PAHOR PRIŽELJKUJE POPUŠTANJE TENZIJA: / On je za smireni dijalog o provedbi arbitraže koju Hrvatska ne priznaje

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

"Alternative za nas ne dolaze u obzir, ali su nervoza i nestrpljivost nepotrebni jer će prije ili kasnije granica biti ondje gdje ju je povukao arbitražni sud, a u to sam sasvim uvjeren",

23.12.2018.
14:09
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je da se zauzima za smirivanje napetosti i stalan dijalog s Hrvatskom, ali da vjeruje kako će jednom doći do provedbe arbitražne presude o granici, na čemu inzistira Slovenija, mada Hrvatska ne priznaje odluku i nudi bilateralne pregovore o graničnom sporu. Budući da je pažnja međunarodne javnosti glede primjene arbitražne presude i njena osjetljivost u tom pogledu već popustila, "sada bi bilo dobro da se za jedno vrijeme pusti da se rasprava o tome smiri", kazao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju, u razgovoru o događajima u protekloj godini u čijem su fokusu inače bile domaće teme.

Pahor je kazao da će se u međuvremenu, sve dok ne dođe do rješenja spora oko primjene arbitraže, zauzimati za "konstantan dijalog između Zagreba i Ljubljane, i to o tome kako arbitražnu presudu provesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLOVENIJA SE ŽALI NA HRVATSKU ZBOG GRANICE: /

'Nastavljamo s implementacijom, a kršenje smo prijavili EK i sudu EU'

Image
SLOVENIJA SE ŽALI NA HRVATSKU ZBOG GRANICE: /

'Nastavljamo s implementacijom, a kršenje smo prijavili EK i sudu EU'

Slovenija tužila Hravtsku Sudu EU

"Alternative za nas ne dolaze u obzir, ali su nervoza i nestrpljivost nepotrebni jer će prije ili kasnije granica biti ondje gdje ju je povukao arbitražni sud, a u to sam sasvim uvjeren", kazao je Pahor u razgovoru koji je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora 2015. izašla iz arbitražnog procesa, navodeći da je nepovratno kompromitiran dokazanim nastojanjima slovenske dužnisnice i bivšeg slovenskog arbitra da nedopušteno djeluju na odluku suda. Hrvatska zato ne prihvaća 2017. donesenu odluku arbitara o graničnom rješenju, posebno na moru, nego nudi bilateralne razgovore, što Slovenija od tada odbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nepristajanja na primjenu arbitražnog rješenja Slovenija je ove godine tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luxembourgu, tvrdeći da Hrvatska svojim odbijanjem arbitraže krši europsku pravnu stečevinu. Prije toga zatražila je mišljenje o opravdanosti svoje odluke od Europske komisije koja se nije željela miješati u ovaj spor dviju članica EU-a odbivši se pridružiti slovenskoj tužbi.

Hrvatska uputila podnesak na tužbu Slovenije

Hrvatska je u petak sudu EU-a uputila svoj podnesak na slovensku tužbu zbog navodne povrede prava EU iz razloga nepoštivanja i neprimjene arbitražne odluke, objavilo je ministarsto vanjskih i europskih poslova. U podnesku sudu glede slovenske tužbe Zagreb navodi da je sud EU-a nenadležan za rješavanja slovensko-hrvatskog spora, te da sud slovensku tužbu u cijelosti odbaci kao nedopuštenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pahor je u svom obraćanju na Slovenskoj televiziji pred istek ove godine pojasnio i svoje nastojanje da svi politički čimbenici i stranke u Sloveniji prema inozemstvu djeluju jedinstveno "kao jedna reprezentacija" kako bi "sačuvali sigurnost države, ojačali nagu gospodarstva i ugled Slovenije prema vani". Pahor je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao kako ima mnogo znakova da je Slovenija vratila ugled u svijetu koji je nekada veća imala, da nitko ne smatra da je problematična te da s "svi koji su nam naklonjeni misle da imamo kapacitet i za viša postignuća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo