UŽIVO: ZAGREB POD OPSADOM / Pelosi i Plenković kritizirali Iran: 'Počinio je veliku pogrešku. Moramo se boriti protiv tih dronova, i na tome ovdje radimo u Zagrebu!'

U Zagrebu se u ponedjeljak i utorak održava Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme, a tijek događanja pratite na portalu Net.hr

24.10.2022.
16:08
VOYO logo
  • U Zagrebu se u ponedjeljak i utorak održava Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme
  • Na summit je stigla i visoka američka dužnosnica Nancy Pelosi
  • Pelosi se sastala s Plenkovićem

TIJEK DOGAĐANJA:

Plenković dao izjavu nakon sastanka s Pelosi

17.00 - Premijer Andrej Plenković sastao se s Pelosi."Zadovoljstvo mi je da smo danas imali prilike ugostiti Nancy Pelosi", rekao je Plenković, dodajući da su razgovarali o ratu u Ukrajini i pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo razgovarali o suradnji Hrvatske i SAD-u u potpori Ukrajine. Razgovarali smo i o konkretnoj pomoći, koja se odnosi na finacijsku pomoć, humanitarnu pomoć, ali i vojnoj pomoći. Hrvatska i SAD su uvjereni da smo na pravoj strani prava i morala", rekao je Plenković.  

Rekao je da su razgovarali i o odnosima SAD-a i Hrvatske, a zaključak je da su zadovoljni uzlaznim odnosima između dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijenimo potporu kada je riječ o jednoakosti Hrvata u BiH i to se vidjelo temeljem izjava američke diplomacije. Cijenimo potporu temeljnim ciljevima naše vanjske politike", kazao je premijer.

 "S potpunim smo povjerenjem prihvatili poziv na dolazak na summit Krimske platforme jer vi ste narod koji se borio za demokraciju", rekla je Pelosi. Dodala je da njihovi politički vođe stoje rame uz rame na međunarodnoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala Hrvatskoj na suradnji, radi se o vrlo malenoj zemlji koja je, doduše, vrlo značajna u smislu demokracije, mira i vrijednosti, a te vrijednosti proizlaze iz svake rečenice koju izgovori predsjednik Vlade. Iskustvo koje je vaša zemlja imala i u pogledu agresije i razminiranja i traume, to vaše iskustvo može pomoći i Ukrajincima i drugima koji su žrtve ruske agresije. Hvala vam što ste spremni pomoći u tome smislu", rekla je Pelosi.

Što se energetike tiče, rekla je da je ona alat koji se koristi kao poluga u ovom ratu. "Države su prisiljene diverzificirati svoje snabdijevanje energijom. Hrvatska je bila u tome predvodnica, lider. Hvala vam na tome. Hvala vam, predsjedniče Vlade, što ste me primili ovdje. Hvala vam na svemu što ste dosad napravili za Ukrajinu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuli su se i na iranske dronove kojhe koriste Rusi. "Svaka potpora agresiji je loš potez, pa tako i činjenica da je Iran dostavio dronove koje se koriste u Ukrajini. Cilj tih napada je da zima bude još teža za ukrajinski narod. Jasno je zašto se to oružje koristi. Protivimo se svakome tko ruši pravni poredak i zato je pozicija naše Vlade jasne. Ponavljam Hrvatska ovdje nije neutralna", kazao je Plenković. 

 "Iran je počinio veliku pogrešku. Već neko vrijeme nastojimo potpisati nuklearni sporazum s njima. No, moramo se boriti protiv tih dronova, i  na tome ovdje radimo u Zagrebu. Tome moramo stati na kraj. Savezništvo s Rusijom je poruka koju šalje Iran. Neke zemlje bi trebale razmisliti o svom odnosu s Iranom. Iran šalje tu tehnologiju Rusiji, a mi želimo zaustaviti te dronove, jer su opasni. Inače, ja putujem tamo gdje sam pozvana. Predsjednik Ukrajine i predsjednik Parlamenta su me pozvali u Zagreb. Važno mi je bilo doći ovdje i dati podršku Ukrajini", kazala je Pelosi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je prva predsjednica Kongresa koja je posjetila Hrvatsku, ali da tu nije prvi puta. "Vidim kako vaše iskustvo rata pomaže u pitanju Ukrajine. Postali ste šampion demokracije, hvala premijeru na tome. Što se tiče energetike Hrvatska neće dozvoliti da ju drugi ucjenjuju. Puni smo komplimenata prema Hrvatskoj. Raduje nas dovršenje LNG terminala na Krku. raduje me što ću čuti i koji su idući potezi po pitanju energije", kazala je Pelosi.

Kaos u Zagrebu

16.26 - Jutarnji list piše da grupe interventnih policajaca u Zagrebu stoje na svakih stotinjak metara, a većina parkirnih mjesta je oblijepljena policijskom trakom. Zvuk automobilskih truba sa svih strana, Stotine vozača ljutito mašu rukama čekajući na ugašenim semaforima dok policija regulira promet. "Majstore, je l‘ se može desno?", pitao je policijskog službenika jedan od vozača koji je ipak odlučio ići okolnim putem kako bi izbjegao velike gužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore kolone stvaraju se kod koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje svi delegati putuju s aerodroma i hotela Westin gdje je organizirana večera dobrodošlice. Gužve se također stvaraju na pješačkim prijelazima i u javnom prijevozu, gdje vozači jedva zatvaraju vrata na tramvajima zbog količine ljudi koji pokušavaju ući, pošto znaju da sljedeći neće doći uskoro zbog privremene regulacije prometa.

Pelosi na sastanku s Plenkovićem

16.20 - Nakon sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi stigla je na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: N1

Pelosi dala izjavu medijima

16.15 - Izjavu je nakon sastanka s Goradnom Jandrokovićem dala i visoka američka dužnosnica Nancy Pelosi. Ona je u svom je obraćanju rekla kako ovo nije njezin prvi posjet Hrvatskoj.

"Posjetila sam Hrvatsku 90-ih godina kao top demokrat i član pododbora za pružanje pomoći. Tada sam svjedočila velikoj hrabrosti hrvatskog naroda u ratu i agresiju od tada susjedne države. Zahvaljujem Hrvatskoj što sada koristi to vrijedno iskustvo u potpori Ukrajini koja se nalazi u situaciji rata", poručila je Pelosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAMIT KRIMSKE PLATFORME /

Jedna od najmoćnijih žena na svijetu stigla u Zagreb, Jandroković nije skidao osmijeh s lica

Image
SAMIT KRIMSKE PLATFORME /

Jedna od najmoćnijih žena na svijetu stigla u Zagreb, Jandroković nije skidao osmijeh s lica

Jandroković se sastao s Pelosi

15.20 - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uoči Prvog parlamentarnog summita Međunarodne Krimske platforme sastao se s Nancy Pelosi, predsjednicom Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo