dobar alkoholni biznis / Pečenje rakije nije propalo ulaskom u EU: proizvodnja i izvoz u porastu

Rakija je za mnoge alkoholno zlo, za neke narodni lijek, a za sve više ljudi pravi biznis. Strahovanja da će pečenje rakije izumrijeti jer se proizvođači moraju registrirati i poštovati dodijeljene kvote pokazala su se neopravdanima. Registrirano je 20.000 novih malih proizvođača

14.1.2016.
8:56
VOYO logo

Sve je više proizvođača rakije u Hrvatskoj. Samo nakon ulaska u Europsku uniju registrirano je  20.000 novih malih proizvođača. Svi oni plaćaju paušal od 100 kuna, odnosno 200 kuna za kotao veći od 200 litara. Kad plate, za svoje potrebe mogu proizvesti 20 litara čistog alkohola, ili 50 litara rakije od 16 gradi, odnosno 40 posto alkohola. Ako proizvedu više, plaćaju trošarinu od 53 kune po litri čistog alkohola.

"Trenutačno je sada na razini sva četiri carinska ureda, znači Zagreb, Rijeka, Osijek, Split 43.253 proizvođača", kazao je Ernest Nađ iz Hrvatske gospodarske komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve te tisuće proizvođača u 2014.  su uplatili preko pet milijuna kuna trošarina u proračun.

Prošle godine zarada od izvoza iznosila je više od 4,5 milijuna dolara, a uvezlo se duplo manje. Rakiju bi još lakše bilo izvesti ako je registrirana na europskoj razini, ali za proizvođače to je skupa igra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez zaštite ili ne, Hrvati rakiju vole, a najprodavanija je medovača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo