strah u slavoniji / Pčelari zabrinuti: 'Azijski stršljen stići će u Hrvatsku, očekujemo ga prvo u Istri'

U Hrvatskoj najezde nema i ne treba dizati paniku. No opreza nikad naodmet

13.8.2018.
19:29
VOYO logo

Stariji muškarac umro je nakon uboda stršljena nedaleko Zagreba. Nije mu bilo pomoći, a gnijezdo i dalje nitko ne želi sanirati. Istovremeno, sve je više slučajeva uboda u Srbiji, a od najezde strahuju u Slavoniji. Ubod stršljena najvjerojatniji je uzrok smrti 56-godišnjaka u mjestu Lijevi Štefanki, kraj Zagreba. Stršljen ga je ubo dok je radio u voćnjaku.

"Hitna nije dosta dugo došla. Čak možda jedan sat. A što se tiče stršljena, imamo i mi njih okolo kod nas isto", za RTL je ispričao Branko Štefanki. U Slavoniji opasnost također vreba i iz zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek nam je opasnost kod osoba koje su atopičari, odnosno skloni alergijskom tipu reagiranja. Kod takvih pacijenata to je takozvana anafilaksija. Znači dolazi do gubitka svijesti, pada tlaka i takvi pacijenti zahtjevaju hitnu medicinsku pomoć", pojasnila je dr. Jasminka Milas Ahić, klinički imunolog i alergolog KBC-a Osijek.

Često su viđeni u voćnjacima, a napadaju i na plažama. S druge strane granice u Srbiji, panika zbog nikad viđene najezde stršljena i to navodno onih azijskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno smo uplašeni. Svakodnevno čekamo svakih 15 minuta da završimo na hitnoj", kazala je Milijana Simijonović iz sela Sagonjevo. U Hrvatskoj najezde nema i ne treba dizati paniku. No opreza nikad naodmet. 

"Savjetujemo pacijentima da izbjegavaju nošenje žarkih boja, da ne stavljaju intenzivne mirise i parfeme ukoliko borave na otvorenom. To se odnosi prvenstveno na atopičare. Ukoliko se dogodi sam ubod, odmah stavljati hladan oblog, U slučaju pojave gušenja, crvenila, težih simptoma, javiti se odmah u hitnu službu". savjetovala je dr. Milas Ahić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona je stršljena, doba je kad su najagresivniji u godini pa budite na oprezu. 
No nadamo se, do toga, neće doći. No, što ako do susreta s opasnim kukcem ipak dođe? Profesor i pčelar Zlatko Puškadija za RTL je kazao hoće li stići azijski stršljen u Hrvatsku te kako se od njih obraniti.

"Kako stvari stoje, hoće, azijski će stršljan stići. Još ga nema, treba naglasiti, on je na putu, trenutno je nađen u Italiji u našem jadranskom dijelu oko Venecije. Takav stršljen poznat je i kao žutonogi stršljen, a od našeg se razlikuje upravo po nogama. Azijski stršljen jako voli pčele i zato je u fokusu naše pažnje. Došao je u Francusku i proširio se po cijeloj zapadnoj Europi, a sad se već i Njemačkom širi. Očekujemo ga prvo u Istri. Ako se dogodi neki ubod na plaži, to je još uvijek naš domaći stršljen, ali ne treba ga nikako podcijenjivati", kazao je Puškadija pa nadodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad vidite da je u blizini, ne treba mahati rukama. Vi njemu niste hrana niti zanimljivi. Samo biti miran, povuči se i jednostavno, sklonite mu se s puta", zaključuje prof. Puškadija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo