znao, a nije reagirao / Papa prihvatio ostavku poljskog svećenika koji je ignorirao zlostavljanja djece u Crkvi

Image
Foto: Reuters

U dokumentarnom filmu iz 2021. godine navodi se da je svećenik Andrzej Dymer, koji je umro te godine, zlostavljao djecu i da je nadbiskup biskupije Szczecin-Kamien, Andrzej Dziega, to znao od 1995. godine, ali da nije ništa poduzeo

24.2.2024.
22:21
Reuters
VOYO logo

Predstavnici pape Franje u Poljskoj rekli su u subotu da je prihvatio ostavku nadbiskupa koji je u dokumentarnom filmu optužen da je zažmirio na zlostavljanje djece.

U dokumentarnom filmu informativnog kanala TVN24 iz 2021. godine navodi se da je svećenik Andrzej Dymer, koji je umro te godine, zlostavljao djecu i da je nadbiskup biskupije Szczecin-Kamien, Andrzej Dziega, to znao od 1995. godine, ali da nije ništa poduzeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sveti Otac Franjo prihvatio je ostavku nadbiskupa Andrzeja Dziege na mjestu nadbiskupa Szczecina-Kamiena", objavila je na svojoj web stranici poljska apostolska nuncijatura, istoznačna veleposlanstvu Vatikana.

U priopćenju na web stranici nadbiskupije Szczecin-Kamien također se navodi da Dziega odlazi u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijedno priopćenje nije se odnosilo na optužbe protiv Dziege, koji je služio na mjestu nadbiskupa metropolita od 2009. godine.

Nadbiskupija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, kao ni Dziega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POROK POŽUDE /

Papa Franjo: 'Seksualni užitak je dar od Boga, nešto što treba njegovati'

Image
POROK POŽUDE /

Papa Franjo: 'Seksualni užitak je dar od Boga, nešto što treba njegovati'

TVN24 izvijestio je u subotu da je nakon dokumentarnog filma Dziega smijenio Dymera s njegove direktorske pozicije medicinskog instituta u Szczecinu na sjeverozapadu Poljske.

Poljski mediji izvijestili su da je 2008. godine Dymer osuđen na crkvenom sudu za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Dymer se žalio, no nije došlo do razrješenja žalbe prije njegove smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska je kao jedna od najpobožnijih katoličkih zemalja u Europi svjedočila nizu skandala vezano uz seksualno zlostavljanje djece, a Crkva je rekla prije dvije godine da je između 1. srpnja 2018. i 31. prosinca 2020. godine primila 368 prijava koje se tiču zlostavljanja maloljetnika.

Prema podacima iz 2021. godine, 71 posto poljske populacije izjašnjavaju se kao katolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Papa Franjo s nedjeljne mise poručio: Rat je zločin protiv čovječanstva, svijet treba mir'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo