Rekonstrukcija Vlade: Mlađa ostaje u vladi, lete Žarko i Grubješićeva

Ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić, ipak će ostati u vladi ali samo kao ministar finansija, saznaje Trojka

29.7.2013.
20:17
VOYO logo

Pregovori trojice čelnih ljudi stranaka u Vladi Srbije Aleksandra Vučića (SNS), Ivice Dačića (SPS) i Mlađana Dinkića (URS) večeras su završeni a nastaviće se sutra, objavili su beogradski mediji.

Iako posle razgovora nije rečeno kakav je dogovor postignut, Trojka iz dobro odaveštenih izvora u Vladi Srbije saznaje da su razgovori trojice lidera koalicije na samom početku bili dosta zategnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Od Dinkića se tražilo ili da smeni obe svoje potpredsednice ili da se sam odrekne ministarskog mesta - kaže naš sagovornik.

Međutim na kraju je postignut kompromis i on je pristao da iz svog resora izdvoji privredu, koja će kako je već Trojka pisala pripasti SNS-u, kao i da Suzana Grubješić bude pomerena sa mesta potpredsednice Vlade za evropske integracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Grubješićeva će najverovatnije ući u tim za pregovore sa EU - objašnjava naš sagovornik i dodaje da će veći broj državnih sekretara takođe biti smenjen ili "ukinut".

Resor saobraćaja koji je vodio Milutin Mrkonjić bi mogao da se spoji se sa ministarstvom građevine na čijem čelu je Velimit Ilić, tako da bi SPS faktički takođe ostaje bez jednog resora. Međutim, ovo je zasada samo jedna od opcija za koju se ne zna da li će do kraja pregovora biti i realizovana jer bi se na taj način SPS odrekao važnog ministarstva a postoji struja u stranci koja time ne bi bila zadovoljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ivica Dačić pristao je da da jedan resor samo da bi izbegao pritiske nekih svojih saradnika koji su apriori bili protiv svakog kadrovskog rešenja za Mrkonjićevog naslednika, koje je on predložio - rekao nam je naš izvor iz vrha SPS-a.

On kaže da je najozbiljniji kandidat za Mrkinog naslednika bio Novica Tončev, ali da su se pominjali i neki mlađi funkcioneri partije, koji se tek pozicioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš dobro obavešteni sagovornik kaže da je neizvesna sudbina i ministra prosvete Žarka Obradovića koji se najviše protivio odluci da bude smenjen.

- Ivica bukvalno ne zna šta će sa njim. On je zamenik predsednika stranke i mora da mu nađe odgovarajuću funkciju, a sa druge strane ima žestok otpor u samom SPS-u da Žarku poveri da se bavi samo partijskim pitanjima - kaže naš sagovornik i dodaje da je Obradović vodio lošu kadrovsku politiku u partiji i nije održavao kontakte sa bazom i odborima u unutrašnjosti, tako da su svi ogorčeni i nezadovoljni i biće oštrih reakcija u partiji ako on ostane na mestu glavnog kadrovika SPS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod naprednjaka je već odlučeno koji ministri odlaze, ali se još uvek ne zna pouzdano ko su "naslednici". Ministarstvo privrede trebalo bi da preuzme Vučićev savetnik za finasije i privredu Siniša Mali, a na mesto državnog sekretara u MUP dolazi dosadašnji šef kabineta Aleksa Jokić.

Ukoliko se desi da Vučić zaista delegira nekog iz stranke na mesto ministra odbrane, isto će učiniti i ivica Dačić, koji u toj varijanti ima već spremnog džokera, sadašnjeg državnog sekretara i njegovog dugogodišnjeg šefa kabineta Vanju Vukića. Međutim, za razliku od Dačića, Vučić još uvek ne zna koga bi postavio da rukovodi ministarstvom odbrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Personalna rešenja znaće se do kraja nedelje, a sednica Skupštine neće biti zakazana pre 20. avgusta, saznaje Trojka, tako da su mnogi poslanici već danas "digli sidra" i otišli da sačekaju ishod rekonstrukcije negde daleko od beogradskih 40 stepeni.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo