Opasnost od poplave / Pazinčica opet buja i prijeti samom gradu, a Pazinska jama puna je trupaca i smeća

Vatrogasci su danas izgradili nasip kako bi zaštitili prve kuće na udaru oborina koje se očekuju već noćas

28.5.2019.
19:21
VOYO logo

Zbog obilnih padalina opet buja rijeka Pazinčica. Dvostruka je to opasnost za građane Istre. S jedne strane odronjavanje kamene prašine u rijeku koja opskrbljuje izvore pitke vode, a s druge poplave u samom gradu Pazinu. 

Vatrogasci su danas izgradili nasip kako bi zaštitili prve kuće na udaru oborina koje se očekuju već noćas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prognoza nije baš bajna, očekuju se velike količine padalina. Vidjet ćemo kako bude pazinska jama uspješna u apsorbiranju sve te vode", rekao je Serđo Šilić, zapovjednik JVP Pazin.

A Pazinska jama začepljena je trupcima i smećem. I posljednji otvoreni sifon, koji se nalazi dvadesetak metara ispod podzemnog jezera, gotovo je potpuno zatvoren i treba hitnu sanaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješenje bi bilo izvlačenje trupaca s vitlima To je najjeftinije rješenje kako se to radi u visokim planinama, u nedostupnim terenima", smatra Mladen Jekič iz speleološkog društva Istra.

Za sanaciju Pazinske jame nadležne su Hrvatske vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadržavanje vode u jami dio je prirodnog procesa vezanog na kapacitet ponora i ne radi se o začepljenju ponora odnosno jame. Uklanjanje trupaca iz Pazinske jame planirano je u četverogodišnjem programu radova Hrvatskih voda", poručili su iz Hrvatskih voda.

Drugi je problem odron kamene prašine u rijeku uslijed urušavanja starog podzemnog vodnog tunela. Hrvatske vode su u tom dijelu znatno napredovale i alternativni vodotok gotovo je završen. Do nedavno mliječno bijela voda danas je još mutna ali stanje je znatno bolje. No dolina Pazinčice traži dugoročna rješenja jer se problem širi dalje od Pazina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaštita cijelog ovog područja, to jest sliva Pazinčice, prije svega je bitna zato što vode pazinskog potoka opskrbljuju izvore iz kojih se napaja vodom cijela južna Istra", rekao je Dragan Družeta iz građanske inicijative Naš potok.

Nadležne institucije su i u ovom slučaju bile relativno spore, ali pod pritiskom građanske inicijative Naš potok stvari se ipak pomiču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo