iluzije mladih / Pedagozi o smrti maturanta: 'Pokrete parkoura vidimo u videoigricama u kojima smrt nije konačna'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Iz Hrvatske komore socijalnih pedagoga upozoravaju da je mladić stradao izvodeći pokrete za koje su potrebne posebne vještine, a često se viđaju u filmovima i igricama u kojima junaci imaju više života pa se stvara iluzija smrti

4.4.2023.
14:21
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Iz Hrvatske komore socijalnih pedagoga, povodom pogibije maturanta u Pragu, upozorili su u utorak na učestalu pojavu rizičnog ponašanja zbog privlačenja pažnje vršnjačkih skupina, a mlade i njihove roditelje pozvali su da više pažnje posvete odabiru sadržaja koji se mladima nude.

U priopćenju podsjećaju kako je mladić stradao prilikom pokušaja izvođenja parkoura, vještine koja se opisuje kroz učinkovitost, brzinu i sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o akrobatskim pokretima kakve vrlo često viđamo u videoigricama, glazbenim spotovima, filmovima u kojima osobe posebno osposobljene i specijalizirane za izvođenje osobito opasnih i teško izvedivih zadataka, preskaču naoko prosječnoj osobi fizički nesavladive prepreke", pojašnjavaju u priopćenju. 

Image
veleposlanica za danas.hr /

Češka policija navela da je hrvatski učenik najvjerojatnije umro prilikom parkour trika. 'Pao u otvoren prostor'

Image
veleposlanica za danas.hr /

Češka policija navela da je hrvatski učenik najvjerojatnije umro prilikom parkour trika. 'Pao u otvoren prostor'

Upozoravaju i kako se u igricama, videospotovima i filmovima mladi često susreću s prizorima smrti, mrtvih tijela čime se vrijednost i krhkost života umanjuju, osobito u videoigricama u kojima prikaz smrti nije konačan - junak igrice ima više života i stoga se stvara iluzija da smrt zapravo i nije konačna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvijati odnos povjerenja

Adolescentna dob je vrlo osjetljivo životno razdoblje prelaska iz djetinjstva u odraslu dob čija osnovna karakteristika nije samo spolno sazrijevanje. U toj je dobi važnije negoli u bilo kojem drugom razdoblju pripadati grupi vršnjaka.

Stoga se mladi ponekad odlučuju na različite oblike rizičnih ponašanja kako bi izborili željeni status. Upravo zato je važno od najranije dobi kod djece poticati razvijanje sustava vrijednosti, samopoštovanja i empatije kako bi u razdoblju adolescencije dijete bilo otporno u odnosu na različite izazove, poručuju pedagozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svom putu prema odrasloj dobi i osamostaljenju, prirodno je da se adolescenti počinju udaljavati od roditelja i drugih odraslih osoba kako bi zadovoljili visok intenzitet potrebe za neovisnošću i samostalnošću, a za to još nemaju životnog iskustva i mudrosti.

Stoga je izuzetno važno pravovremeno izgrađivati bliski odnos povjerenja s djetetom, naglašava Hrvatska komora socijalnih pedagoga izražavajući sućut obitelji tragično stradalog maturanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo