ATLANTISTI, BALANSERI I FRANCUSKA / Imamo novog velikog brata? Hrvatska hvata novu ulogu u Europi, stručnjak objašnjava što to znači

Image
Foto: Pixsell/Net.hr

'Ne mislim da je ovo zaokret u odnosu na partnerstvo sa SAD-om, nego je u većoj mjeri pomak hrvatske orijentacije unutar EU-a. Dosad je Hrvatska jednoznačno slijedila politiku Njemačke', kaže bivši diplomat Božo Kovačević

15.12.2021.
7:12
Pixsell/Net.hr
VOYO logo

Prvi put otkako je samostalna država, Hrvatsku je posjetio jedan francuski predsjednik. Štoviše, nedavni dolazak Emmanuela Macrona u Zagreb iskazanom srdačnošću doimao se poput posjeta starog prijatelja, a javnosti je odnos s Francuskom predstavljen maltene kao dojučer s Njemačkom: velika pokroviteljska sila i njena mala, ali pouzdana saveznica. Taj novoizgrađeni odnos ima i svoju cijenu. Hrvatska je nakon dugog odvagivanja i jednog neuspjelog pokušaja (s rabljenim izraelskim F-14 Baracima) upravo od Francuske kupila nove, supermoderne i moćne borbene zrakoplove kojima će obnoviti zastarjelu vojnu eskadrilu.

Na prvu će mnogi u Hrvatskoj likovati podsjećajući da je Francuska čitavo stoljeće i više slovila za veliku saveznicu Srbije, onako kako je to Njemačka bila Hrvatskoj. No, Francuska je velika sila koja partnerstva ne gradi (samo) na temelju povijesnih veza, nego i strateških projekcija budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTPUNI ZAOKRET ILI PRAZNA NAJAVA /

Nismo samo kupili Rafale, vojni analitičar tumači što je Hrvatska zapravo najavila: 'Tu ideju u EU praktički gura samo Francuska'

Image
POTPUNI ZAOKRET ILI PRAZNA NAJAVA /

Nismo samo kupili Rafale, vojni analitičar tumači što je Hrvatska zapravo najavila: 'Tu ideju u EU praktički gura samo Francuska'

Francuska intenzivno sklapa partnerstva

Nakon izlaska Velike Britanije, ona je jedina nuklearna sila u Europskoj uniji i jedina članica EU-a koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Osim toga, u recentnom prijelomnom trenutku, kakav je odlazak sada već bivše njemačke kancelarke Angele Merkel s političke scene te izlazak Velike Britanije iz EU-a, Macronu su širom otvorena vrata da postane novi faktički lider Europe.

U vrijeme kada je pažnju poklonila (i Rafale prodala) "maloj" no geostrateški ne baš nevažnoj Hrvatskoj, Francuska je inicirala ili sklopila i neka važnija partnerstva. Nakon što su joj Sjedinjene Države naprasno omele ogroman posao vrijedan 56 milijardi eura - prodaju 12 dizelskih podmornica Australiji, te brže-bolje s Ujedinjenim Kraljevstvom i Australijom formirale trojni pacifički pakt AUKUS, Francuska je predstavila svoje indopacifičko strateško savezništvo s Indijom i Indonezijom. Usto gura i mediteransko partnerstvo koje, uz sredozemne zemlje Europe (dakle i Hrvatsku) uključuje i zemlje Sjeverne Afrike, gdje Francuska odavno ima velikog utjecaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Macron je nakon toplog prijema i sklopljenih sporazuma u Zagrebu, idućeg dana sklopio mnogo važniji pakt s Italijom. Macron ga je potpisao s talijanskim premijerom Marijom Draghijem kojemu predviđaju da bi, nakon što je uspješno vodio Europsku središnju banku, u dvojcu s Macronom mogao postati najmoćnijim čovjekom Europe kada su u pitanju gospodarstvo i financije.

Podozrivost spram američke geopolitike

Francuska je u poslijeratnom euroatalantskom kontekstu uvijek solirala naspram SAD-a. Charles De Gaulle je 1966. godine povukao Francusku iz zajedničke zapovjedne strukture NATO-a pa je i sjedište Sjevernoatlantskog saveza moralo seliti iz Pariza u Bruxelles. U jeku Vijetnamskog rata De Gaulle je NATO vidio kao "instrument američkih geopolitičkih interesa". Tek je 2009. godine tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy vratio Francusku u vojne strukture NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskretni odmak od euroatlantizma uvijek je bio prisutan u francuskoj politici. Pariz i sada sklapa nova savezništva i najglasniji je zagovornik samostalnih europskih oružanih snaga, za početak barem s onih 5000 vojnika u interventnim snagama. Sve u svemu, u trenutku kada je Europa na raskrsnici nakon odlaska kancelarke Merkel i s podozrivošću spram Sjedinjenih Država koje u vrijeme Donalda Trumpa nisu baš držale do strateškog partnerstva s Europom, a i sada, u vrijeme Joea Bidena fokusirane su na Kinu (vidi: AUKUS), u Parizu je ideja da Europa u sigurnosno-obrambenom, ali i svakom drugom smislu, treba biti neovisnija o SAD-u opet dobila na snazi.

U Europi imamo atlantiste, balansere i Francusku

No Europa po tom pitanju nije jedinstvena. Nedavno je to u studiju Net.hr-a vojni analitičar Robert Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela istočna i srednja Europa, pa i Mađarska, Bugarska te dobar dio zapadnih država članica Unije su atlantisti i kažu da bez Amerike nema obrane Europe. To kaže i Njemačka! Tamošnja odlazeća ministrica obrane je prije tri mjeseca odbrusila Macronu da je dosta tih priča i da se Njemačka i Europa ne mogu obraniti bez američke pomoći. Imate zemlje koje tu balansiraju, poput Italije, Španjolske, Grčke i Portugala koje nastoje imati usklađenu politiku i s Europom i s Amerikom, bez da ugroze odnose s bilo kojom stranom. I imate praktično samo Francusku koja se zalaže za tu ideju strateške autonomije Europe - političke, ekonomske i obrambene", kazao je Barić.

Što se tiče Hrvatske, Barić ne smatra da će doći do velikog strateškog zaokreta k francuskoj ideji europske obrambene autonomije, već izglednijim drži da će sve ostati kao i do sada jer, kaže, "veliki strateški zaokret traži i politički i ekonomsku cijenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Plenković računa da će Macron promijeniti stav'

Osim potpisivanja ugovora o kupnji Rafala i dokumenta o strateškom partnerstvu, Macron je premijeru Andreju Plenkoviću kao dobar gost donio i potporu ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu. Neki upućeni izvori navodno tvrde kako je ideja strateškog partnerstva da i "Hrvatska postane privilegirani partner Francuske u ovom dijelu Europe". No, znači li to doista i veliki strateški zaokret Hrvatske od SAD-a pa i Njemačke? Bivši diplomat Božo Kovačević smatra da je ovo više pomak nego zaokret hrvatske vanjske politike.

"Ne mislim da je ovo zaokret u odnosu na partnerstvo sa SAD-om, nego je u većoj mjeri pomak hrvatske orijentacije unutar EU-a. Dosad je Hrvatska jednoznačno slijedila politiku Njemačke, a s obzirom na promjene u Njemačkoj, vrlo vjerojatno će odnosi njemačke i hrvatske vlade postati manje srdačni. Drugo, Hrvatska se kao mediteranska zemlja priključuje francuskoj inicijativi sredozemnog partnerstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To otvara neke mogućnosti za intenziviranje suradnje, ponajprije sa zemljama Sjeverne Afrike. I treće, pretpostavljam da premijer Plenković računa da će moći utjecati na Francusku da promijeni svoje stajalište prema proširenju EU-a na zapadni Balkan. Mislim da je u interesu Hrvatske da do tog proširenja dođe, a znamo da je Francuska na to dosad stavljala veto", kazao je Kovačević za Net.hr.

'Ovo je pregrupiranje snaga unutar Unije'

Kovačevića smo pitali koristi li Francuska trenutak smjene vlasti u Berlinu da preuzme inicijativu unutar EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intenziviranje francuskih napora u kontekstu postizanja strateške autonomije ne treba gledati samo u vezi s promjenom vlasti u Njemačkoj. Ta inicijativa je starija, još od vremena Trumpa, kada su odnosi SAD-a i Europe bili pogoršani. A Francuska kao jedina nuklearna sila među članicama Unije misli da u pogledu postizanja strateškog partnerstva ima neke argumente koje drugi nemaju. U tom smislu treba gledati i strateški pakt s Italijom. To je pregrupiranje snaga unutar EU-a i jačanje južnih zemalja-članica. Mnogi analitičari to povezuju s namjerom tih južnih prezaduženih zemalja da se relaksiraju od pravila o štednji (koji je forsirala Merkeličina Njemačka, nap.a.) čime bi se olakšala njihova situacija", kaže Kovačević.

Ono na čemu Francuska najglasnije inzistira su zajedničke europske vojne snage. U rujnu je, u svjetlu naprasnog povlačenja SAD-a iz Afganistana i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila da bi EU trebao biti u stanju vojno intervenirati bez pomoći SAD-a. Pritom je najavila da će tijekom francuskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2022. biti održan Europski samit za obranu koji će ona sazvati skupa s Macronom. No, dio "atlantističkih" članica EU-a i dalje vide vidi SAD kao glavnog zaštitnika od goropadne Rusije. I Kovačević kaže kako će neke članice EU-a iz srednje i istočne Europe, u prvom redu baltičke države i Poljska, i dalje više računati na SAD, nego na Francusku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One smatraju SAD čvršćim jamcem svoje sigurnosti, negoli eventualno u budućnosti osposobljenu Europsku uniju", napominje Kovačević.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo