Branitelje čuvaju svećenici / Pat pozicija: branitelji noć proveli u crkvi, policija drži ulaz blokiranim!

Kada je počela policijska intervencija, prosvjednici su se povukli u crkvu, gdje policajci prema Vatikanskim ugovorima nemaju nadležnost. Specijalci su pokušali ispregovarati sa svećenikom da im dopusti ulazak u crkvu, na što on nije pristao. Policajci su ogradili crkvu željeznim ogradama, a prosvjednici u Savskoj 66 su privremeno blokirali prometnicu. Ekipa Hitne pomoći intervenirala je u crkvu. Pozlilo je Đuri Glogoškom

28.5.2015.
20:05
VOYO logo

0:20 - Branitelji će prenoćiti u crkvi. Ujutro u 8 smiju opet na Markov trg.

0:15 - Desetak mladića došlo je do barikade u Ćirilometodskoj vikalo je "Za dom spremni", psovalo policajce. Desetak interventnih policajaca je krenulo na njih. Mladići su otišli do druge barikade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

00:00 - Prosvjednike ispred crkve čuvaju svećenici. Broj prosvjednika u Savskoj polako se smanjuje. 

23:25 - Promet u Savskoj je normaliziran. Oko šatora se skupilo oko 200 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23:20 - U crkvu Svetog Marka ušlo šest franjevaca. Smanjuje se broj policajaca ispred crkve. 

23:15 - Hitna pomoć ušla u crkvu Svetog Marka. Pozlilo ĐurI Glogoškom i još jednom prosvjedniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Drama na Markovom trgu: Sukob branitelja i specijalaca, Hitna intervenirala

Image

Drama na Markovom trgu: Sukob branitelja i specijalaca, Hitna intervenirala

22:55 - Policija donosi ograde kojima ograđaju ulaz u crkvu Svetog Marka. 

22:53 - "Ponavljam još jednom pred hrvatskom javnošću: gospodine Karamarko, gospođo Kolinda, gospodine Brkiću i Glogoški - preuzmite odgovornost, tenzije rastu, malo fali da krv padne", poručio je ministar branitelja Predrag Matić u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:50 - Prosvjednici u Savskoj 66 iznijeli u prve redove plinske boce. Stigla interventna policija. Zamolili prosvjednike da dopuste tramvaju da prođe, što su i učinili. Nakon toga su se ponovno vratili na cestu.  

22:25 - Prosvjednici su se povukli u unutrašnjost crkve. Prvotno su zatvorili vrata, policija prema Vatikanskim ugovorima nema nadležnost postupanja na crkvenom terenu. Svećenik i Klemm su izišli ispred crkve i upozoravaju policajce da ne smiju ulaziti u crkveni prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:18 - Policajci pozivaju prosvjednike da se raziđu jer je prošlo 22 sata. Reporter RTL-a javlja kako nema izgreda. Policija je odlučna u svojim namjerama da rastjera prosvjednike. Oni se odupiru i poručuju snagama reda i sigurnosti kako se njima ne naređuje.  

22:15 - Stigli novi interventni policajci. Prosvjednici uzvikuju: "Zovi, samo zovi". Poručuju policajcima da su im oni omogućili da danas imaju posao.
Ispred ulaza u crkvu prosvjednici su napravili živi zid od svojih tijela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici iz Savske 66 kazali su našoj reporterki kako se neće boriti s policijom. 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Policija na Markovom trgu

Prosvjednika ima manje od stotinjak. Policajaca ima mnogo više od veterana koji prosvjeduju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:10 - Prosvjednici su se ispred crkve Svetog Marka obratili javnosti. Namjeravaju probdjeti noć u crkvi! Uskoro video!

Image
Image

22:00 - Prosvjednici na Markovom trgu kazali su RTL-ovom reporteru kako im policija ne omogućuje da im se dostave lijekovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Savske 66 poručuju kako su čuli da će policija doći s vodenim topovima pred prosvjednike.

21:55 - Klemm zamolio novinare da im donesu deke 'jer im policija nije dala'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:45 - Branitelji blokirali Borovsku ulicu u Slavonskom Brodu u znak podrške braniteljima u Zagrebu​.

21:40 - Prosvjednici se počeli sklanjati u crkvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:35 - Premijer Milanovi skratio svoj boravak u Rovinju, ali i dalje nije htio komentirati situaciju na Markovom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:30 - Oko 50 branitelja iz Splita uputilo se u Zagreb.

21:20 - HDZ je u četvrtak odgovarajući na optužbe SDP-a da iza prosvjeda na Markovu trgu stoji HDZ i da je to opetovani napad na institucije države, ocijenio da vladajuća stranka za svoju nesposobnost u rješavanju problema pokušava optužiti druge te da društvo gura u atmosferu obračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21:10 - U Savskoj se okupilo oko sto prosvjednika i simpatizera prosvjeda isprem Ministarstva branitelja. Šuška se kako će se uputiti prema Markovom trgu ukoliko policija krene uklanjati prosvjednike ispred zgrade Vlade iza 22 sata. 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

20:55 - Ispred policijskog kordona viđen je i Ivan Pernar iz Živog zida. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:40 -Mladen Markač došao je do ograđenog dijela na Markovom trgu. Policija ga nije pustila k prosvjednicima.

Image
Foto: Twitter: Hrvoje Krešić
Image
Foto: Twitter: Hrvoje Krešić

20:30 - Doznaje se kako se simpatizeri prosvjednika iz Savske 66 spontano okupljaju u šatoru isprem Ministarstva branitelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:20 - Vrata crkve Svetog Marka su otvorena, a branitelji povremeno ulaze unutra i unose stvari. Time se da naslutiti kako se namjeravaju skloniti u crkveni prostor nakon 22 sata.

20:00 - Prema neslužbenim najavama iz braniteljskih redova, iako dozvola za okupljanje ističe u 22 sata, oni se nemaju namjeru maknuti s Markovog trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade je najavljeno da razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem u četvrtak neće biti, a ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić najavio da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga.

19:15 -Počela braniteljska konferencija za medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo informacije da će nas u 22 sata ukloniti, mi ne vidimo razloga za to jer ovo nije prosvjed - mi očekujemo razgovor. Mnogi su dali dijelove svog tijela za Hrvatsku i vidimo što kaže ministar Ostojić da će poslati policiju na branitelje. Imamo informaciju da se po hrvatskim gradovima spontano okupljaju branitelji", rekao je Đure Glogoški.

"Zašto bi hrvatska policija napadala hrvatske branitelje kad oni tu nisu u prosvjedu, nego samo iščekuju razgovor s premijerom", upitao se Glogoški.

Glogoški je na konferenciji za novinare istaknuo da su se branitelji okupili iz raznih dijelova zemlje te da se okupljaju i u drugim gradovima.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na Markovom trgu okupljeni branitelji povremeno skandiraju 'U boj u boj za narod svoj', mašu zastavama, a oko njih je interventna policija koja je blokirala prilaze. Glogoški je prije izjavio da je policija blokirala prilaze Markovu trgu te zabranjuje da se bolesnim ljudima donesu lijekovi i kolegama da im se pridruže.

19:00 - Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke ustvrdio kako iza prosvjeda branitelja na Markovu trgu stoje predsjednik i glavni tajnik HDZ-a Tomislav Karamarko i Milijan Brkić te čitav HDZ te da je to opetovani napad na institucije države.

"Ovo je opetovani napad na institucije države i želimo jasno reći da iza toga stoje Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i HDZ. HDZ se opet skriva iza ljudi koji su u ratu izgubili sve, nemaju hrabrosti izići pred građane i reći što žele. Ne razgovaraju o programima, gospodarstvu i budućnosti, nego nas vraćaju u prošlost. U trenutku kad Hrvatska izlazi iz recesije, HDZ pribjegava metodama iz prošlosti, širi podjele i napada hrvatske institucije", ustvrdio je Grbin.

Karamarka je ponovno prozvao kako 'ne dolazi na posao, odbija sudjelovati u dijalogu i izići pred javnost' te kako 'samo želi dijeliti i na ovakav način uništavati sve što se u Hrvatskoj čini i stvara'.

18:55 - Policija je blokirala prostor oko Markova trga gdje su se ispred Banskih dvora okupili branitelji koji traže razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem.

18:50 - Policajac dao Klemmu i Glogoškom da potpisu i preuzmu prekršajnu prijavu, no oni su odbili to učiniti. Glogoški je kazao da je invalid i da ne može pisati. Policajac im onda objasnio da se moraju razići do 22 sata i otišao.Zeljko Lukunic/PIXSELL

18:30 - Stigla janjetina koju je prosvjednicima poslala Anica Kovač.

18:15 - Policija zatvorila prilaze Markovom trgu. Ne dozvoljavaju građanima prolaz.

17:00 - Jedan od vođa braniteljskih prosvjeda u Savskoj Josip Klemm za RTL je poručio kako hrvatski branitelji ne postavljaju nikakve ultimatume te kako je uvjeren da će do dijaloga s premijerom Milanovićem do 22 sata ipak doći. Razgovor Josipa Klemma s reporterom RTL-a Hrvojem Krešićem pogledajte ovdje.

16:30 - Glasnogovornik Vlade potvrdio je kako neće doći ni do kakvog sastanka između premijera i prosvjednika.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

16:10 - Prosvjednicima se pridružio savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za branitelje, Ante Deur. Također je viđen i i Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački.

16:00 - Kako se neslužbeno doznaje, branitelji će se skoloniti u crkvu Sv. Marka u slučaju da ih policija pokuša rastjerati nakon 22 sata. 

15:30 - Policija donijela ograde kojima će navodno ograditi pristupe na Gornji grad.

15:10 - Dok je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš istaknula kako ovakav potez prosvjedika  će najviše naštetiti njima, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je kako je ovaj njihov potez sramotan.

"Drago mi je da su prosvjednici došli ovdje tako da možemo zajedno proslaviti sutrašnji izlazak iz recesije. S većim BDP-om bit će veća i izdvajanja za branitelje", kazao je ministar uprave Arsen Bauk. 

15:05 - Premijer Zoran Milanović dovezao se službenim autom direktno ispred Banskih dvora. Ponovio je kako nije promijenio mišljenje te da neće primiti prosvjednike mimo protokola. 

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

15.00 - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da branitelj, kao i svatko drugi, ima pravo prosvjedovati na Markovom trgu do 22 sata, a upitan što će biti ako se do tada ne raziđu, Ostojić je rekao: "To je stvar policije".

"Ovo je uobičajeno mjesto za prosvjede koje je Vlada omogućila i sukladno tome mogu ostati do 22 sata. Nakon toga ide prekršajna prijava jer nisu prijavili prosvjed", izjavio je.

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

14.35 - Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ poručila je prosvjednicima da su vrata Ministarstva branitelja i dalje otvorena i da uvijek mogu doći na razgovor.

14:04 - Kako doznajemo, Anica Kovač obećala je oko 17 sati braniteljima donijeti dva janjca.

13:35 - Glogoški je na presici izjavio da će branitelji ostati na Markovom trgu sve dok ih premijer ne primi pa makar to znači da će ondje morati prenoćiti.

"Možda je umoran od puta, ali strpljivi smo mi", rekao je Glogoški i demantirao da će dići šator na trgu.

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Branitelji prosvjeduju na Markovom trgu

ZAGREB - Prosvjedu radnika Imunološkog zavoda na Markovom trgu u četvrtak su došli dati potporu i branitelji iz Savske, a jedan od vođa tog višemjesečnog prosvjeda Đuro Glogoški nije želio niti potvrditi niti opovrgnuti nagađanja koja su se pojavila među novinarima kako će do kraja dana ispred zgrade Vlade podići šator.

Šatora zasad nema, ali branitelji su na Markovom trgu otvorili suncobrane, donijeli stolice i jagode.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Branitelji na Markovom trgu

Doznajemo da prosvjed nisu prijavili pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se u ovom slučaju ponašati policija, posebno ako se zna da su braniteljima dopustili da na trg donesu šatore, klupe i ostalu 'opremu'.

"Vlada već duže vrijeme ignorira sve u Hrvatskoj, pa tako i pitanje Imunološkog i želimo da vlada donese odluku želi li da Imunološki bude u okviru države ili ga žele privatizirati. Osim toga, očekujemo i da će danas, na Dan oružanih snaga predsjednik vlade imati razumijevanja te primiti hrvatske branitelje koji su začetnici oružanih snaga", rekao je ranije Glogoški.

Kazao je i kako u 14 sati, s druge strane Markova trga, imaju dogovoren razgovor s nekim saborskim klubovima koji su im dali potporu oko ustavnog braniteljskog zakona.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo