imamo 428 općina / Pavliček: 'Za funkcionalno spajanje javilo se samo 11 općina, a nitko za stvarno spajanje'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Više od 20 posto općina nije ekonomski samoodrživo, dio ima manje od 1000 stanovnika, neke nisu ni prometno povezane

29.11.2022.
15:39
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) upozorio je u utorak da se za funkcionalno spajanje dosad javilo samo 11 općima, a niti jedna za stvarno spajanje.

Iako je Ministarstvo financija javni poziv raspisalo u rujnu dosad se javilo samo 11 općina za funkcionalno spajanje, a niti jedna za stvarno spajanje unatoč izdašnim financijskim potporama koje se nude, bez reforme odnosno promjene zakona o teritorijalnom ustroju neće biti ništa od spajanja, rekao je Pavliček u slobodnom iznošenju stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako Hrvatska ima 428 općina, odnosno 555 jedinica lokalne samouprav,e te isto toliko načelnika ili gradonačelnika, minimalno 555 pročelnika, komunalnih redara, službenih automobila i drugih djelatnika.

Takav sustav dugoročno nije održiv. Više od 20 posto općina nije ekonomski samoodrživo, dio ima manje od 1000 stanovnika, neke nisu prometno povezane, a neke od njih 40 postosredstava troše na plaće svojih zaposlenika, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Prijedlog odbačen /

Opozicija u Saboru pokušala spriječiti raspravu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Image
Prijedlog odbačen /

Opozicija u Saboru pokušala spriječiti raspravu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Pavliček se u govoru prisjetio i generala Slobodana Praljka, koji je tragično preminuo na današnji dan prije pet godina. Praljka se prisjetio i Hrvoje Zekanović (HDS) tvrdeći da je on u Hrvatskoj zabranjena tema. "Dokle god budem u Saboru ili izvan Sabora, svake godine obilježit ću ovaj dan kada je hrvatski narod dobio nikad jasniju, glasniju i čvršću poruku. Za ideale treba i umrijeti", poručio je Zekanović.

Nada Murganić (Klub HDZ-a) podsjetila je kako su u javno savjetovanju puštene izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, po kojima će rasti naknade zaposlenim roditeljima djece s poteškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene stupaju na snagu 1. siječnja, a njima će naknada narasti s 2328 kuna na 4157 kuna, istaknula je. „Obećanje da će se to realizirati dao je i sam premijer Plenković”, podsjetila je zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo