a nije bilo kruha? / Sjećate se pekarnice koja nedjeljom 'glumi' ugostiteljski objekt i ne prodaje kruh? Dali su pojašnjenje

Image
Foto: Pixabay

Podsjetimo, pekarnica je prošle nedjelje bila otvorena pa su kupci u njoj mogli kupiti, primjerice, buhtle ili burek, ali ne i kruh

22.1.2024.
17:04
Pixabay
VOYO logo

Pan-pek pekarnica iz Velike Gorice koja se našla u medijima nakon što je otkriveno da nedjeljom rade, ali ne prodaju kruh, za Danas.hr je objasnila da je "caka" je u tome što imaju dvojnu registraciju, odnosno registrirani su za djelatnost trgovine i ugostiteljstva.

"U svojem maloprodajnom lancu trgovina Pan-pek ima i dio trgovina koje posjeduju dvojnu registraciju djelatnosti tj. registrirani su za djelatnost trgovine i za djelatnost ugostiteljstva, a sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Riječ je o objektima u kojima se poslužuju hrana i piće koji se mogu odmah konzumirati, kao što su sendviči, bureci, pizze te kave i ostali napitci, što predstavlja oko 65 posto od ukupne ponude proizvoda. Spomenute trgovine na takav način su registrirane od svog početka rada, točnije od najstarije, prije 27 godina do najmlađe prije 3 godine, odnosno davno prije posljednjih izmjena Zakona o trgovini koje reguliraju rad nedjeljom", istaknuli su za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tada nisu 'pekarnica' /

Pekarski lanac doskočio neradnoj nedjelji, ali kupci su bijesni; Prodavačica: 'Strašne sam uvrede čula, neki su doslovno urlali'

Image
tada nisu 'pekarnica' /

Pekarski lanac doskočio neradnoj nedjelji, ali kupci su bijesni; Prodavačica: 'Strašne sam uvrede čula, neki su doslovno urlali'

Kruh čini razliku

Objasnili su da im je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potvrdilo da se izmjene zakona - prema kojima se zabranjuje rad trgovina nedjeljom osim 16 nedjelja godišnje - ne primjenjuje na ugostiteljske objekte. Tako Pan-pek poslovnice s dvojnom registracijom bez problema mogu obavljati djelatnost ugostiteljstva.

"To istovremeno znači da se nedjeljom u takvim trgovinama ne smiju prodavati proizvodi koji su regulirani Zakonom o trgovini, kao što je, primjerice, kruh", dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, pekarnica je prošle nedjelje bila otvorena pa su kupci u njoj mogli kupiti, primjerice, buhtle ili burek, ali ne i kruh. Na samom ulasku u pekarnicu je bio natpis "Nedjelja 21.01. radimo BEZ KRUHA", a police i vitrine s kruhom bile su prazne.

Jedna prodavačica ispričala je kako je bilo posebno teško za Štefanje, kada se našla i na meti ljutitih kupaca, upravo iz razloga što u ponudi nije bilo kruha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz pekarnice su naveli da svim zaposlenicima isplaćuju sve dodatke na plaću u skladu sa Zakonom o radu pa tako i za rad nedjeljom i blagdanom, noćni rad i prekovremeni rad.

"U skladu s razvojnom strategijom te potrebama i očekivanjima kupaca, Pan-pek kontinuirano proširuje ponudu kako bi kupcima ponudili što više proizvoda koji se pripremaju svježi u samom objektu te ih stoga, u skladu sa zakonskim odredbama, mogu odmah i posluživati za direktnu konzumaciju", zaključili su iz pekarnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Opet neradni dan, opet red za kruh i burek. Srećko je bio posebno ljut: 'Ja sam došao po sladoled za unuka'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo