JE LI OVO ZATIŠJE PRED BURU ILI MOŽEMO BITI MIRNI? / Panično smo kupovali grijalice, planirali grijanje na struju, ali...: 'Jedna je zemlja najviše profitirala'

Zima je stigla, Europa se nije posvađala oko plina, nestašica nema, energije ima

7.12.2022.
23:01
VOYO logo

Plašili su nas da će ovo biti najgora zima, bez grijanja i plina, kao i da bi litra benzina mogla koštati čak 20 kuna. Nije se dogodilo ništa. Barel nafte je jeftiniji nego ikad, benzin je 11 kuna, a plina, čini se, ima dovoljno. Je li ovo zatišje pred oluju ili možemo biti mirni?

Početkom rujna objavljen je video u kojem jedan radnik ruskog energetskog giganta zavrće pipu uz kadrove europskih gradova i pjesmu "Zima će biti duga", a uslijedile su slične brojne ruske prijetnje. Panično smo naručivali kalorifere, grijalice…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještavalo se o tome kako pojedine zemlje opet pripremaju davno ugašene pogone ne ugljen, a tražili su se i novi oblici grijanja. Zima je stigla, Europa se nije posvađala oko plina, nestašica nema, energije ima.

Europa ne treba strahovati

Predsjednik uprave belgijske energetske tvrtke, Chris Peeters kaže: "Ove zime mi smo prilično uvjereni da Belgija neće imati problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energetski stručnjak Ivica Jakić za Danas.hr kaže: "Bilo je tih katastrofičnih izjava, da će biti nafta 200 dolara po barelu, a da će biti 20 kuna litra benzina, srećom te se prognoze nisu obistinile." Kaže i da se neće obistiniti, a po njegovoj prognozi Europa ne treba strahovati od smrzavanja i od nestašice plina.

A o čemu se zapravo radi i tko nas grije, ako ne ruski plin? Norveška proizvodi i izvozi više nego ikad, Emirati, Oman, Katar, Alžir isto - svi šalju sve što imaju prema Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica uprave PPD-a, Ivana Ivančić govori: "Zanimljivo je reći da u tom bumu europskog uvoza je najviše profitirala Amerika s obzirom na to da se njihov izvoz plina udvostručio."

Zbog svega Putin više nema toliku moć ucjenjivanja smrzavanjem, ruski pritisak je pao, barel nafte je prvi put ispod 80 dolara od početka rata u veljači. Cijena plina je isto niža, u rujnu 230 eura megavat sat, danas 150 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivančić kaže kako postoji mogućnost nestašica samo ako se nešto dogodi infrastrukturi. "Da, mislim da će plina biti ako postojeća infrastruktura ostane netaknuta", rekla je. Drugim riječima, ako ne bude diverzija kao onih na Sjevernom toku.

Ali, što se tiče nafte…

Što se tiče nafte, priča je drugačija. Briselsko ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara neće baš samo tako proći, smatra Davor Štern, energetski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se tih različiti pristupa formiranju cijena i da ćemo vidjeti kroz dva, tri tjedna porast cijena i nedostatak roba", kaže pa zaključuje da je pesimist i ne gleda na to ružičastim naočalama.

S obzirom na to da će cijene u budućnosti možda ipak podivljati, veselimo se sada, dok još imamo čemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo