Pahor: Kosor mi je pristala dati izlaz na otvoreno more

12.5.2010.
10:19
VOYO logo

Slovenski premijer Borut Pahor je "punu istinu" o pregovorima s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor otkrio preksinoć, u prvom izravnom televizijskom sučeljavanju s liderom opozicije Janezom Janšom poslije parlamentarnih izbora prije dvije godine.

"Mi trebamo 'pravično rješenje' graničnog spora, što znači kontakt s otvorenim morem, vi trebate potporu Slovenije na putu u Europsku uniju", otkrio je Pahor kako je uvjeravao hrvatsku kolegicu da prihvati njegovu ponudu. Po Pahorovoj interpretaciji, Kosor je pristala na trgovinu – izlaz na otvoreno more za ulazak Hrvatske u EU, ali samo zato jer je "Hrvatskoj prethodno upalio crveno svjetlo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod Janšinom najtežom paljbom, Pahor je, spašavajući vlastitu kožu, odlučio uvaliti svoju "prijateljicu", uvjeravajući slovensku javnost kako je Hrvatska za ulazak u EU morala platiti "visoku cijenu".

"Najveći eksperti međunarodnog prava pregledali su arbitražni sporazum i nisu mogli pronaći nikakav dokaz bilo kakve trgovine", potvrdio je hrvatski izvor Novom listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janšu je, pak, način na koji su Pahor i Kosor dogovarali arbitražu podsjetio na način na koji su poslije Drugog svjetskog rata pregovarali Kardelj i Bakarić. A u njihovim pregovorima i razgraničenjima u prošlosti Slovenija je, po Janši, uvijek izvlačila deblji kraj. I kada je dvadesetih godina prošlog stoljeća izgubila Korušku, a i kada je poslije rata ostala bez obale i Trsta. Za razliku od Hrvatske, koja je "zaokružila svoj teritorij", dobivši "cijelu Dalmaciju i otoke, ali i Istru, koja nikada u povijesti nije bila njezina".

Slovenski intelektualci: Hrvatska je okupator Na konferenciji za novinare u Ljubljani, kao članovi Slovenskog paneuropskog pokreta (SPG) filozof Tinet Hribar, pisac Boris Pahor i nekadašnji predsjednik slovenskog parlamenta Franc Bučar ustvrdili da je arbitražni sporazum za Sloveniju loše rješenje i da ga građani na referendumu 6. lipnja zato trebaju odbiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pahor je prema njihovim riječima potpisao sporazum o arbitraži kojim će se odlučivati o "slovenskom teritoriju" koji Hrvatska navodno "okupira". Predlažu da se arbitraža odbaci, te da se Hrvatska povuče s, kako kažu, "okupiranog teritorija".

Reagirao je ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, koji smatra da su izjave trojice slovenskih intelektualaca previše emocionalne, iako je riječ o inače racionalnim ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su teške, ali i vrlo opasne riječi", rekao je Žbogar.

Izjavu tih intelektualaca kritizirao je i sam Pahor, rekavši da bi trebali reći koja je alternativa rješenju graničnog pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005080055006 arti-201005040019006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo