Patafta je Čehoke svojim avionom vozio po Europi

Odnos bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i mladog tajkuna Davora Patafte bio je, čini se, mnogo više od poslovnog.

11.1.2012.
9:55
VOYO logo

"Nije da ne poznajem Pataftu, ali s njim komuniciram strogo poslovno. A nisam mu ni pogodovao, niti njemu treba pogodovati", govorio je tako bivši varaždinski gradonačelnik i bivši saborski zastupnik Ivan Čehok u kolovozu 2010. godine, kada su mediji iščeprkali kako je najnovija krupna riba koja se zbog korupcije ulovila u USKOK-ovu mrežu.

No, da Čehok u medijskim istupima nije bio posve iskren, vidljivo je iz istrage koju je protiv njega, tajkuna Davora Patafte (38), Tomislava Kezelja (61), Narcise Huljev (54), inače Pataftine tete, Hrvoja Vojvode (58) te tri pravne osobe, odnosno poduzeća u Pataftinu vlasništvu, pokrenuo USKOK, piše Večernji list. Ta istraga nedavno je rezultirala podizanjem optužnice, a tijekom istrage doznali su se i zanimljivi detalji iz života ljudi, koji su, prema iskazima svjedoka, drmali Varaždinom. Jer iz svega što je stotinjak svjedoka ispričalo tijekom istrage te iz brojne prikupljene dokumentacije proizlazi da je odnos Čehoka i Patafte bio daleko od samo poslovnog. Njih su dvojica, naime, sa suprugama u veljači i listopadu 2009. putovala Pataftinim privatnim zrakoplovom u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlet u Barcelonu i Dansku

Kako doznaje Večernji list, prvi put u veljači dva su bračna para putovala u Barcelonu za Valentinovo, a drugi put u listopadu, odredište im je bila Danska. Patafta i Čehok tog su se ljeta družili na nebu leteći i Pataftinim helikopterom iznad obale, a u pratnji im je tada bio i Miljenko Ptiček, šef varaždinskog poduzeća Parkovi, koji je s Čehokom optužen u drugom postupku.

Da tvrdnje o zajedničkom putovanju dvaju bračnih parova nisu samo priče potvrđuje USKOK dokumentacijom izuzetom od granične policije i carine. Te dvije službe imaju podatke o letovima te putnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK Čehoka i Pataftu, zajedno s Narcisom Huljev, tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, tijekom kojeg su između Grada Varaždina i poduzeća u Pataftinu vlasništvu sklapani različiti poslovni ugovori, kako smatra USKOK, uglavnom nepovoljni za Varaždin. USKOK smatra da je u tim poslovnim transakcijama Varaždin oštećen za otprilike pedeset milijuna kuna, a Patafta je, odnosno poduzeća u njegovu vlasništvu, "zaradio" najmanje 35,8 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo