DRŽAVA DUŽNA MILIJARDE / Percač u Direktu otkrila kolike su marže veledrogerija: 'Blokirao me još jedan dobavljač. Ravnatelji bolnica me zovu i traže lijekove'

O dugovima koje država ima prema veledrogerijama u RTL Direktu je govorila predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u

7.4.2021.
22:45
VOYO logo

O dugovima koje država ima prema veledrogerijama u RTL Direktu je govorila predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač

Na konstataciju premijera da "kruha još nisu gladni", Percač je kazala da "od muke niti sam gladna, niti mogu jesti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je moju tvrtku blokirao još jedan dobavljač. Kad vas zovu ravnatelji bolnica i traže lijekove koje nemate, kad vas zovu kolegice iz ljekarni i mole za lijekove koje nemate, suprug me danas zvao za jednog prijatelja, onkološkog pacijenta traži lijek, sama sam za svekrvu tražila lijek za tlak prije desetak dana", kazala je. 

Potvrdila je da ni dobavljači više ne mogu izdržati nelikvidnost koja vlada i tolike dugove. "Bili su prisiljeni na te poteze, kao što smo i mi prisiljeni poduzeti takve poteze prema bolnicama", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sit gladnom ne vjeruje"

Na pitanje kako komentira izjavu premijera da su veledrogerije dobro i još mogu izdržati te da imaju dobit od 40 milijuna kuna, samo je odgovorila: "Očito sit gladnom ne vjeruje". 

Otkrila je da su neke veledrogerije uvele ograničene isporuke prema bolnicama, a neke bolnice su u potpunosti blokirane. "To su obično bolnice čiji rokovi plaćanja premašuju godinu dana. Neke dobivaju uvjetno, koliko plate, toliko dobiju", rekla je i dodala da nekih lijekova još imaju na zalihi, ali da nekih više nemaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U mojoj tvrtki neke lijekove nisam mogla isporučiti na zahtjev", kazala je i otkrila da su je danas zvali ravnatelji bolnica i tražili lijekove za onkološke pacijente i antibiotike za Covid pacijente. "To je jedna zbilja užasna situacija za sve nas", rekla je. 

Koji je problem s uplaćenih 900 milijuna kuna?

Odgovorila je i na pitanje kako to da na jučerašnjem sastanku u Vladi nije postignut sporazum. "Očito ni mogućnosti minista financija nisu tolike da bi mogao toliko odriješiti kesu koliko su sada dugovi", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je da su tražili da se od 6,5 milijardi kuna plati 3,5 milijardi kuna te da im se da plan plaćanja za ubuduće. "Unazad tri godine pokušavali smo dogovoriti s predstavnicima vlasti da se ti dugovi postepeno smanjuju. Da se prvo smanje dugovi od godinu dana pa da se svedu na 265 dana i na 165", kazala je i dodala kako na sastanku nisu dobili nikakvu ponudu dok su im prije sastanka uplatili bolnicama 300 milijuna kuna, a ljekarnama 600 milijuna kuna. 

"Problem s tih 900 milijuna kuna je što je to ubrzano povlaćenje proračunskih sredstava. To je kao da vam poslodavac isplati tri plaće unaprijed i kad istekne taj period nećete dobiti ništa", objasnila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug raste 500 milijuna kn na mjesec

Percač je kazala da su u tri godine imali barem 20-ak sastanaka s predstavnicima Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija, a 2019. ih je primio i premijer. "Ove godine je problem što su dugovi počeli rasti eksponencijalnom brzinom. Potpuno je stalo plaćanje i to je rezultiralo rekordnim iznosom od 6,5 milijardi", kazala je i dodala da dug mjesečno raste za 500 milijuna kuna. 

Otkrila je da im se ugovorno zabranila da dug prenesu faktoring kućama. "Ako želimo prodati bolnici lijek sklapamo ugovor u kojem je ustupanje potraživanja zabranjeno", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije joj jasno odakle teza da veledrogerije ostvariju ekstraprofite jer je određivanje cijena propisano zakonom, a propisane su i veledrogerijske marže. "One, uključujući sve zavisne troškove, mogu iznositi do maksimalno 8,5 posto", kazala je i dodala je, prema podacima za 2019. godinu, marža bila i manja. 

"Naša zarada je oko 1,5 posto. Mislim da to nisu veliki iznosi, a i svakoj državi je u interesu da im poslodavci ostvaruju profite i plaćaju poreze i doprinose. Mi moramo plaćati državi sve poreze i doprinose na vrijeme inače će nas ovršiti. S druge strane, institucije u vlasništvu države svoje obaveze ne podmiruju. Ne da kasne mjesecima, nego godinama", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo