji su potom testirani na prisutnost 30 od 450 pesticida registriranih u Europskoj uniji. Studija je pokazala da ljudi koji žive u intenzivnim poljoprivrednim područjima na manje od 100 metara od njiva, oranica, povrtnjaka i voćnjaka imaju povećan rizik od nastanka brojnih bolesti upravo zbog pesticida. ECI napominje da je europska poljoprivreda užasno ovisna o umjetnim gnojivima i pesticidima, kojih se godišnje koristi više od 400.000 tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam pesticida u kućnoj prašini

Niti Hrvatska ovdje nije iznimka. Naime, jedan od uzoraka prašine uzet je u kući koja se nalazi nedaleko od vinograda u mjestu Svirče na otoku Hvaru.

"Utvrđena je prisutnost čak osam različitih fungicida, herbicida, insekticida koji su u kuću dospjeli iz okoliša i koji su vrlo štetni za zdravlje, uglavnom su kancerogeni, ali mogu izazvati oštećenja neurološkog sustava, smanjiti plodnost, izazvati alergije na koži, te izazvati bolesti štitnjače i jetre", rekla je za Slobodnu Dalmaciju Vivian Grisogono iz udruge Eco Hvar, koja je sudjelovala u istraživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pesticidi su svuda oko nas

U ekološkim udrugama začuđeni su što je rezultat ovako loš na otoku Hvaru, gdje nema intenzivne poljoprivrede. Pitaju se što bi bilo da je istraživanje provedeno na nekim drugim područjima.

"Pesticidi, iako ih ne vidimo, niti ih možemo detektirati bez laboratorijskih testova, ipak jesu prisutni u našoj svakodnevici, u zraku, vodi, tlu, a svakako i u hrani. Uz enormno opterećenje našeg organizma različitim kemikalijama preko sredstava za čišćenje kuće, sredstava za higijenu, kozmetičkih sredstava, te industrijskog i automobilskog zagađenja, dodatno opterećenje pesticidima može biti upravo ona kap koja će preliti čašu i postati okidač za razvoj opasnih i smrtonosnih bolesti i brojnih poremećaja", rekla je Natalija Svrtan iz udruge Zemljane staze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da se kontrolama primjene pesticida ne može učiniti mnogo. Dodaje da bi poljoprivrednicima trebalo omogućiti da prijeđu na održivu i neštetnu poljoprivrednu proizvodnju. "Građani moraju znati što jedu i što kupuju", zaključila je Svrtan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo