'Ovako smo to napravili' / Peruško za RTL otkrio što mu je bilo najteže s Agrokorom, pričao o 'sankcioniranom suvlasniku'...

Image

'Mi smo danas upola manje zadužena kompanija nego prije tri i pol godine kad smo nastali', kazao je i objasnio što sad s Fortenovom, spomenuo Sberbank

13.10.2022.
20:03
VOYO logo

O konačnoj transformaciji Agrokora više Boris Mišević koji je razgovarao s Fabrisom Peruškom, članom Uprave Agrokora i glavnim izvršnim direktorom. Znamo da je Fortenova prodala Ledo kako bi smanjila zaduženost. Hoće li biti još rasprodaje?

Mišević se javio s informacijama da rasprodaje više neće biti, da jest bilo govora o prodaji Jamnice. Prodajom Grupe Smrznuta hrana, ne samo Leda, dovoljno se novca slilo u kompaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrana, novac, sankcije... /

Veliki sukob Plenkovića i Orbana, Nacional: Blokirat će mađarsko preuzimanje Fortenove dogovoreno s Putinom

Image
Hrana, novac, sankcije... /

Veliki sukob Plenkovića i Orbana, Nacional: Blokirat će mađarsko preuzimanje Fortenove dogovoreno s Putinom

Naveo je i to da je ove godine zabilježen rast prihoda, preko 18 milijardi kuna, o čemu je više govorio Peruško. On je rekao da je od početka izvanredne uprave u Agrokoru do sad njenog završetka, to bio jedan dug proces:

"U onom prvom dijelu oko donošenja same nagodbe trajao je samo četiri mjeseca. Sigurno bismo mogli tu pronaći jako puno teških trenutaka, u kojima smo mi hodali na rubu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji mu je bio najteži trenutak, osobno? "Onih prvih par dana, da li se prihvatiti posla ili ne", kazao je, "Bila je velika dvojba."

Ali, dodao je, kad se već krenulo, onda se više nije imalo vremena razmišljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo je prvo pridobiti Sberbanku da se vrati nazad, naći model kako će dobavljači sudjelovati u svemu. Na kraju, kad je došao taj 4.7.2018. godine, kad je bilo glasanje o nagodbi, iako smo tjednima prije htjeli osigurati da svi kreditori dođu na ročište, zvali smo svakoga, provjeravali da li će doći, provjeravali kalkulacije koliko glasova imamo, dok se svi stvarno ne pojave u Ciboni, ne možeš biti sasvim siguran", opisao je.

Rekao je da je "postojala doza neizvjesnosti, naravno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je sada situacija s opskrbom hranom, konkretno s uljem? Mišević ga je to pitao pošto Fortenova drži veliki dio sektora hrane.

"Ako gledamo samo cijeli lanac opskrbe, ne vidim tu nekih problema", kazao je, a na potpitanje da je u ožujku spominjao da bi moglo biti problema, objasnio je da je u međuvremenu bila žetva: "Imali smo dovoljne količine zrna, i u Dijamantu u Srbiji i ovdje u Zvijezdi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojio je izazove koje vidi da predstoje: "U prvom redu dva velika. Cijene energenata, prije svega električne energije i inflacija za koju se nadam da ćemo je moći obuzdati."

Odgovarajući na pitanje o budućoj vlasničkoj strukturi Fortenove, rekao je: "Nakon nastanka Fortenove iz Agrokora, imali smo tri velika izazova. Jedan je bila kreditna struktura. Uspješno smo je suzili na odnos s jednom obveznicom. Nakon toga smo imali izazov prezaduženosti, što smo riješili kroz tri velike akcije; prodali smo svu neosnovnu imovinu, povećali smo operativnu dobit za nekih 150 milijuna eura na godišnjoj razini, prodali smo diviziju Smrznute hrane i mi smo danas upola manje zadužena kompanija nego prije tri i pol godine kad smo nastali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treći izazov koji smo imali - nekoliko izazova s vlasničkom strukturom, jedna je bila da smo imali razdrobljenu vlasničku strukturu, danas imamo koncentriranu vlasničku strukturu na tri velika suvlasnika. Imali smo neriješenu vlasničku strukturu Mercatora, koji je danas u stopostotnom vlasništvu", kazao je, a onda spomenuo...:

"... i treći je što imamo u svojoj vlasničkoj strukturi jednog velikoj sankcioniranog suvlasnika. Proces njegovog izlaska je u tijeku. Nadam se da ćemo uskoro imati sličan intervju gdje ćemo moći više detalja reći na tu temu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je, naime, o položaju Sberbanka koji je pod sankcijama Europske unije zbog rata u Ukrajini.

Cijeli razgovor s Peruškom pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo